Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Corgi (1853 items)

Standaard | Gerelateerd (46)

Thumb2_0a6d2bb0-5e55-012c-c583-0050569428b1

  • Toevoegen Item aan catalogus
  • Bulk_add_button2

Corgi modelauto's (1807 geselecteerd van 1853)

Corgi Toys werd in Juli 1956 gelanceerd als een nieuwe reeks van diecast (gegoten) speelgoed modelauto's door Playcraft LTD, een dochter-bedrijf van Mettoy (=Metal Toy) De naam "Corgi" werd bedacht door Marcel Cleemput en Philip Ullman, oprichter van Mett Lees verder

1 2 3 ... 46 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 1807 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Corgi

397690ac-76b2-11e3-9173-6f711d73e80e
Aantal items
1853
Aantal curiosa items
Gerelateerd (46)
Oudste item
Bedford Dormobile (1956)
Nieuwste item
Thunderbirds FAB I 50th Anniversary (2015)
Duurste item
Volkswagen Delivery Van "V&D" (€ 800,00)

Het verhaal van Corgi Toys is eigenlijk het verhaal en levenswerk van Marcel René Cleemput, geboren 2 mei 1926 in Croix, bij Lille Frankrijk. Op jeugdige leeftijd, hij was 9 jaar, emigreerde zijn ouders in 1935 naar Engeland,Marsden, West Yorkshire, waar zijn vader werkzaam was in een textielfabriek als technisch ingenieur. Hij sprak twee woorden Engels; Yes en Christmas. In September 1940 begon hij bij het Huddersfield Technical College, van waaruit hij naar het Loughborough Technical College ging voor een cursus Technical Engineering. Nu de oorlog verder ging werd hij als dienstplichtig soldaat geplaatst bij Westbourne Engineering, een bedrijf dat onderdelen ontwierp voor vliegtuigen zoals De Havilland Mosquito.

Sinds zijn aankomst in Engeland en zijn jeugd had hij immer een warme belangstelling voor alle vormen van technisch en mechanish speelgoed, waarbij hij elke maand het nieuwe Meccano-magazine tot op de komma uitploos, en alle modellen daarin afgebeeld, zowel van Meccano, Tri-Ang als van het toen net nieuwe op de Engelse markt, Dinky Toys, vaak samen met hulp van zijn vader, nabouwde en na-tekende. De hierbij opgedane kennis kwam goed van pas in zijn werk.

Na de oorlog in 1947 ging de familie terug naar Frankrijk waar hij in militaire dienst ging als technisch (onder-)officier. Na 8 maanden keerde hij terug naar Engeland en was werkzaam bij een Liften-fabrikant, Express Lifts. Al die tijd bleef hij geboeid door speelgoed, met name Dinky Toys en Tri-Ang en verzamelde prive alle modellen, in alle uitvoeringen, met alle verpakkingen en reclame-uitingen. In zijn eigen tekeningen nam hij oorspronkelijke (Dinky & Tri-Ang) modellen en verfraaide die zelf met allerlei extra's, zoals raampjes, spiegels, diverse kleuren en wielen. Hij bezocht frequent allerlei bijeenkomsten van Meccano en Dinky Toy liefhebbers

Zo kwam hij in 1954 contact in met Mettoy (= Metal Toy) Company die hem direct aannam en na enige maanden werd hij daar Chief Engineer. Mettoy zag het succes van Dinky op de speelgoedmarkt en wilde een eigen deel daarvan.

In1956 richtte Playcraft, een zuster-company van Mettoy, het bedrijf Corgi op. De naam Corgi werd door van Cleemput bedacht. Hij zocht een pakkende naam en vond die n.a.v. de hondjes van de Koningin, de Corgi's, een rashond eigenwijs, bij iedereen bekend en geliefd.

Hij stoorde zich mateloos aan de blijvende eenvoud en het ontbreken van vernieuwingen bij Dinky. Bij zijn aantreden had hij meer dan 100 kant-en-klaar liggende modellen en mede door reeds bestaande technieken uit de USA, was Corgi het eerste model met plastic raampjes, en bracht in razensnel tempo vele nieuwe modellen, in frisse moderne kleuren, op de markt, waarbij ook de verpakking minitieus werd bekeken want hij wist dat de Dinky-box en lettertype een begrip was op de engelse jeugd-markt Hij begreep direct de stijgende invloed van film, TV en reclame, bedacht o.a. de Thunderbirds, James Bond, Safari, Billy Smart Circus en Batman modellen. Tot in de late jaren 70 bleef hij de eindverantwoordelijke voor alles wat er bij Corgi speelde, en zag daardoor ook de neergang in verkoop, volgens zijn mening mede veroorzaakt door het ontbreken aan nieuwe verfrissende ideeën bij de model-ontwikkeling, ondanks allerlei eindeloze marktonderzoken door de USA-eigenaar. Een beroemde uitspraak van hem in die tijd; “A visit to a lady child psychologist revealed that our Swedish Jet Dragster model resembled a phallic symbol and was therefore unsuitable for children,” (vertaling; Tijdens een bezoek aan een vrouwelijke kinderpsycholoog bleek dat het zweedse Jet Dragster model leek op een Phallus-symbool en daardoor ongeschikt voor kinderen) van Cleemput herinnerde zich dat al deze onderzoeken en vruchteloze zoektochten zeer kostbaar waren maar van nul en generlei waarde.

Zeer teleurgesteld dat zijn levenswerk zo teniet werd gedaan schreef hij in 1989, "The Great Book of Corgi", een 500-pagina historisch verslag en een allesomvattende Catalogus van Corgi’s toys. de Corgi-Bijbel. Een herziene editie, "The New Great Book of Corgi", werd gepubliceerd in 2010.

Tot op zeer hoge leeftijd bleef hij allerlei Corgi en Speelgoed bijeenkomsten, markten en veilingen bezoeken en was daar altijd een zeer aangenaam causeur met vele verhalen, (zie hierboven), en nooit te beroerd alle vragen te beantwoorden.

Hij stierf op 15 maart 2013. - Een 86-jarig kind dat nooit opgehouden was met "spelen".


Corgi Toys werd in juli 1956 gelanceerd als een nieuwe reeks diecast (gegoten) speelgoed modelauto's door Playcraft LTD, een dochterondernemeing van Mettoy (=Metal Toy Company), opgericht in 1933. In 1984 na 27 jaar ging het bedrijf Corgi Toys ltd failliet en werden de poorten gesloten. Er vondt een herstart plaats in 1985.. Eind 1989 werd het bedrijf weer terug genomen door het moederbedrijf Mattel, ( o.a. fabrikant van Barbie poppen en Hot Wheels auto’s), en de productie verplaatst naar Leicester, het Mattel hoofdkwartier. Er verscheen een nieuwe reeks: Corgi Classics. In 1995 werd Corgi weer onafhankelijk als een nieuw bedrijf Corgi Classics Limited, en verhuisde naar een nieuw pand in Leicester. In 1999 werd Corgi Classics Limited overgenomen door Zindart, een Amerikaanse verzamelaars specialist. In 2000, was Corgi (net als in de jaren 1960) opnieuw de top Britse modellenmaker. In 2002 kocht Corgi de rechten op de naam Lledo ( en veel van de gietvormen):
de overname van de populaire Days Gone en Lledo Vanguards serie werd ook overgenomen in deze deal. Days Gone en Vanguards modellen werden verkocht door Corgi onder de Lledo naam tot 2004, waarna de modellen officieel deel uitmaakte van de Corgi Classics lijn. Mei 2008 nam de Hornby groep, Corgi Classics Limited over en onderging het merk Corgi een rebrand in 2012; met de introductie van een nieuw logo en stijl van verpakking, maar het belangrijkste element achter de verandering was de herlancering van Corgi Toys.

Op het moment van aankoop zag het management van Hornby dat om het merk naar een hoger niveau te brengen en garantie voor succes op lange termijn, het nodig was de modellen terug in de handen van kinderen te leggen.

Invoerdatum
06-01-2014 09:09:19
Ingevoerd door
taxivader
Laatst gewijzigd op
27-09-2015 20:07:30
Laatst gewijzigd door
Basiliscus