Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Wereldbibliotheek boeken (1329 geselecteerd van 1329)

“Wereldbibliotheek” als uitgever is ontstaan uit “Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur” opgericht in 1905. Wanneer precies de naam van de uitgeverij gewijzigd is , is niet duidelijk aan te geven. Lees verder

1 2 3 ... 34 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 1329 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

In 1905 werd door Leo Simons de stichting “Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur” opgericht uit idealistische motieven om het lezen van goede boeken dichter bij de werkende klasse te krijgen. De formele uitgever de eerste paar jaar was G. Schreuders Amsterdam, maar al snel werd de stichting zelf een uitgeverij.

In 1925 werd de “Wereldbibliotheek Vereniging” gesticht ter ondersteuning van de uitgeverij en verdere promotie van het “boek” bij de arbeiders. Leden konden boeken bij de uitgever met korting kopen en twee maal per jaar verscheen er een “premie” voor de leden. Op het hoogtepunt van de “vereniging” waren er 30.000 leden, maar naar verluidt waren daarbij niet veel arbeiders.

Wanneer precies de naam gewijzigd is blijft onduidelijk sommige bronnen spreken over 2007, maar feit is dat de naam “Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur” zeker tot begin dertiger jaren in de boeken bleef voorkomen.

Wellicht wordt die onduidelijkheid veroorzaakt omdat er al van het begin af “Wereldbibliotheek” op de boeken stond. Niet als uitgever maar als naam voor een boeken reeks. Er was daarnaast ook een Nederlandsche- en Vlaamsche Bibliotheek.

Invoerdatum
18-11-2016 15:28:56
Ingevoerd door
enigma