Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Leeser, Titus (34 geselecteerd van 34)

Titus Jules Gerard Karl Leeser (Keulen, 14 oktober 1903 – Zwolle, 3 mei 1996) was een Nederlandse beeldhouwer en schilder. Hij was vooral bekend als beeldhouwer, maar hij illustreerde ook veel kinderboeken. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Leeser, Titus

69fb87ba-6d00-11e4-85e3-e7d8db97a6ff
Volledige naam
Titus Leeser
Geboren
Köln (Nordrhein Westfalen) , 14-10-1903
Nationaliteit
Nederlander
Overleden
Zwolle (Gemeente Zwolle) , 03-05-1996
Specifiek beroep
Illustrator, Schilder, Beeldhouwer
Aantal items
34
Oudste item
Het geheimzinnige huis (1928)
Nieuwste item
Hoe de Katjangs op de kostschool van Buikie kwamen (1969)
Duurste item
Het geheim van den zwarten monnik (€ 40,00)

Volledige naam was; Titus Jules Gerhard Carl Leeser.

Leeser ontving zijn opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in het studiejaar 1921-22, en hij vertrok daarna naar de Akademie der Bildenden Künste in München, waar hij tot 1927 onder anderen studeerde bij de schilder Angelo Jank (1868-1940). In de jaren dertig raakte hij in de salon van de Zwolse advocaat Harro Bouman en zijn vrouw Carina bevriend met onder anderen de schrijvers Adriaan Roland Holst, M. Vasalis en J.C. Bloem en de acteur Albert van Dalsum. Hij was in die jaren als tekenleraar werkzaam en ontwierp voor verschillende uitgeverijen - waaronder Callenbach te Nijkerk - boekomslagen en -banden. Daarnaast ontwierp hij aanplakbiljetten en filmaffiches en een postzegel "Korps Mariniers 1965"

In 1950 ontving hij de Prijs van het Kunstenaarsverzet. Door hem ontworpen beeldhouwwerken (o.a. monumenten ter herdenking van de oorlog en de gevallenen) staan in diverse Nederlandse gemeenten. Eén van de bekendste herdenkingsmonumenten is "Le dormeur du val" in Ommen (van 1923 tot 1973 de woonplaats van Leeser). Daar beitelde hij in de plaat op de keisteen, die op het graf staat, naast de personalia, de laatste twee regels van het sonnet: "Le dormeur du val" (de slaper in het dal). Deze twee regels luidden: "Il dort dans le soleil, la main sur sa poitrie, ranquille; il a deux trous rouges au côté droite"

Vrij vertaald: "Hij slaapt rustig in de zon, de hand op de borst; hij heeft rode gaten aan de rechterzijde". Deze regels zijn van de Franse dichter Jean Nicolas Arthur Rimbaud (1854-1891).

Naast zijn werk raakte Leeser gaandeweg ook betrokken bij tal van kunstorganisaties. Hij was voorzitter van de Nederlandse sectie van de Association d'Art Plastique en vicevoorzitter van de internationale raad van bestuur. Daarnaast was hij lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers, het Schilderkundig Genootschap Pulchri en van de Culturele Raad van Overijssel. Hij exposeerde, vooral in de jaren vijftig en vroege jaren zestig, onder andere in Sonsbeek, Pulchri en het Gemeentemuseum van Arnhem. Werk van Leeser is opgenomen in de collecties van het Museum Henriette Polak in Zutphen en in museum De Wieger te Deurne. Leeser was sinds zijn kinderjaren actief in de scoutingbeweging, zo was hij een van de trainers op de eerste Gilwelltraining die in Nederland plaats vond van 9 tot en met 23 juli 1923 op Gilwell Ada's Hoeve in Ommen. Ook leverde hij veel omslagonwerpen en illustraties voor scoutingpublicaties.

Invoerdatum
15-11-2014 19:32:57
Ingevoerd door
metalfigures
Laatst gewijzigd op
05-01-2017 12:03:46
Laatst gewijzigd door
vertigo