Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Nederlandse jeugdbibliotheek (173 geselecteerd van 173)

Een reeks boeken die in de crisisjaren verscheen en goedkoop werd aangeboden en daarom ook wel kwartjesboeken worden genoemd. Lees verder

1 2 3 ... 5 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 173 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Nederlandse jeugdbibliotheek

Aantal items
173
Oudste item
Paul's avontuur in Limburg (1932)
Nieuwste item
Hoe Paul keizer werd (1941)
Duurste item
De vergulde hand (€ 10,00)

Een reeks die bestaat uit 161 delen, verscheen van 1932-1941. Uitgegeven door de Boek- en handelsdrukkerij Helmond in Helmond. De nummering loopt van 1 t/m 118, maar er zijn veel extra delen zoals 36 A en 88A waardoor er totaal 161 delen zijn. Alternatieve namen zijn Nederlandsche jeugdbibliotheek, Jeugdbibliotheek en Geïll. Jeugdbibliotheek. Soms worden ook tien delen van de Menko Minkema serie meegerekend en daarom wordt er wel eens gemeld dat er 171 delen zouden zijn. Diverse delen werden herdrukt, sommigen ook na de oorlog in een andere uitvoering. Het zijn meestal spannende en avontuurlijke boeken, over onder meer 'exotische' figuren en locaties, reizen, maar ook vaak detectiveverhalen met jongens als helden die in Nederland gesitueerd zijn. Hiernaast diverse historische verhalen, zoals de serie Hollandse helden. Ook verschenen enkele boeken over het koningshuis in deze serie. Bekende schrijvers als Guus Betlem Jr., Hans de la Rive Box en Hans Pennarts behoren tot de vaste schrijvers. Vooral Frans Meijer en Pennarts waren erg actief en gebruikten diverse pseudoniemen. Per saldo zijn er daarom beduidend minder verschillende schrijvers dan er op het eerste gezicht lijken te zijn. De grote meerderheid bestaat uit Nederlandse auteurs. Boeken verschenen in de crisistijd voor een lage prijs. Vanwege de prijs van deze goedkope boeken werden en worden vaak ook kwartjesboeken genoemd. Een tegenhanger van deze boeken voor jongens is de serie Meisjesboeken van dezelfde uitgever die 101 delen telt.

Hoewel de reeks vrij algemeen aan Uitgeverij Helmond toegeschreven wordt, zij toch vermeld dat de naam van een uitgever nergens in die boeken vermeld wordt. Wel staat er soms in "Uitgeverij H. Nelissen, Bilthoven".

Invoerdatum
27-06-2014 14:56:36
Ingevoerd door
collectief-63
Laatst gewijzigd op
14-12-2015 16:34:04
Laatst gewijzigd door
enigma