×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Whisky (3264 items)

Standaard | Gerelateerd (923)

Thumb2_368adaf0-a0f4-012e-a9e9-0050569439b1

  • Toevoegen Item aan catalogus
  • Bulk_add_button2

Whisky (2393 geselecteerd van 3264)

Whisky's worden wereldwijd geproduceerd. Het meest bekend zijn de Scotse single malt whisky's, de Ierse blended whiskey's en de Amerikaanse bourbons. Lees verder

1 2 3 ... 60 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 2393 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Whisky

Fa8d0950-5651-0130-e5ac-00505694738d
Aantal items
3264
Aantal curiosa items
Gerelateerd (923)
Oudste item
Stronachie Distillery Perthshire Scotland (1890)
Nieuwste item
Laphroaig Cairdeas (2017)
Duurste item
Laphroaig 31 y.o. (€ 4.000,00)

Het woord whisky is afkomstig van het Ierse Gaelic "Uisge Beatha" of "Uisce Beatha" of Schots-Gaelische Usquebaugh dat "water van leven" betekent. Het is een sterke drank dat is gedistilleerd uit gegist gerst (malt) of graanbeslag (grain), maïs of rogge (beide bourbon) en gerijpt op houten vaten.

Tijdens het gistingsproces worden de aanwezige suikers omgezet in alcohol. De vloeistof bevat een alcoholpercentage van zo'n 7,5% en wordt gedistilleerd om ongewenste stoffen te laten verdwijnen en het alcoholpercentage te laten stijgen. De gedistilleerde vloeistof wordt verdund tot een alcoholpercentage van 65% waarna het op vat wordt gerijpt. De naam whisky mag gegeven worden na een bepaalde rijpingstijd (dit is afhankelijk van de lokale wetgeving). Na botteling stopt het rijpingsproces en ondervindt de drank geen verdere smaakverandering. De leeftijd staat voor de periode waarin de spirit/whisky op vat heeft gelegen.

Whisky uit Canada en Schotland heet in het Engels whisky, en die uit Ierland en de Verenigde Staten whiskey. De correcte Nederlandse spelling is whisky en meervoud whisky's.

In Scotland zijn 92 productieve malt whisky distilleerderijen, daarnaast zijn er de whisky's van reeds gesloten ditilleerderijen. Een groot deel van de malt productie wordt gebruikt voor de productie van vatted malts (pure of blended malts) en blends. Omdat een aantal distilleerderijen sec produceren voor de blended markt, zijn een aantal whisky's als single malt niet of vrijwel niet verkrijgbaar.

Malt whisky wordt doorgaans gedistilleerd in gebieden met specifieke natuurlijke en vaak regionale karakteristieken zoals waterbron, turf enz. Deze geografische ligging, de invloed daarvan op de gebruikte grondstoffen en het rijpingsproces karakteriseren de smaak van single malts.

Deze karakteristieke lokale smaak ontbreekt doorgaans aan de vatted malts die een mix zijn van verschillende single malts afkomstig uit meerdere streken en verschillende rijpingen kennen.

Tot slot zijn er de blended whisky's die een mix zijn van single malt whisky's en graan whisky's.

Invoerdatum
11-02-2013 07:38:10
Ingevoerd door
1955-chevy