Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Wodehouse, P.G. boeken (218 geselecteerd van 219)

Pelham (‘Plum’) Grenville Wodehouse, was een Brits-Amerikaans humoristisch schrijver wiens werk wordt gekenmerkt door subtiele humor, een fijn gevoel voor nuance, perfecte plots en een volledig voorbijgaan aan de ernst van het leven. Lees verder

1 2 3 ... 6 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 218 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Wodehouse, P.G.

Ce0d4814-ecee-11e5-9c21-7b3fd30c45a8
Volledige naam
P.G. Wodehouse
Geboren
Guildford (Verenigd Koninkrijk) , 15 oktober 1881
Overleden
Southampton (Verenigde Staten) , 14 februari 1975
Aantal items
219
Aantal curiosa items
Gerelateerd (1)
Oudste item
Ukridge (1924)
Nieuwste item
De heer, het meisje en de pestbuil (2015)
Duurste item
Quick Service (€ 55,00)

Pelham (‘Plum’) Grenville Wodehouse, was een Brits-Amerikaans humoristisch schrijver wiens werk wordt gekenmerkt door subtiele humor, een fijn gevoel voor nuance, perfecte plots en een volledig voorbijgaan aan de ernst van het leven. Men zegt wel dat hij musicals in proza schreef.

Wodehouse had een versnipperde jeugd en werd grotendeels opgevoed door mensen die niet zijn ouders waren. Zijn vader was een hoge ambtenaar in de Britse koloniën (rechter in Hongkong). Van zijn tweede tot zijn vijftiende levensjaar bracht de jonge P.G. Wodehouse in totaal ongeveer zes maanden door met zijn ouders.

Tussen zijn twaalfde en achttiende ging Wodehouse naar school op Dulwich College, wat de meest vormende ervaring van zijn leven bleek. Daarna werkte hij twee jaar bij een bank. Vervolgens schreef hij stukjes in de "London Globe" en andere publicaties. In 1910 vestigde hij zich in de Verenigde Staten, waar hij eerder, in 1909, een paar stukjes had verkocht.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bevond Wodehouse zich in Frankrijk, waar hij werd opgepakt. Hij bracht enige tijd door in krijgsgevangenenkampen in Huy, Luik, Tost en Berlijn en werd in 1941 door de Duitsers vrijgelaten in ruil voor het verzorgen van vijf korte, enigszins komische autobiografische radio-uitzendingen, gericht tot Amerika, dat zich op dat moment nog niet in de oorlog had gemengd. De uitzendingen waren zeer onschuldig en Wodehouse dacht dat de Britten hem erom zouden bewonderen, omdat hij tijdens zijn gevangenschap zijn "stiff upper lip" had bewaard. Ze vonden echter plaats in een tijd waarin de oorlog voor het Verenigd Koninkrijk slecht verliep en de Duitse expansiedrift maximaal was. Hij werd door de Britse pers beschuldigd van collaboratie en verraad en de publieke opinie keerde zich tegen hem dat hij zich niet meer welkom voelde in Engeland en zich in Amerika vestigde. Tot zijn voornaamste tegenstanders behoorde de auteur van Winnie de Poeh, A.A. Milne, met wie Wodehouse ooit goed bevriend was. Hij werd verdedigd door andere Britse schrijvers, zoals Evelyn Waugh en George Orwell. De Britse reactie op zijn Duitse uitzendingen bevreemdde Wodehouse ten zeerste. Tot aan zijn dood op hoge leeftijd bleef hij zich afvragen of hij nu wel of niet had gecollaboreerd.

In 1955 werd Wodehouse, die woonachtig was in de staat New York, tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd. Hij bezocht zijn vaderland nooit meer.

In 1975, zeer kort voor zijn dood, werd hij geridderd voor zijn literaire verdiensten door Elizabeth II en sindsdien mocht hij als "sir" benoemd worden.

Wodehouses werk is grotendeels onvertaalbaar, al is het wel vertaald. Om het ten volle te kunnen waarderen moet de lezer vertrouwd zijn met de Engelse taal, de Britse geschiedenis en de Britse literatuur. Wodehouses werk draait overwegend om de volgende thema’s: Blandings Castle, bewoond door Lord Emsworth, diens zuster en diens personeel. Lord Emsworth houdt zich vooral bezig met zijn prijsvarken, genaamd ‘de Keizerin van Blandings’; de rijke nietsnut Bertie Wooster; Woosters butler Jeeves, die onder het toeziend oog van de indrukwekkende tantes Dahlia en Agatha romances van schoolvrienden van Bertie probeert te lijmen, te voorkomen of tot stand te brengen; de Golfclub, waar vele verhalen worden verteld door het ‘oudste lid’. De verhalen van Wodehouse spelen zich in het algemeen af in het Engeland van de jaren net voor de Eerste Wereldoorlog. De meeste hoofdpersonen leven van geërfd geld en hoeven zich niet bezig te houden met saaie dingen als in hun levensonderhoud voorzien.

Wodehouse schreef niet alleen humoristische boeken, maar ook succesvolle musicals (o.a. Anything Goes, 1934). Zijn boeken werden lang niet serieus genomen door het literaire establishment, maar tegenwoordig gelden ze als taalkundig onnavolgbare juweeltjes waarvan er vele nog constant in druk zijn en populair blijven.

Invoerdatum
18-03-2016 09:50:12
Ingevoerd door
Humphrey56