Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Kluitman Jeugdserie (622 geselecteerd van 622)

De boekenreeks “Kluitman Jeugdserie” is uitgeven vanaf eind vijftiger jaren. Deze ogenschijnlijk simpele reeks kent toch wat voetangels en klemmen m.b.t. naamgeving en nummering Lees verder

1 2 3 ... 16 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 622 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Kluitman Jeugdserie

Aantal items
622
Oudste item
Staalhoef de ontembare (1958)
Nieuwste item
Bianca op huifkartocht (2002)
Duurste item
Net iets voor Marjolein (€ 10,00)

De boekenreeks “Kluitman Jeugdserie” is ogenschijnlijk een simpele reeks van jeugd pockets, echter de uitgever heeft kans gezien het zo complex te maken dat correct catalogiseren van deze reeks toch wat problemen oplevert.

Allereerst de naamgeving. In de begin periode (eind vijftiger jaren) stond er gewoon. “Kluitman Jeugdserie” op die pockets. Echter op een gegeven moment zijn ze pockets voor oudere meisjes “Kluitman Romanserie” gaan noemen, maar de nummering in de reeks “Kluitman Jeugdserie” liep gewoon door. Voor jongens hadden ze ook wat, daar werd een “Kluitman Wild-Westserie” voor gecreëerd, maar ook daar liep de nummering in de “Kluitman Jeugdserie” gewoon door. Zowel de “Romanserie” als de “Wild-Westserie” zijn dus geen aparte boekenreeksen, maar series binnen de reeks “Kluitman Jeugdpockets”.

Ook heeft Kluitman, vrijwel vanaf het begin, met een lettertoevoeging aan het nummer aangegeven of het om een jongensboek “J” of een meisjesboek “M” ging. Er bestaat dus ook geen aparte boekenreeks “Kluitman Jeugdserie M of J”.

Ze zijn keurig met nr. 1 in deze reeks begonnen met nummeren en dat nummer stond ook op de rug. Dat hebben ze volgehouden tot de introductie van het ISBN, toen dachten ze blijkbaar dat het wel handig zou zijn om het nummer in de reeks ook uit te laten komen in het ISBN volgens 90-206-XXXX-Y. En op X moest dan het nummer komen van eventuele herdrukken. In eerste instantie werd nr. 1 gewoon 90-206-0001-Y, en nr 156 werd dan 90-206-0156-Y enz. Ergens werkte dat blijkbaar niet, want ineens zijn ze begonnen met 1000-tallen, en nr 1. werd dan 90-206-1001-Y en Nr. 156 werd 90-206-1156-Y. Ze schreven die nummers in duizendtallen ook op de rug, maar een boekje met b.v. J1004 op de rug, blijft nog steeds nr. 4 in de reeks met de nummertoevoeging “J”.

Vanaf nr. 245 veranderd er iets in de nummering van de reeks. De jongens en meisjes boeken worden nu ook gesplits op nummer. De meisjes houden de oorspronkelijke nummering, dus er is een nr. M245, maar bij je jongens komt er een 1 voor te staan. Er dus ook een nummer J1245. Dat nummer staat ook op de rug van het boekje.

Waar bekend, is de nummering in CW aangepast aan de oorspronkelijke nummering van het boekje en (ook indien bekend) bij bijzonderheden aangegeven welk nummer er op de rug staat. Hierdoor blijft sortering op nummer in de reeks mogelijk zonder dat dezelfde boekjes ineens met 1000 nummers uit elkaar getrokken worden.

Invoerdatum
21-07-2016 18:41:12
Ingevoerd door
enigma