Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Orb, The vinyl & cd's (18 geselecteerd van 18)

The Orb is een Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep rond Alex Paterson. De samenstelling van de groep wisselt, hoewel Thomas Fehlmann een belangrijk medewerker is. The Orb wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de golf van ambient house d Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Orb, The

292ac246-bc2d-11e5-89fa-f41bebacb9ec
Aantal items
18
Oudste item
Perpetual Dawn (1991)
Nieuwste item
Metallic Spheres (2010)
Duurste item
Zoo CD 10 (€ 7,00)

The Orb is een Engelse psychedelische ambient-techno-dubgroep rond Alex Paterson. De samenstelling van de groep wisselt, hoewel Thomas Fehlmann een belangrijk medewerker is. The Orb wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de golf van ambient house die de wereld begin jaren 90 overspoelde.

The Orb begon in 1988 als samenwerking tussen Alex Paterson (1960) en Jimmy Cauty (1956). In 1989 debuteerden ze met de single met de opvallend lange titel A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld. Het nummer bevat een sample van "Lovin' You" van Minnie Riperton en kreeg een notering in de Britse hitparade, ondanks de lengte van rond de twintig minuten. De sample was illegaal wegens auteursrecht, waardoor er een gekuiste versie moest komen. Volgend op de release van het nummer kreeg de groep een opdracht voor een remix van de hit Lily Was Here van David A. Stewart en Candy Dulfer. Niet lang daarna verliet Cauty echter The Orb, omdat zijn andere groep "The KLF" doorbrak. Met Martin Glover nam Paterson de single "Little Fluffy Clouds" op, die draait rondom een interview met Rickie Lee Jones. De sample van dit interview kon na een schikking in het nummer blijven. Het nummer werd een top 10-hit in het Verenigd Koninkrijk.

Glover bleef niet permanent bij The Orb. Zijn plaats werd in 1991 ingenomen door Kris Weston (1968). Ook Thomas Fehlmann was vanaf die periode zo nu en dan betrokken. Daarnaast werd Andy Falconer aangetrokken, die kortstondig deel uitmaakte van de groep. In het voorjaar van 1991 verscheen The Orb's Adventures Beyond The Ultraworld. Dit album bevestigde de goede reputatie van de groep. The Orb kreeg daardoor een uitnodiging voor een van de "Peel Sessions" van John Peel. Ook leverde Paterson een bijdrage aan het album "Screamadelica" van "Primal Scream". Een jaar later deed U.F.Orb, waaraan Martin Glover, Steve Hillage en Slam hun medewerking verleenden, het nog beter. In eigen land bereikte het album de eerste plaats in de albumlijsten. Ook het nummer Blue Room werd een grote hit. Als liveact was The Orb populair. In 1993 verscheen het livealbum Live 93, dat de medewerking van Simon Phillips en Nick Burton bevat. Samen met Robert Fripp werd het project "FFWD" (Fehlmann, Fripp, Weston, Dr. Paterson) opgezet, waarmee in 1994 een titelloos album werd uitgebracht.

In 1994 verliet Weston de groep. Hij werd vervangen door Andy Hughes en Thomas Fehlmann. De platen die daarna verschenen, bleken steeds ontoegankelijker (Pomme Fritz en Orbus Terrarum). Daarmee verloor The Orb langzaam zijn prominente positie in het dancelandschap. Een krachtige opleving (Orblivion) ten spijt, bleef The Orb een groep die actief was onder de oppervlakte. De albums Cydonia (2001) en Bicycles & Tricycles (2004) zijn vrijwel onopgemerkt gebleven. Ook was het eigen internetlabel "Badorb.com" geen lang leven beschoren. Ayumi Hamasaki was een van de artiesten die er werk op uitbracht. Het label was onsuccesvol en werd opgedoekt. Na het album Cydonia, waarvan de release twee jaar was uitgesteld, verliet Hughes de groep. Wel werd Once More, een opvallend popachtig nummer met zang van Aki Omori, nog een klein hitje.

Vanaf 2002 ging The Orb muziek uitbrengen via het Keulse Kompakt-label. De groep leek hiermee in eerste instantie een nieuwe muzikale weg in te slaan. De meer op minimale techno leunende composities, die op een aantal Kompakt-EP's werden uitgebracht, geven wat inzicht in het album Okie Dokie It's The Orb on Kompakt, dat eind oktober 2005 verscheen. Met het album The Dream uit 2008 keerde The Orb terug naar zijn traditionele stijl, al werkte Fehlmann aan dit album niet mee. In oktober 2010 verscheen het album Metallic Spheres met David Gilmour. Dit album bestaat uit twee lange nummers. In november 2011 bracht The Orb een korte film inclusief soundtrack en remixen uit onder de titel "C Batter C". Het album The Orbserver In The Star House met Lee "Scratch" Perry verscheen in 2012. In juni 2013 kwam op dit album een vervolg uit, More Tales From The Orbservatory, wederom met Lee Perry. Het album Moonbuilding 2703 AD verscheen in 2015. Op dit album combineert The Orb zijn wortels met het minimalisme van de eerdere Kompakt-uitgaven.

Invoerdatum
16-01-2016 08:43:05
Ingevoerd door
Humphrey56