Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Munten India (918 geselecteerd van 918)

Overzicht van de regeringsvormen, het muntsysteem en de muntplaatsen van India. Lees verder

1 2 3 ... 23 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 918 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Overzicht van de regeringsvormen, het muntsysteem en de muntplaatsen van India.

Totdat de British East India Company in 1835 in India uitgebreid actief werd, had elk Indiaas staatje zijn eigen munten. Deze waren onderling moeilijk vergelijkbaar van waarde, en hadden allerlei verschillende benamingen, zoals Rupee, Mohur, Pana, Paisa.. Voor identificatie/catalogisering moet u elders op zoek naar gedetailleerde informatie. Ná 1835 had de British East India Company tot 1853 het monopolie voor de handel in India. Een mislukte opstand zorgde ervoor, dat vanaf 1858 heel India onder de Britse Kroon kwam. Victoria was de eerste keizerin van India, tot 1901. Zij werd opgevolgd door Edward VII, daarna kwamen George V, Edward VIII en George VI.. Hun hoofden vindt u dus terug op de Indiase munten uit de tijd van 1858-1947. In dat laatste jaar werd India zelfstandig (en splitste Pakistan zich af).

In het begin van de 19e eeuw kunt u munten tegenkomen met waarden in Cash of Pie. Vanaf 1835 tot 1947 werd overal in India min of meer hetzelfde systeem gehanteerd.
Daarin was de Rupee onderverdeeld in 16 Annas. De Anna was op haar beurt weer 12 Pies waard. De Rupee was dus 192 Pies. De naam Pice werd ook gebruikt. De Rupee bevatte 64 Pice, dus om het makkelijk te houden: 1 Pice = 3 Pies. Het is begrijpelijk dat dit niet-decimale systeem later verlaten werd. Sinds 1957 wordt dan ook gebruik gemaakt van de Rupee, die is verdeeld in 100 Paisa.

Vóór de Britse periode had elke staat zijn eigen muntplaats. De komst van de Britten had hier een grote invloed op. De muntslag werd op enkele plaatsen geconcentreerd. Dit kan worden bepaald, doordat onder het jaartal van de munt een klein detail is aangebracht. Bevindt zich daar een stip, of een ruit (“diamant”), dan is de munt geslagen in Bombay (tegenwoordige naam Mumbay). Staat er géén teken, dan is de muntplaats Calcutta (Kolkata). In Hyderabad werd ook af-en-toe gemunt .Hier is een vijfpuntige ster, een gespleten diamant (split diamond) of een ruit-met-punt (dot in diamond) als muntteken in gebruik. In Lahore is ook sporadisch geslagen, kenmerk: letter “L”. Het nieuw geopende munthuis in Noida gebruikt een stip of punt. Bij moderne Indiase munten is enkele keer gebruik gemaakt van een munthuis in een ander land. Hier ziet u bijvoorbeeld een letter “C” voor Canada, terwijl ook in Pretoria, Seoul en Mexico is geproduceerd.

Invoerdatum
27-09-2012 17:13:27
Ingevoerd door
7451Dick