Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Atlas reeks (76 geselecteerd van 76)

Atlas was een collectieve naam voor een groep van 5 uitgevers, die gezamenlijk over de periode 1949-1955 een drietal pocketreeksen heeft uitgegeven. Lees verder

1 2 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 76 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Atlas reeks

Aantal items
76
Oudste item
Uit de wereld van het onbewuste (1949)
Nieuwste item
Tijl Uilenspiegel (1954)
Duurste item
Gouden Regen (€ 20,00)

De “Atlas” reeksen

Eind veertiger jaren heeft een aantal uitgevers samengewerkt onder het collectief “Atlas” bij het uitgeven van een aantal pocket edities van bekende uitgaven uit die tijd. Dat “Atlas-collectief” bestond uit de volgende uitgevers:

H.J.W. Becht, Amsterdam N.V. A.W. Bruna & Zoon's Uitgeversmaatschappij, Utrecht Van Holkema & Warendorf N.V., Amsterdam A.W, Sijthoff's Uitgeversmaatschappij N.V., Leiden Ad. M.C. Stok Zuid-Hollandsche Uitgeversmaatschappij C.V., 's-Gravenhage

Correspondentie-adres Brigittenstraat 7, Utrecht; het adres van A.W. Bruna.

Er zijn uiteindelijk drie verschillende reeksen door het collectief uitgebracht. Geen van die boekjes is gedateerd, dus een exacte datering op basis van het boekje zelf is niet mogelijk. Volgens de KB zijn ze uitgebracht in de volgende jaren:

De Atlas Reeks (1949-1954) De Atlas Mystery Reeks (1952 - 1954) De Atlas Havank Reeks (1955)

Uit de lijstjes met “reeds verschenen” op de omslagen valt af te leiden dat de “Atlas Reeks” in tranches van 10 nummers is uitgegeven. Het hoogst bekende nummer in die reeks is nr. 52, en dat geeft de volgende geschatte datering per nummerreeks voor de oudste uitgaven uit de reeks:

1949: 1 t/m 10; 1950: 11 t/m 20; 1951: 21 t/m 30; 1952; 31 t/m 40; 1953; 41 t/m 52;

Het is zeker dat de eerste 10 origineel alle als pocket (slappe kaft) uitgave verschenen is. Echter daarna is alles uitgebracht, in pocketformaat, ingenaaid in een linnen band, met een losse stofomslag. Een aantal deeltjes van de nummers 1 t/m 10 is ook opnieuw uitgebracht in die vorm. Zeker na de pocketuitgave, maar voor het overige onbekend wanneer precies. Vanaf nr. 41 verandert de lay-out van de stofomslag, en een aantal deeltjes voor nr. 41 is ook opnieuw uitgebracht in die nieuwe lay-out, veelal met een andere stofomslag, en soms ook met een andere band. Veel van de stofomslagen vanaf nr. 41 zijn ontworpen door Dick Bruna, en ook veel van de heruitgaven, uit de reeks, soms met een andere nummer, zijn ontwerpen van Dick Bruna. Derhalve is het waarschijnlijk dat die heruitgaven, met een andere omslag, niet vroeger uitgekomen zijn dan 1953. Het is momenteel onbekend hoeveel verschillende deeltjes, originelen plus heruitgaven, er in deze reeks precies verschenen zijn. Alle deeltjes in de reeks zijn genummerd, echter alleen op de omslag, en nooit in het boekje zelf. Zonder de stofomslag van de linnen bandjes is het onmogelijk vast te stellen onder welk nummer een boekje precies is uitgebracht. Met de invoering van de nieuwe lay-out staat het nummer niet langer meer op de voorkant van de stofomslag, maar de binnenflap, en is dus ook uit de scan van het voorkantje niet meer te zien onder welk nummer een deeltje met de nieuwe lay-out is uitgebracht.

De Atlas Mysterie Reeks omvat 22 deeltjes, alle genummerd, geen gedateerd. Voor zover momenteel bekend is geen van de deeltjes ooit heruitgegeven in deze reeks.

De Atlas Havank Reeks omvat 7 deeltjes, geen genummerd, geen enkele gedateerd. In tegenstelling tot de beide andere reeksen omvat deze reeks alleen originele uitgaven van A.W. Bruna en de omslag is voor alle deeltjes ontworpen door Dick Bruna. Hoewel niet onmogelijk is het niet waarschijnlijk dat de “Atlas Havank Reeks” in 1955 uitgegeven is. Het is waarschijnlijker dat de reeks in dat jaar bij de KB geregistreerd is, maar in feite in 1954 is uitgegeven. In 1955 zijn de Zwarte Beertjes door Bruna opgestart en een van de deeltjes die in 1955 in deze laatste reeks verschenen is, is “Polka mazurka”; ook verschenen in de Atlas Havank Reeks. Het is niet waarschijnlijk dat dezelfde titel in hetzelfde jaar in twee verschillende reeksen is uitgegeven. Het is waarschijnlijker dat de Atlas Havank Reeks de aanleiding was voor het opstarten van de Zwarte Beertjes reeks door A.W, Bruna, en tevens de beëindiging van het Atlas-collectief inhield.

Invoerdatum
13-07-2014 14:01:29
Ingevoerd door
enigma