Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Onsterfelijkheid

1990

Diversen: Informatie op Catawiki over het item Onsterfelijkheid, 1990.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers
Conditie Verkoper Prijs  
Nieuwstaat € 2,50 Deze shop heeft eigen foto's toegevoegd bij het aangeboden item bekijk
Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Nieuwstaat:
Goede staat:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 227601
Categorie: Boeken
Titel: Onsterfelijkheid
Ondertitel:  
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: Diversen
Nummer in boekenreeks:  
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Kundera, MilanIcon-information
Illustrator:  
Uitgeverij: Ambo
Jaar: 1990
Soort: Vertaalde literatuur
Druk: Eerste druk
Type boek: Paperback
Aantal bladzijden: 370
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10: 90 263 1057 9
ISBN13:  
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte:  
Bijzonderheden:
Milan Kundera (Brno, 1 april 1929) is een Tsjechisch schrijver. Hij woont sinds 1975 in Frankrijk. Hij was daar tevens docent vergelijkende literatuurwetenschap aan de Universiteit van Rennes.

In zijn werk is hij humoristisch, cynisch en lijkt er een wat melancholische ondertoon te zijn. Hij schrijft veel over de situatie in zijn geboorteland sinds het communisme. Hij verbindt daarbij de persoonlijke geschiedenissen met filosofische thema's, zonder belerend te worden. Hoewel hij uitdrukking geeft aan een Tsjechische traditie van emotionele verdieping is hij sinds 1989 in het Frans gaan schrijven. Zijn eerste roman 'De Grap' is tekenend voor zijn cynische humor. De roman 'Onsterfelijkheid' is er een waarbij zowel de compositie als de inhoud tekenend is voor al het werk van Kundera. De compositie is er vaak een van wisselende gezichtspunten vanuit verschillende individuen, waarbij de lezer gedwongen wordt zich in de psyche van deze individuen te verdiepen, maar in staat gesteld wordt om een beschouwende afstand te bewaren. Deze beschouwing wordt dan tussen de regels gevoed door Kundera's bespiegelingen. Je zou hem een existentialist kunnen noemen bij wie de hoop vervlogen is; sommigen noemen hem eveneens een postmodernist.

Een van Kundera's bekendste werken is De ondraaglijke lichtheid van het bestaan; een filosofische roman waarin de auteur de lezer meeneemt in de hoofden van vier hoofdrolspelers, met verschillende achtergronden en denkbeelden, die allemaal hun bestaan op een eigen manier proberen in te richten. Vanuit verschillende perspectieven worden zaken als toeval en voorbestemming, politiek, kunst, liefde, seks, kitsch en natuurlijk de lichtheid van het bestaan behandeld.

Affaire Dvorácek:

In oktober 2008 heeft de historicus Adam Hradilek van het Instituut voor de bestudering van totalitaire regimes in Praag in een artikel in het gerenommeerde Tsjechische weekblad Respekt de aandacht gevestigd op een document in de archieven van de geheime politie, dat lijkt aan te tonen dat de destijds 20-jarige Kundera in 1950 een 22-jarige anticommunistische activist, Miroslav Dvorácek, bij de politie heeft aangegeven. Dvorácek werd veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er 14 daadwerkelijk heeft uitgezeten, voor een deel in de voor de gezondheid van de dwangarbeiders zeer schadelijke uraniummijnen.

Kundera zelf ontkent schuldig te zijn aan de aangifte van Dvorácek, maar historici achten het onwaarschijnlijk dat het politierapport een vervalsing zou zijn. Sommige commentatoren gaan uit van de juistheid van de beschuldiging en zijn van mening dat dit voorval Kundera's "obsessie" met de duistere kanten van het communistisch verleden in een nieuw licht plaatst.

Volgens andere berichten zou de aangifte gedaan zijn door een collega van Milan Kundera en zou om een of andere duistere reden de naam van Kundera in het politierapport zijn vermeld.

Bibliografie:

De grap (roman, 1967)
Lachwekkende liefdes (verhalen, 1959-1968)
Het leven is elders (roman, 1969)
Afscheidswals (roman, 1970)
Jacques en zijn meester (theater, 1971)
Het boek van de lach en de vergetelheid (roman, 1978)
De ondraaglijke lichtheid van het bestaan (roman, 1984)
De kunst van de roman (essay, 1986)
Onsterfelijkheid (roman, 1988)
Verraden testamenten (essay, 1993)
De traagheid (roman, 1995)
Identiteit (roman, 1997)
Onwetendheid (roman, 2002)
Het doek (essay, 2005)
Invoerdatum: 29-01-2009 11:50:18
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 28-08-2016 17:24:11
Laatst gewijzigd door: Marco
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 10,00
Goede staat: € 5,00
Redelijke staat: € 2,50
Dit item
  


meer informatie toevoegen