×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Elektriciteitspenningen (34 items)

Standaard | Gerelateerd (0)

  • Toevoegen Item aan catalogus
  • Bulk_add_button2

Elektriciteitspenningen (34 geselecteerd van 34)

Een elektriciteitspenning of lichtpenning is een penning waarmee men tot in de jaren 60 van de 20e eeuw het elektriciteitsverbruik in vele gemeenten kon betalen. In de meterkast was hiertoe een muntmeter geplaatst. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Een elektriciteitspenning of lichtpenning is een penning waarmee men tot in de jaren 60 van de 20e eeuw het elektriciteitsverbruik in vele gemeenten kon betalen. In de meterkast was hiertoe een muntmeter geplaatst. Het verbruik werd per kilowattuur (kWh) afgerekend. Sommige elektriciteitspenningen hadden een aangegeven waarde in kWh, andere in guldens.

De penningen werden uitgegeven door gemeentelijke elektriciteitssbedrijven en gedistribueerd via winkels en muntautomaten verspreid in de gemeente. Ze moesten in een muntmeter, in de meterkast, gedaan worden om elektriciteit te kopen. De meteropnemer leegde de muntmeters.

Er waren ook gemeenten waarin muntmeters waren geplaatst die gewoon muntgeld accepteerden. Deze gemeenten zagen zich in 1942 geconfronteerd met het probleem dat de nieuwe zinken Nederlandse munten een andere afmeting hadden dan de oude zilveren en koperen munten. Bij Rijks Munt zijn in opdracht van deze gemeenten zinken elektriciteitspenningen geslagen. Op de voorzijde ervan is de naam van de gemeente aangegeven, op de keerzijde de waardeaanduiding in centen. De afmetingen zijn gelijk aan die van de oude munten met dezelfde aangegeven waarde.

Invoerdatum
20-01-2018 15:14:06
Ingevoerd door
AntonH