Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Ginsburg, Lucien vinyl & cd's (94 geselecteerd van 95)

Serge Gainsbourg, artiestennaam van Lucien Ginsburg was een Frans dichter, zanger, componist, acteur en regisseur. Lees verder

1 2 3 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 94 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Ginsburg, Lucien

Ca82e236-b6ce-11e5-86b5-ec0163f71bf1
Volledige naam
Lucien Ginsburg
Pseudoniemen
Serge Gainsbourg
Geboren
Paris , 2 april 1928
Overleden
Paris , 2 maart 1991
Aantal items
95
Aantal curiosa items
Gerelateerd (1)
Oudste item
Opus 109 (1959)
Nieuwste item
Vive La France (2011)
Duurste item
Serge Gainsbourg (€ 17,00)

Serge Gainsbourg, artiestennaam van Lucien Ginsburg was een Frans dichter, zanger, componist, acteur en regisseur.

Hij werd geboren als Lucien Ginsburg in Parijs als de zoon van Joods-Russische ouders, die hun geboorteland waren ontvlucht na de Russische Revolutie. Zijn vader was een pianist, die aan schilderkunst deed, zijn moeder een mezzosopraan. Hij bracht zijn jeugd door in Parijs, waar zijn vader piano speelde in een bar en zijn moeder les gaf aan een conservatorium. De Ginsburgs kregen in 1932 de Franse nationaliteit, die hun tijdens de Tweede Wereldoorlog tijdelijk ontnomen werd door het Vichy-regime. Onder de Duitse bezetting moesten ze de Davidster dragen in Parijs en doken ze onder om aan deportatie te ontsnappen.

Gainsbourg stopte voortijdig met zijn secundair onderwijs. Hij volgde lessen schilderskunst bij Fernand Léger, in de hoop een groot schilder te worden. Tijdens zijn militaire dienst, waar hij regelmatig werd gestraft wegens gebrek aan tucht, raakte hij gewend aan zwaar alcoholgebruik. Tot zijn twintigste kwam hij aan de kost door allerlei beroepen. Uiteindelijk kreeg hij succes als crooner in casino's en nachtclubs.

Sinds 1947 had hij een relatie met de surrealistische schilderes Élisabeth Levitsky, de dochter van Russische aristocraten, met wie hij in 1951 huwde. Nadat hij in 1957 van haar gescheiden was, begon hij een relatie met Françoise-Antoinette Pancrazzi, met wie hij van 1964 tot 1966 getrouwd was en twee kinderen had. In 1967 had hij een verhouding van enkele maanden met Brigitte Bardot. In 1968 leerde hij de Engelse actrice Jane Birkin kennen toen ze samen in een film optraden. Van haar had hij in 1971 zijn dochter Charlotte Gainsbourg. Ze gingen in 1980 uit elkaar. Het jaar daarop ging Gainsbourg samenwonen met de 21 jaar jongere mannequin Caroline Paulus (Bambou), van wie hij in 1986 een zoon had: Lucien of Lulu Gainsbourg. In 1986 begon hij ook een discrete verhouding met een zestienjarige bewonderaarster en tegelijk een vriendschappelijke relatie met een twaalfjarig meisje. Beide relaties duurden tot aan zijn dood en werden een tijd later door de betrokkenen bekendgemaakt.

Gainsbourg overleed op 2 maart 1991 aan een hartaanval en werd begraven op het kerkhof van Montparnasse te Parijs, alwaar hij werd bijgezet in het graf van zijn ouders. Zijn huis op het beroemde adres 5bis rue de Verneuil is nog steeds volledig bedekt met graffiti en gedichten.

Invoerdatum
09-01-2016 12:44:58
Ingevoerd door
Humphrey56