Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Alexis & Het genadeschot

2007

Yourcenar, Marguerite (Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghisla...): Informatie op Catawiki over het item Alexis & Het genadeschot, 2007.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Nieuwstaat:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 219213
Categorie: Boeken
Titel: Alexis & Het genadeschot
Ondertitel:  
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: De Leesclub van NRC Handelsblad
Nummer in boekenreeks: 6
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Yourcenar, Marguerite (Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghisla...)
Illustrator:  
Uitgeverij: Athenaeum, Polak & Van Gennep
Jaar: 2007
Soort: Vertaalde literatuur
Druk: Herdruk
Type boek: Paperback met flappen
Aantal bladzijden: 224
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10:  
ISBN13: 978-90-85104-29-2
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte: Nederland
Bijzonderheden:
Marguerite Yourcenar is het anagram en het pseudoniem van de schrijfster Marguerite Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour (Brussel, 8 juni 1903 – Mount Desert Island, 17 december 1987).

«Wanneer men van het leven houdt, onder al zijn vormen, niet alleen die van het heden, maar misschien vooral die van het verleden - dat zo immenser is dan de korte tijdspanne die elke dag als de trede van een roltrap onder je voeten wegschuift - dan wordt het vanzelfsprekend dat men veel leest. Maar dat lezen geschiedt dan niet zozeer met voorbedachten rade, met het oog op een bepaald doel, het interesseert op zichzelf. Of zoals Flaubert zei: "Lire afin de vivre."

Biografie

De auteur, dochter van een een Belgische moeder van Waalse adel (Fernande de Cartier de Marchienne) en en Franse adellijke vader uit de Nord (Frans-Vlaanderen) (Michel Cleenewerck de Crayencour), werd vrij jong wees. Haar moeder overleed kort na haar geboorte en haar vader voedde haar op buiten het reguliere schoolsysteem. Zij bewonderde haar vader om zijn zin voor avontuur, zijn weetgierigheid en zijn non-conformisme. De beste vriendin van haar moeder, de auteur Jeanne de Vietinghoff werd haar tweede moeder en groot voorbeeld voor Marguerite.
Ze debuteerde als schrijfster met Alexis ou le traité du vain combat in 1929, het jaar dat zij haar vader verliest.

Dank zij de erfenis van haar moeder bereisde zij Mediterrane landen. In 1939, bij de opkomende oorlogsdreiging, vertrok zij op uitnodiging van de vertaalster Grace Frick naar New York, waar zij tot 1953 docente vergelijkende literatuurwetenschap aan het Sarah Lawrence College was. In 1947 verwierf zij het Amerikaans staatsburgerschap. In 1950 kocht zij samen met Grace een houten landhuis Petite Plaisance in het plaatsje Northeast Harbour op Mount Desert Island aan de kust van Maine, dichtbij de Amerikaans-Canadese grens. Dit is een plaatsje waar men verbonden met de natuur leeft en waar het zeven maanden per jaar streng wintert. Het landhuisje was "modeste, mais géable, accueillant sans apprêt, bourré de livres". Het is nu ingericht als museum.

Aldaar schreef zij het belangrijkste gedeelte van haar oeuvre. Door haar eruditie kon zij, steunend op haar rijke cultuurhistorische kennis, haar geliefde thema's vormgeven: zelfstandig en kritisch aanwenden van de rede en een humanistisch geloof in de mens. In keizer Hadrianus (76-138 na Chr.), de alchemist Zeno en haar eigen vader komen deze deugden tot leven in haar literair werk. In 1951 verscheen de biografische roman Mémoires d'Hadrien, waarmee zij meteen ook grote bekendheid verwierf. Voor L'Oeuvre au noir (1968) kreeg zij de Prix Femina. In 1974 en 1977 verschenen Souvenirs pieux en Archives du Nord, verwijzend naar de familiegeschiedenis van haar ouders. Over de schrijfster zelf komen wij niet veel te weten, want aan het einde van het tweede deel is de auteur amper zes weken oud.
Haar levensgezellin Grace Frick, hospes comesque of gast en gezel, overleed in 1979. Daarna ging zij weer reizen, tot aan haar dood in 1987. Quoi? L'Eternité, het laatste deel van de trilogie Le Labyrinthe du Monde verscheen postuum.

In 1980 was Yourcenar de eerste vrouw die in de toen 345 jaar oude Académie Française als lid werd toegelaten. De Franse criticus Matthieu Galey publiceerde naar aanleiding van haar verkiezing een aantal gesprekken met de auteur, die gebundeld werden in het boek Les yeux ouverts (1981).

Yourcenar en de "keuken" van de auteur:

De schrijfster reveleerde veel over de wijze waarop haar boeken tot stand kwamen. In dit verband vertrouwde zij de wereld toe: "Mensen denken soms dat een auteur iemand is die op een zekere dag een historietje verzint en zich dan, fantaserend aan de schrijftafel zet om een heel verhaal uit zijn pen te laten vloeien. Meestal gebeurt dit echter niet zo. Men mag zelfs aannemen dat elk groot literair werk - roman of ander - of kunstwerk zonder meer, altijd een lange, gedeeltelijk ondergrondse, voorgeschiedenis heeft. Het kent de trage groei van bomen en planten, en wel zo dat heel die groei en maturatie blijvend tot de substantie van het boek of kunstwerk behoren".
Het lijkt er op dat deze stelling onder meer betrekking had op haar eerste roman, Alexis ou le Traité du vain combat. De roman Alexis is een lange brief van een gerenommeerde musicus die aan zijn vrouw zijn homoseksualiteit opbiecht en zijn voornemen te kennen geeft haar te verlaten in een geest van waarheid en vrijheid.
Maar de onthulling was zeker van toepassing op haar in de ik-persoon geschreven boek Mémoires d'Hadrien over het leven van deze keizer uit de tweede eeuw. De auteur werkte zich eerst zeer grondig in de materie in. Verder zei ze: "Je crois qu'il faut s'impregner complètement d'un sujet jusqu'à ce qu'il sorte de terre, comme une plante bien arrosée." De eerste twee versies gingen integraal de prullenmand in. Daarna stond de keizer Hadrianus haar helder genoeg voor de geest om met de definitieve romancompositie aan te vangen. Het proces duurde drie jaar met daarna de tekstafwerking met weglatingen tot de gewenste vorm ontstaat, net zoals een beeldhouwer te werk gaat. "A la troisième ou la quatrième révision... je supprime tout ce qui peut être supprimé" getuigt Yourcenar over de moeizame arbeid van het schrijven. De adjectieven sneuvelen het eerst. (Zie Carnets de notes de "Mémoires d'Hadrien" blz 319 tot 364 in de uitgave van Gallimard, Edition Folio, 1981)

Belangrijkste werken:

* Alexis (1929 - "haar eerste echt gewaardeerde boek" [1]) ;
* Le coup de grâce (1939) ;
* Mémoires d'Hadrien (1951) - (Hadrianus' Gedenkschriften, 1952);
* L'Œuvre au noir (1968) - (Het Hermetisch Zwart, 1971);

Le Labyrinthe du Monde:

* Souvenirs pieux (1974) ;
* Archives du Nord (1977);
* Quoi? L'Eternité (1988)

Werk over Yourcenar door Mathieu Galey, Les yeux ouverts, Ed. Centurion, Paris, 1981.

Verzameld werk:

* Le Jardin des chimères (1921, poëzie)
* Alexis ou le Traité du vain combat (1929, roman)
* La Nouvelle Eurydice (1931, roman)
* Le Denier du rêve (1934, roman)
* La Mort conduit l'Attelage (1934)
* Feux (1936, gedichten en proza)
* Nouvelles orientales (1939)
* Les Songes et les Sorts (1939)
* Le Coup de grâce (1939, roman)
* Mémoires d'Hadrien (1951, roman)
* Électre ou La chute des masques (1954)
* Sous bénéfice d'inventaire (1962, essay)
* Ah, mon beau château (1962) (Over het Kasteel van Chenonceau aan de Loire)
* Qui n'a pas son Minotaure ? (1963)
* L'Œuvre au noir (1968)
* Le labyrinthe du monde. I, Souvenirs pieux (1974)
* Le labyrinthe du monde. II, Archives du Nord (1977)
* La Couronne et la lyre (1979, bloemlezing van uit het Grieks vertaalde gedichten)
* Mishima ou La vision du vide, (1981, essay)
* Comme l'eau qui coule (1982) (Anna, soror, Un homme obscur, Une belle matinée)
* Le temps, ce grand sculpteur (1983)
* Les charités d'Alcippe, (1984, gedichten)
* Le labyrinthe du monde. III, Quoi ? L'éternité (1988)
* D'Hadrien à Zénon : correspondance, 1951-1956, 200
Invoerdatum: 18-01-2009 13:41:24
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 01-12-2016 12:51:09
Laatst gewijzigd door: enigma
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 8,00
Goede staat: € 6,00
Redelijke staat: € 4,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen