Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Gesprekken met James Joyce

1976

Privé-domein: Informatie op Catawiki over het item Gesprekken met James Joyce, 1976.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Goede staat:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 218827
Categorie: Boeken
Titel: Gesprekken met James Joyce
Ondertitel:  
Oorspronkelijke titel:  
Boekenreeks: Privé-domein
Nummer in boekenreeks: 35
Nummertoevoeging :  
Serie / held:  
Auteur: Power, Arthur
Illustrator:  
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Jaar: 1976
Soort: Egodocument
Druk: Eerste druk
Type boek: Paperback met flappen
Aantal bladzijden: 145
Oplage:  
Afmetingen: ? x ? cm
ISBN10: 90-295-3408-7
ISBN13:  
Taal / dialect: Nederlands
Land van uitgifte:  
Bijzonderheden:
De Ierse schrijver James Joyce (voluit James Augustine Aloysius Joyce) (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Hij werd op 2 februari 1882 geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terecht kwam. Hij studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer.

Weg uit Ierland:

Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden, en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij met zijn kamermeisje Nora Barnacle naar het continent, en woonde 10 jaar in Triëst, op Via Nicolo 30, waar hun zoon geboren wordt, en waar hij les gaf aan de Berlitz school.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 verschenen drie van zijn verhalen in een Iers tijdschrift voor boeren, geschreven onder het pseudoniem Stephen Dedalus. Deze verhalen werden later verwerkt in Dubliners, een verhalenbundel die uiteindelijk in 1914 werd gepubliceerd. De verhalen zijn 'epiphanies' – een woord dat door Joyce gebruikt wordt om het plotselinge bewustzijn van de ziel van iets te beschrijven.

De Eerste Wereldoorlog dwong hen te verhuizen naar Zürich in het neutrale Zwitserland. Hier begon hij te werken aan Ulysses. Na een korte terugkeer naar Triëst woonde hij vanaf 1920 in Parijs. Hij wilde niet in Ierland wonen, en gaf op vragen hierover het antwoord: "Heb ik het ooit verlaten?"

In Ulysses gebruikt Joyce de mythen van Odysseus, Penelope en Telemachus in een moderne setting. Leopold Bloom, en respectievelijk zijn vrouw Molly Bloom en Stephen Dedalus vervullen de hoofdrollen, en tonen middels een parodie het contrast met hun mythische modellen. Het boek laat het leven in Dublin zien, met de nadruk op de vervallenheid en eentonigheid van de stad.

In 1922 werd Ulysses uiteindelijk uitgebracht door een Parijse boekhandel (Shakespeare & Co), en het bleek een onmiddellijk succes. In 1939 werd de eerste versie van Finnegans Wake uitgebracht.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, vluchtte hij met zijn familie terug naar Zürich waar hij enkele maanden later, op 13 januari 1941, in het Rode Kruis Ziekenhuis overleed.


Joyce in België:
Rond 5 augustus 1926 bezoekt Joyce Oostende en verblijft er tot de 13e. Dan van de 13e tot de 17e verbleef hij in Gent, en daarna van 17e tot de 20e in Antwerpen. In Antwerpen maakt hij veel notities voor Finnegan's Wake, en Antwerpen komt zelfs voor in dit boek als Nantwerpen. Van de 20e tot de 29e verblijft hij in Brussel voor hij naar Frankrijk vertrekt.


Zijn graf:
James Joyce is begraven op de Fluntern begraafplaats in Zürich. Toen Nora tien jaar later overleed, werd zij eerst apart begraven, maar de gemeente Zürich gaf hen in 1966, 25 jaar na zijn overlijden, een monumentaal graf, waar later ook zijn zoon Giorgio en diens tweede echtgenote werden bijgezet. Naast het graf staat een bronzen beeld van James Joyce, gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Milton Hebald.


Bibliografie:
Chamber music (collectie gedichten) (1907)
Dubliners (1914)
A Portrait of the Artist as a Young Man (1916)
Exiles (Het enige toneelstuk) (1918)
Ulysses (1922)
Pomes Penyeach (collectie gedichten) (1927)
Finnegans Wake (1939)
Stephen Hero ((gedeeltes van) een eerdere versie van A Portrait of the Artist as a Young Man) (1944)
The Critical Writings (Werk dat Joyce schreef voor kranten, lezingen, ... ) (1959)
Giacomo Joyce (postuum gepubliceerd manuscript) (1968)
Verder zijn er ook nog verschillende volumes met brieven uitgebracht, verzameld en bewerkt door onder meer Richard Ellmann.

Sommige boeken zijn naar het Nederlands vertaald, w.o. Dubliners, A Portrait of the Artist as a Young Man (Een portret van de kunstenaar als jongeman), Ulysses, Finnegans Wake, en Giacomo Joyce

Invoerdatum: 18-01-2009 11:24:51
Ingevoerd door: Boekenglas
Laatst gewijzigd op: 15-04-2011 17:21:20
Laatst gewijzigd door: Willem-Naber
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 48,00
Goede staat: € 24,00
Redelijke staat: € 12,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen