Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Plutarchus boeken (17 geselecteerd van 17)

Ploutarchos of Plutarchus was een belangrijke Griekse historiograaf en filosoof. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Plutarchus

3fbb30fc-a7f3-11e5-9c65-90f31905f16a
Volledige naam
Plutarchus
Geboren
Chaironeia (Beotië) , 46
Overleden
120
Aantal items
17
Oudste item
De levens van doorluchtige Grieken en Romeinen (1827)
Nieuwste item
Alexander (2010)
Duurste item
Selected Lives (€ 11,00)

Ploutarchos of Plutarchus was een belangrijke Griekse historiograaf en filosoof.

Plutarchus ging naar Athene waar hij een brede filosofische opleiding genoot. Hij sloot zich aan bij de Academia van Plato, maar als filosoof behoorde hij eerder tot de eclectici. In zijn latere traktaten zou hij zich vooral tegen de epicuristen, maar ook tegen de stoïcijnen afzetten.

Later kreeg Plutarchus verschillende hoge onderscheidingen zoals het ereburgerschap van Athene en het priesterschap van Apollon te Delphi. Hij was een gefortuneerd man die grote reizen maakte en hij heeft ondermeer Alexandrië en Azië bezocht. Als afgevaardigde van Athene bezocht hij verschillende malen Rome, waar hij in contact kwam met de hoogste kringen. Hij dankte zijn Romeinse naam aan zijn vriend Lucius Mestrius Florus, die bevriend was met keizer Vespasianus. Ook Quintus Sosius Senecio, aan wie hij zijn "Parallelle levens" zou opdragen, was een vriend van hem. Zo verwierf hij de gunst van Trajanus en Hadrianus, die hem belangrijke functies toevertrouwden. Plutarchus was enige tijd procurator van de provincie Achaea.

Hij is de auteur van een omvangrijk literair oeuvre, waarvan het grootste deel bewaard bleef. Hierin leren wij Plutarchus kennen als een belezen man met een brede belangstelling. Als historicus was hij niet zo kritisch ingesteld, maar hij was zich bewust van zijn beperkingen. Reeds in de Romeinse keizertijd was Plutarchus een graag gelezen auteur. Een overzicht van zijn werk: Ethika is een verzameling populair-filosofische essays over diverse onderwerpen: godsdienstige, opvoedkundige, literaire en ethische. Parallelle Levens (Vitae Parallelae) is een serie biografieën van beroemdheden uit de Griekse en Romeinse geschiedenis, die telkens behandeld worden in paren van personen wier levens enigszins gelijkend zijn. Plutarchus heeft een bijzondere voorliefde voor anekdoten en pittige details uit het privé-leven van zijn personages, die de lezer met een korreltje zout dient te nemen. In het parallellisme blijft hij wel eerlijk: nergens heeft hij, met "verwringing" van de feiten, de levens koste wat het kost doen overeenstemmen.

(Tekst overgenomen uit de Nederlandstalige Wikipedia)

Invoerdatum
21-12-2015 14:58:09
Ingevoerd door
Humphrey56
Laatst gewijzigd op
22-02-2016 07:36:07
Laatst gewijzigd door
vertigo