Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Bullock, Alan boeken (17 geselecteerd van 17)

Alan Louis Charles Bullock was een Brits historicus. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Bullock, Alan

Volledige naam
Alan Bullock
Geboren
Wiltshire , 13-12-1914
Nationaliteit
Engelsman
Overleden
Oxfordshire , 02-02-2004
Specifiek beroep
Historicus
Aantal items
17
Oudste item
Hitler (1953)
Nieuwste item
Hitler en Stalin (2001)
Duurste item
Hitler en Stalin (€ 23,00)

Alan Louis Charles Bullock (bij Trowbridge (Wiltshire), 13 december 1914 – Oxfordshire, 2 februari 2004) was een Brits historicus.

Levensloop:

Bullock studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Oxford. Hij werkte kort als assistent van Winston Churchill toen deze zijn History of the English-Speaking Peoples schreef. Als astmapatiënt werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ontheven van militaire taken en was hij verbonden aan de BBC. Na de oorlog keerde hij als wetenschappelijk medewerker terug naar Oxford.

Zijn bekendste werk, Hitler: A Study in Tyranny (1952), beschrijft de opkomst en ondergang van de Duitse dictator Adolf Hitler. Bullock poneert daarin de stelling dat: “Hitler een immorele opportunist was die menselijk relaties reduceerde tot machtsverhoudingen. De krachtigste, machtigste en meest gewelddadige heeft altijd het laatste woord en het recht de ander te domineren. Hitler was met deze levensvisie niet uniek maar hij verschilde van anderen doordat hij zijn wereldblik tot de uiterste consequentie in de praktijk bracht”. De belangrijkste primaire bronnen van dit invloedrijke standaardwerk vormden de documenten van de Neurenberger processen en de in 1945 in Amerikaanse handen gevallen Duitse archieven.

Het helder geschreven boek vestigde zijn naam als geschiedkundige en stelde hem in staat fondsen te verwerven om in Oxford een college op te richten, het St Catherine's in 1963. In de jaren zeventig deed Bullock zich vooral gelden als voorzitter van diverse commissies voor de verbetering van het Britse onderwijs.

Alan Bullock overleed op 89-jarige leeftijd.

Werken (belangrijkste):

A Study in Tyranny, 1952 Ernest Bevin, foreign secretary, 1983 The Humanist Tradition in the West, 1985 Hitler and Stalin: Parallel lives, 1991

Invoerdatum
12-11-2012 15:56:30
Ingevoerd door
DisneyMeentwijck