Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Kronieken van Narnia, De boeken (84 geselecteerd van 87)

De Kronieken van Narnia (Engels: The Chronicles of Narnia) is een zevendelige boekenserie uit het fantasy-genre, geschreven door de Britse schrijver C.S. Lewis. De oorspronkelijke Engelstalige delen werden uitgegeven tussen 1950 en 1956. Lees verder

1 2 3 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 84 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Kronieken van Narnia, De

Aantal items
87
Aantal curiosa items
Gerelateerd (3)
Oudste item
De betoverde kleerkast (1956)
Nieuwste item
De reis van het drakenschip (2010)
Duurste item
De betoverde kleerkast (€ 50,00)

De Kronieken van Narnia (Engels: The Chronicles of Narnia) is een zevendelige boekenserie uit het fantasy-genre, geschreven door de Britse schrijver C.S. Lewis. De oorspronkelijke Engelstalige delen werden uitgegeven tussen 1950 en 1956. De boeken werden in het Nederlands vertaald door Madeleine van den Bovenkamp-Gordeau en vervolgens in 2000 uitgegeven door Uitgeverij Callenbach.

De boeken gaan over een magisch land, Narnia en vormen afzonderlijke verhalen. Vier kinderen, de broers en zussen Pevensie, komen via magie in Narnia terecht en blijken daar volgens een profetie, als "zonen van Adam en dochters van Eva", voorbestemd als koningen en koninginnen te regeren over Narnia en zo het het land en haar volk te kunnen redden. Net als J.R.R. Tolkien, mede-christen en goede vriend van C.S. Lewis, verweefde Lewis verschillende christelijke thema's in de boekenserie. Naar verluidt ging Lewis volgens Tolkien met de Narnia-verhalen daar zelfs zodanig ver in, dat Tolkien het niet eerbiedig meer vond. Met name in Het betoverde land achter de kleerkast is er een duidelijke analogie aan te wijzen tussen Jezus Christus en de leeuw Aslan. In het vijfde deel (De reis van het drakenschip) legt Aslan uit dat de kinderen Hem ook op de aarde kunnen leren kennen.

Het is duidelijk dat de verhalen van Narnia zijn bedoeld als een christelijke allegorie. Aslan staat voor Jezus, die zich liet doden om de mensheid te redden, maar daarna weer uit de dood opstond en uiteindelijk een laatste oordeel velt over de wereld, zoals Aslan over de inwoners van Narnia oordeelt en de gelukkigen overbrengt naar "het nieuwe Narnia". Aan het einde van "De reis van het drakenschip" (The Voyage of the Dawn Treader) zegt Aslan tegen de kinderen dat hij ook in hun eigen wereld bestaat, maar onder een andere naam. De Kronieken van Narnia bestaan uit zeven delen. Ze vormen een duidelijke volgorde, maar ze zijn niet in die volgorde geschreven en uitgegeven. "Het neefje van de tovenaar" (het eerste deel) en "Het paard en de jongen" (het derde deel) verschenen bijvoorbeeld als laatste. Hieronder staan de boeken vermeld in de verhaalvolgorde. Daarachter staat het jaar waarin de boeken voltooid en gepubliceerd zijn.

De liefhebbers zijn het er niet over eens in welke volgorde de boeken gelezen moeten worden. In zijn boek "Brieven aan kinderen" licht Lewis toe, als reactie op een brief, dat de door de briefschrijver voorgestelde chronologische leesvolgorde best wel eens de juiste zou kunnen zijn. Aan deze voorgestelde volgorde is later door uitgeverijen voorgoed vastgehouden. In onderstaande tabel zijn beide volgordes opgenomen, eerst de huidige volgorde, achteraan de oorspronkelijke.

Invoerdatum
29-12-2012 13:01:39
Ingevoerd door
Willem-Naber
Laatst gewijzigd op
06-01-2017 10:59:41
Laatst gewijzigd door
vertigo