Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Het toeval van de werkelijkheid

1987

Casimir, H.B.G.: Informatie op Catawiki over het item Het toeval van de werkelijkheid, 1987.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 1 verzamelaar. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
Nog niet in een verzameling
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 245505
Categorie: Boeken
Titel: Het toeval van de werkelijkheid
Ondertitel: Een halve eeuw natuurkunde
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: Meulenhoff Informatief
Nummer in boekenreeks:  
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Casimir, H.B.G.
Illustrator:  
Uitgeverij: Meulenhoff (J.M. Meulenhoff, *M)
Jaar: 1987
Soort: Biografie, Wetenschap
Druk: Herdruk
Type boek: Paperback
Aantal bladzijden: 415
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10: 90-290-9837-6
ISBN13:  
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte:  
Bijzonderheden:
Hendrik Brugt Gerhard Casimir (Den Haag, 15 juli 1909 – Heeze, 4 mei 2000), zoon van de opvoedkundige Rommert Casimir, was een Nederlandse theoretisch natuurkundige. Hij is bekend vanwege zijn model voor supergeleiding (met C.J. Gorter), het Casimir-effect (met D. Polder, 1948) en de Casimir-operator in de kwantummechanica. Hij was een invloedrijk bestuurder van Philips.

Loopbaan:

Universiteiten:

Hij werkte in 1932 bij Wolfgang Pauli aan de ETH en van 1932 tot 1942 als medewerker aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1938 tevens tot bijzonder hoogleraar benoemd werd. Hij hield zich vooral bezig met elektromagnetische straling.

Philips:
Na de sluiting van de universiteit in 1942 trad hij in dienst bij het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab). Direct na de oorlog, in 1946 werd hij benoemd tot een van de drie directeuren. Van 1956 tot 1972 had hij als lid van de Raad van Bestuur de leiding over alle researchactiviteiten van Philips.

Hij bleef tot op hoge leeftijd actief: in 1999 publiceerde hij zijn laatste artikel

Prijzen en lidmaatschappen:

Hij was president van de Vereniging van Europese Natuurkundigen, lid en eerste president van de KNAW, buitenland lid van de US National Academy of Engineering (NAE), de Britse Royal Society en andere toonaangevende natuurkundige organisaties. Hij kreeg een tiental eredoctoraten en erelidmaatschappen en verscheidene Nederlandse en buitenlandse onderscheidingen. In 1985 ontving hij de Matteucci Medal.

Casimir effect:

In 1948 voorspelde Casimir met Dirk Polder op theoretische gronden het Casimir-effect. In 1958 werd zijn vermoeden experimenteel bevestigd

Vernoemd:

De KNAW en de Nordrhein-Westfälische Akademie der Wissenschaften stelden in 1997 het Hendrik Casimir-Karl Ziegler Onderzoekstipendium in met als doel de bevordering van de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse wetenschapsbeoefening door het uitwisselen van jonge veelbelovende onderzoekers.

Literatuur:

Haphazard Reality. Half a Century of Science 1983 (New York: Harper and Row) (autobiografie). Vertaald als Het toeval van de werkelijkheid. Een halve eeuw natuurkunde (Meulenhoff, 1983)
Waarneming en visie; over wetenschap en maatschappij, Meulenhoff, 1987
Invoerdatum: 16-02-2009 18:29:56
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 11-07-2015 11:06:16
Laatst gewijzigd door: catawiki
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 8,00
Goede staat: € 4,00
Redelijke staat: € 2,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen