Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Black Crowes, The vinyl & cd's (40 geselecteerd van 49)

"The Black Crowes" is een op blues georiënteerde rockband uit Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Black Crowes, The

1ee3b746-6ced-11e5-920c-04924aa8b6c1
Aantal items
49
Aantal curiosa items
Gerelateerd (9)
Oudste item
Shake your money maker (1990)
Nieuwste item
Live At The Greek 1991 (2015)
Duurste item
Live At The Greek 1991 (€ 18,00)

"The Black Crowes" is een op blues georiënteerde rockband uit Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia. De band met de broers Chris en Rich Robinson als drijvende kracht, hebben in de jaren negentig verscheidende top 40-hits gehad en meer dan dertig miljoen platen verkocht. Ze staan bekend om hun retrogeluid en hun uitgebreide jamsessies.

De band is ontstaan onder de naam "Mr. Crowes Garden" in 1985. De band meerdere keren van bezetting gewisseld. De broers Chris Robinson (zang) en Rich Robinson (gitaar) zijn de enige die continu in de band hebben gezeten. Daarnaast waren in deze tijd ook Jeff Cease (gitaar), Johnny Colt (basgitaar) en Steve Gorman (drums) lid van de band. In 1989 maakten de bandleden, die waren beïnvloed door bands zoals "Led Zeppelin", "The Rolling Stones", "The Faces", "The Band", "Little Feat", "Creedence Clearwater Revival" en door Southern rock, een democassette die er voor zorgde dat ze gecontracteerd werden door het platenlabel American Recordings.

In 1990 brachten de Crowes hun debuut uit onder de naam "$hake Your Money Maker". Het album, dat werd gedragen door de nummers "Hard to Handle" (een Otis Redding-cover), "She Talks to Angels", "Jealous Again", "Twice As Hard", "Sister Luck" en "Seeing Things", werd een groot succes en verkocht meer dan vijf miljoen exemplaren en kreeg in 1995 vijf keer platinum. De singles "Hard to Handle" en "She Talks to Angels" werden allebei een hit in de Verenigde Staten en omdat de muziek op het kruispunt lag van meerdere muziekstijlen werden "The Black Crowes" een zeer bekende band, ook buiten de Verenigde Staten. Ze stonden vooral rond deze tijd ook bekend als een band die openlijk de legalisatie van marihuana verkondigde.

Nadat de gitarist Jeff Cease was vervangen door Marc Ford en toetsenist Eddie Harsch was aangetrokken, brachten "The Black Crowes" in 1992 hun tweede album uit onder de naam "The Southern Harmony and Musical Companion". Het album kent overduidelijke soulinvloeden, wat vooral te merken valt aan de achtergrondkoren en de piano- en orgelgeluiden van Harsch. Ook dit album wordt goed ontvangen, mede door de nummers "Remedy", "Thorn In My Pride", "Sting Me", "Sometimes Salvation" en "Hotel Illness". De singles "Remedy" en "Hotel Illness" worden ook in Nederland een top 40-hit. In 1995 kreeg het album in de V.S. dubbelplatinum, wat inhield dat er daar meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht waren. Live beginnen de Crowes zich steeds meer als jamband in de stijl van "The Grateful Dead" of "The Allman Brothers Band" te ontwikkelen.

In 1994 bracht de nu zeskoppige band het album "Amorica" uit, nadat het jaar daarvoor het album "Tall" was geannuleerd. Ondanks dat "Amorica" geen hitsingle had opgeleverd kreeg het album toch goud, wat inhield dat er in de V.S. meer dan 500.000 exemplaren ware verkocht. De hoes van het album was controversieel omdat het een foto toont, afkomstig van een editie van het tijdschrift "Hustler" uit 1976, van een vrouw met alleen een bikinibroekje van de Amerikaanse vlag aan, waaronder schaamhaar tevoorschijn komt.

Het album "Three Snakes & One Charm" kwam in 1996 uit. Een nieuw album werd begin 1997 opgenomen, maar werd nadat die zomer gitarist Marc Ford was ontslagen en bassist Johnny Colt ontslag had genomen, geannuleerd. Het materiaal van het album was later alsnog via het bootlegcircuit te verkrijgen en veel nummers van het album werden later door de band live gespeeld. In 2006 werd het alsnog uitgebracht samen met het materiaal van "Tall" onder de titel "The Lost Crowes".

Bassist Sven Pipien werd in 1998 aan de band toegevoegd en de weer vijfkoppige band kwam gaf jaar daarop het album "By Your Side" uit, wat door het label Columbia Records werd uitgebracht. Het album was bedoeld als een terugkeer naar hun eerdere, jongere geluid en breekt duidelijk met de lijn die was ingezet met "Amorica" en "Three Snakes & One Charm". Het album werd door de critici en door sommige fans als glansloos aangemerkt. Gitarist Audley Freed werd net voor de opnames van "By Your Side" aan de band toegevoegd, maar deed nog niet mee aan de opnamesessies.

In 2000 gingen "The Crowes" op tournee en namen ze een livealbum op met Led Zeppelin gitarist Jimmy Page.

Hun zesde studioalbum, "Lions" kwam in 2001 uit, maar deze keer onder het label V2 Records, omdat "By Your Side" zo slecht had verkocht dat Columbia Records de band had laten vallen. Vanaf "Lions" kwamen de singles "Lickin" en "Soul Singing".

Het livealbum "Live", samengesteld uit twee uitverkochte concerten in Boston kwam in 2002 uit. Rond hetzelfde moment kondigde de band aan voor onbepaalde tijd een pauze te willen nemen.

Chris Robinson bracht hierna twee albums uit met de band "New Earth Mud": "New Earth Mud" in 2002 en "This Magnificent Distance" in 2004. Rich Robinson formeerde voor korte periode de band "Hookah Brown" en bracht in 2004 zijn soloalbum, "Paper" uit.

In het begin van 2005 werden er vijf concerten geboekt onder de schuilnaam "Mr. Crowes Garden" (hun eerste naam), wat het einde inluidde van de pauze voor onbepaalde tijd die in 2002 was aangekondigd. De band bestond naast de broers Robinson uit Eddie Harsch, Marc Ford, Sven Pipien en de nieuwe drummer Bill Dobrow. Er volgden daarna meerdere shows onder hun echte naam en Bill Dobrow werd ondertussen vervangen door hun eerste drummer Steve Gorman. In maart 2006 werd de live DVD en het live album "Freak n' Roll... Into The Fog" uitgebracht. Daarna, in april gingen de gebroeders Robinson samen op een intieme akoestische tournee onder de titel; "Brothers Of A Feather: An Acoustic Evening With Chris & Rich Robinson of The Black Crowes". Respectievelijk eind augustus en begin september van dat jaar vertrokken echter alweer de bandleden Marc Ford en Eddie Harsch. Ze werden vervangen door Paul Stacey op gitaar en Rob Clores op keyboards.

Op 4 maart 2008 wordt "Warpaint" uitgebracht, het eerste album opgenomen met 2 nieuwe bandleden, te weten Luther Dickinson als tweede gitarist en Adam MacDougal op keyboards. Dit album wordt voorafgegaan door de single "Goodbye Daughters of the Revolution". In 2009 verschijnt het dubbel album "Before the Frost...Until the Freeze". Dit album is live met publiek opgenomen in de thuisstudio van The Band drummer Levon Helm. Deze opnames en de repetities worden ook op beeld vastgelegd en verschijnen als de DVD "Cabin Fever". Het geluid van de band is in deze laatste incarnatie duidelijk weer veranderd. Steeds vaker wordt terug gegrepen naar hun akoestische folk en country -roots maar ook nieuwe invloeden dienen zich aan zoals disco in het nummer "I Ain't Hidin'" en Indiase muziek in "Aimless Peacock".

In 2010 werden "The Black Crowes" opgenomen in de Georgia Music Hall of Fame. Aan het begin van dat jaar maakte de band bekend dat zij na één laatste tour, de "Say Goodbye to the Good Guys Tour", voor onbepaalde tijd met hiatus gaat om meer tijd met familie en kinderen door te brengen en solo projecten te ondernemen. Ter afscheid neemt de band "Croweology" een dubbel CD met akoestische versies van hun favoriete nummers op. In december 2010 werden de laatste optredens in de VS gedaan. In juli 2011 wordt de tour afgesloten met acht optredens in Europa.

Invoerdatum
07-10-2015 12:15:39
Ingevoerd door
Humphrey56