Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Het voorbestemde toeval

2002

Diversen: Informatie op Catawiki over het item Het voorbestemde toeval, 2002.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Nog niet in een verzameling
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 223619
Categorie: Boeken
Titel: Het voorbestemde toeval
Ondertitel: Gesprekken met Harry Mulisch
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: Diversen
Nummer in boekenreeks:  
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Mathijsen, Marita
Illustrator:  
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaar: 2002
Soort: Secundaire literatuur
Druk: Eerste druk
Type boek: Paperback met flappen
Aantal bladzijden: 201
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10: 90 234 0161 1
ISBN13:  
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte:  
Bijzonderheden:
Marita Theodora Catharina Mathijsen-Verkooijen (Belfeld, 18 augustus 1944) is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisme de literatuur van de negentiende eeuw in Nederland.

Mathijsen promoveerde aan de Universiteit van Utrecht op de briefwisseling tussen Jacob van Lennep en Gerrit van de Linde (alias 'de Schoolmeester'). Verder was ze o.a. oprichter en hoofdredacteur van het tijdschrift De Negentiende Eeuw en heeft vele edities bezorgd van negentiende-eeuwse Nederlandse klassiekers. Daarnaast schreef ze een aantal boeken over die periode en ze richtte de site www.negentiende-eeuw.nl op. Haar boek De gemaskerde eeuw beschrijft aan de hand van literatuur en andere teksten de mentaliteit van de negentiende eeuw met haar dubbele moraal en haar obsedaties. In Nederlandse literatuur in de Romantiek stelt ze het belang van de negentiende-eeuwse letterkunde centraal. Marita Mathijsen schreef een wetenschappelijk handboek voor het editeren van historische en moderne teksten: Naar de letter. Deze handleiding is toonaangevend in het onderwijs en het onderzoek. Marita Mathijsen is ook essayist. Ze schreef onder andere voor De Gids, Ons Erfdeel, De Parelduiker en vele andere bladen. In NRC Handelsblad heeft ze in de wetenschapsbijlage een column. Haar columns zijn verzameld onder de titel Verliefd op het verleden. In 2007 schreef ze een pamflet waarin ze het gebrek aan historisch besef aan de kaak stelt, De afwezigheid van het verleden.

Mathijsen is ook gespecialiseerd in het oeuvre van Harry Mulisch. Ze schreef zijn bibliografie en stelde een bundel interviews samen. In 2008 verscheen een studie over zijn werk onder de titel Twee vrouwen en meer. Op de website van De Bezige Bij is zij enige tijd te raadplegen als `Mulisch-consulent'. Daarmee is zij de eerste specialist die via het web een literatuurconsulentschap instelt.

In 1991 ontving Marita Mathijsen de Multatuliprijs voor haar boek met gefingeerde gesprekken met negentiende-eeuwse schrijvers, zoals Nicolaas Beets, Willem Bilderdijk en Piet Paaltjens, De geest van de dichter. In 1998 kreeg zij de grote Prins Bernhard Fonds Prijs voor de Geesteswetenschappen.

In 1994 overleed haar man Hub. Mathijsen, met wie ze in 1970 getrouwd was. Hij was violist en leider van het Resistentie Orkest en van het tango-orkest El Choclo. Hun (enige) dochter Alma werd in 1984 geboren. Zij is journalist (eerst bij Het Parool en sinds 2008 bij nrc.next) en schrijfster (Binnen Spelen).
Invoerdatum: 23-01-2009 23:13:35
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 06-09-2016 16:44:28
Laatst gewijzigd door: catawiki
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 5,00
Goede staat: € 2,50
Redelijke staat: € 1,20
Dit item
  


meer informatie toevoegen