Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Wij voeden op tot niets (The end of education)

1996

Diversen: Informatie op Catawiki over het item Wij voeden op tot niets (The end of education), 1996.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Nog niet in een verzameling
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 223633
Categorie: Boeken
Titel: Wij voeden op tot niets (The end of education)
Ondertitel:  
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: Diversen
Nummer in boekenreeks:  
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Postman, Neil
Illustrator:  
Uitgeverij: Bal
Jaar: 1996
Soort: Essay
Druk: Eerste druk
Type boek: Paperback
Aantal bladzijden: 192
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10: 90 5018 328
ISBN13:  
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte:  
Bijzonderheden:
Neil Postman (8 maart 1931 – 5 oktober 2003) was een Amerikaans schrijver en communicatiewetenschapper, die het meest bekend stond als media-, onderwijs- en technocriticus. Hij publiceerde daarnaast onder meer over onderwerpen op het gebied van pedagogie, semantiek en cultuur. Internationaal bekend werd hij door zijn boek Wij amuseren ons kapot (1985), over de effecten van de media op de menselijke geest

Opleiding en loopbaan:
Neil Postman werd geboren in New York, de stad die hij zijn leven lang trouw zou blijven. Hij deed zijn opleiding aan de State University of New York. Aan het Teacher's College in Columbia behaalde hij in 1955 zijn masters en in 1958 zijn doctoraat in onderwijs en opvoeding. In 1959 begon hij te doceren aan de Universiteit van New York. Hij zou meer dan 40 jaar aan deze instelling verbonden blijven.

In 1971 stichtte hij een onderwijsprogramma in media-ecologie aan de Steinhardt School of Education, een onderdeel van de Universiteit van New York. Zijn lessen en spreekbeurten trokken jarenlang veel belangstelling. In 1993 kreeg hij een professoraat, het enige in de School of Education; tevens werd hij voorzitter van het Departement voor Cultuur en Communicatie, een functie die hij vervulde tot kort voor zijn dood.

Postman schreef 17 boeken en 200 (gepubliceerde) artikelen. Daarnaast was hij tien jaar lang uitgever van Et Cetera, een blad over algemene semantiek. Hij ontving diverse onderscheidingen voor zijn verdiensten op taalgebied.

Postmans denken:

Postman wilde de rol vervullen van gewetensvolle buitenstaander tegenover de snelle ontwikkelingen van de 20e eeuw. Hij werd als humanist van de oude stempel geïnspireerd door het classicisme en de verlichting en nam stelling tegen het postmodernisme, dat hij 'wartaal' noemde, en de technofilie. Hij was van mening dat de enorme technologische veranderingen in de maatschappij de menselijke waarden onder druk zetten. Hij was tegen de commercialisering van de media en was van mening dat het ontembare aanbod via de media de cultuur aanvalt en tenslotte de cultuur wórdt. Sterker nog:

'Als gevolg daarvan moeten tradities, sociale mores, mythen, beginselen, rituelen en religie vechten voor hun bestaan'. 'Het maakt ze onzichtbaar en daardoor irrelevant' (citaten (vrij vertaald) uit Technopoly).

Postman vond dat technopoly de alternatieven (waaronder ook geschiedenis, waarheid, privacy, intelligentie en gezin) herdefinieert en elimineert. Het enorme aanbod aan informatie, mogelijkheden en ervaringen berooft volgens Postman mensen van hun geestelijke rust en sociale doelstellingen. Hoe meer informatie, hoe minder controlemechanismen de mens heeft om het aanbod te verwerken en de betekenis van wat er op hen afkomt op waarde te schatten. Daardoor wordt het ook moeilijker voor mensen om een redelijk beeld van de toekomst te schetsen.

In zijn boek Building a Bridge to the Eighteenth Century (Ned. vertaling: Denken voor de spiegel. Inspiratie van 18de-eeuwse filosofen) hekelt hij de in zijn ogen fatalistische acceptatie van de 'technopoly'. In Informing Ourselves to Death stelt hij dat elke technologische verandering onvoorziene neveneffecten met zich meebrengt. Goedbedoelde nieuwe mogelijkheden leveren winnaars op, maar ook verliezers, en de uitkomst is van tevoren niet altijd duidelijk. Per saldo gaat dus in zijn denken elke nieuwe ontwikkeling in de technologie gepaard met zowel winst als verlies.

Critici bekritiseerden Postmans denken als al te pessimistisch en vonden dat het wel meevalt met de 'debilisering' van de samenleving. Zij gaven hem het predicaat 'technofoob' en verweten hem dat hij teruggreep op het 'romantische' verleden

Bibliografie:

Television and the Teaching of English (1961)
Teaching as a Subversive Activity (1969)
Teaching as a Conserving Activity (1979)
The Disappearance of Childhood* (1982)
Amusing Ourselves to Death: Public Discourse in the Age of Show Business (1985) ISBN 0140094385 - over de geestdodende effecten van media, met name televisie.
Conscientious Objections: Stirring Up Trouble About Language, Technology and Education" (1988)
Technopoly - The Surrender of Culture to Technology(1992) - over de effecten van technologie op de mens. Uitgave: Vintage Press, New York.
How to Watch TV News (1992) (met Steve Powers)
The End of Education: Redefining the Value of School (1995)
Building a Bridge to the 18th Century: How the Past Can Improve Our Future (1999)
Informing Ourselves to Death is een in 1990 uitgegeven tekst van Postman's toespraak tot het Duitse Informatica Genootschap, over de nadelen van computertechnologie.
blz: 192 blz., met register
Invoerdatum: 23-01-2009 23:42:24
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 13-03-2014 12:40:30
Laatst gewijzigd door: Marco
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 6,50
Goede staat: € 3,20
Redelijke staat: € 1,80
Dit item
  


meer informatie toevoegen