Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Geeraerts, Jef boeken (181 geselecteerd van 182)

Jef Geeraerts (eigenlijk Jozef Adriaan Anna) volgde Grieks-Latijnse humaniora aan het O.-L.-Vrouwcollege. Na zijn middelbare studies gaat hij naar de Koloniale School om politieke en administratieve wetenschappen te studeren. Lees verder

1 2 3 ... 5 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 181 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Geeraerts, Jef

Volledige naam
Jef Geeraerts
Pseudoniemen
Claus Trum
Geboren
Antwerpen , 23 februari 1930
Aantal items
182
Aantal curiosa items
Gerelateerd (1)
Oudste item
Ik ben maar een neger (1962)
Nieuwste item
De Nederlandse erotische literatuur in 80 en enige verhalen verzameld door Elsbeth Etty (2012)
Duurste item
Schroot (€ 35,00)

Jef Geeraerts (eigenlijk Jozef Adriaan Anna) is enig kind van Frans en Anna van der Heiden. Het lager onderwijs volgt hij in de gemeentelijke jongensschool. Daarna volgt hij de Grieks-Latijnse humaniora aan het O.-L.-Vrouwcollege. Na zijn middelbare studies gaat hij naar de Koloniale School om politieke en administratieve wetenschappen te studeren.

Hij vervult zijn militaire dienstplicht in Duitsland als reserve-officier.

Na een tijdje redacteur van het "Nieuw Vlaams Tijdschrift" te zijn geweest, vertrekt hij in 1954 als bestuursambtenaar naar het toenmalige Belgisch Kongo. Hij brengt het in de kolonie tot assistent- gewestbeheerder. In 1959-60 voert hij als vrijwilliger het bevel over een speciale compagnie in een opstandig gebied.

Na zijn terugkeer in België gaat hij in 1962 Germaanse filologie studeren aan de VUB. In datzelfde jaar debuteert hij met "Ik ben maar een neger". Na het beëindigen van zijn studies beseft hij dat lesgeven niets voor hem is en hij begint te vertalen, te schrijven en te werken voor tijdschriften. In 1968 wordt "Gangreen1 Black Venus" gepubliceerd. Deze semi-autobiografische roman, de eerste in een reeks, doet veel stof opwaaien omdat op een ongezouten manier gehandeld wordt over bepaalde niet zo rooskleurige aspecten van het Belgisch kolonialisme. Bovendien uit de schrijver in dit werk zijn elementaire levensdrift gekoppeld aan een ongebreidelde seksualiteit. Het is bijwijlen een quasi-verheerlijking van de primitieve Afrikaanse levensvorm om zich te bevrijden uit en af te zetten tegen de innerlijk verzwakte westerse cultuur met zijn in zijn ogen levensonterend katholicisme. Men kan dit deel van het werk van Geeraerts ervaren als een bevrijdingstherapie van de geestelijke trauma's veroorzaakt door zijn opvoeding, huwelijk en koloniale periode. "Gangreen l" wordt bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs. In 1972 publiceert de schrijver een erotische roman onder de schuilnaam "Claus Trum". Hij was een tijdlang redacteur van "Elseviers Weekblad" en maakte bijdragen voor "Panorama" en "Nieuw Wereldtijdschrift". Zijn boek "De zaak Jespers" werd verfilmd en het boek "Diamant" werd voor televisie bewerkt. Verschillende werken werden vertaald. Het latere werk van de schrijver bestaat hoofdzakelijk uit misdaadromans. Hij schreef ook onder het pseudoniem Jan Geerhof.

Invoerdatum
03-09-2014 12:22:10
Ingevoerd door
Humphrey56