Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Byrne, David vinyl & cd's (24 geselecteerd van 25)

David Byrne is een Amerikaans muzikant, componist en beeldend kunstenaar van Schotse afkomst. Hij is bekend geworden als voorman van de new wave-popgroep "Talking Heads". Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Byrne, David

2ed9ee8a-7987-11e5-8879-547b61360dc0
Volledige naam
David Byrne
Geboren
Dumbarton (Schotland) , 14 mei 1952
Aantal items
25
Aantal curiosa items
Gerelateerd (1)
Oudste item
The Jezebel Spirit (1981)
Nieuwste item
Lead Us Not Into Temptation - Music From The Film Young Adam (2003)
Duurste item
Red Hot + Blue; A Tribute to Cole Porter to Benefit Aids Research and Relief (€ 20,00)

David Byrne is een Amerikaans muzikant, componist en beeldend kunstenaar van Schotse afkomst. Hij is bekend geworden als voorman van de new wave-popgroep "Talking Heads".

Byrne werd geboren in Schotland. Toen hij twee jaar was emigreerde het gezin naar Hamilton in Canada, om zeven jaar later naar Baltimore in de Verenigde Staten te verhuizen. David Byrne studeerde aan de "Rhode Island School of Design", waar hij in contact kwam met Chris Frantz en Tina Weymouth, met wie hij "Talking Heads" oprichtte.

Byrne heeft het platenlabel "Luaka Bop" opgericht, waarin artiesten als Cornershop, Os Mutantes, Los De Abajo hun platen uitbrengen.

Byrne is een veelzijdig artiest. Naast zijn eigen muziek houdt hij zich bezig met het produceren van muziek van anderen, met films, ballet, opera, choreografie en het maken van beeldende kunst.

Terwijl hij frontman van "Talking Heads" was, veroorloofde Byrne zich diverse kunstzinnige uitstapjes. Een van zijn eerste muzikale projecten buiten "Talking Heads" was het album "My Life in the Bush of Ghosts" dat hij samen met Brian Eno opnam. Het album is een vroeg voorbeeld waarin sampling wordt toegepast. Muziek uit allerlei windstreken en diverse bronnen (een tekst uit de Koran, een Amerikaanse dominee die aan exorcisme doet) werden gecombineerd tot een vibrerende dansplaat. Byrne trad daarnaast een enkele keer op met andere bands, zoals met "Arcade Fire", "10.000 Maniacs", "Thievery Corporation" en "X-Press 2". In het verleden heeft Byrne albums geproduceerd van "The B52's", "Fun Boy Three" en Margarath Menezes. Op het album "In Between" van Paul van Dyk uit 2007 zingt David Byrne "Fall with me".

Zijn voorliefde voor niet-westerse muziek komt sterk naar voren in het eerder genoemde "My Life in the Bush of Ghosts", maar ook op zijn eerste Latijns-Amerikaanse solo-album na het opbreken van "Talking Heads", getiteld "Rei Momo" (1989). Aan dit album werkten veel Braziliaanse muzikanten mee, die hem ook vergezelden op een wereldtournee.

In 1981 werkte hij samen met choreografe Twyla Tharp. Het resultaat, "The Catherine Wheel" was experimenteel ballet met niet-westerse ritmes. Voor Robert Wilson maakte hij de muziek bij de opera "The Civil WARs", getiteld "The Knee Plays". Pas in 2007 werd "The Knee Plays" volledig ten tonele gebracht in de Carnegie Hall in New York. Van het zwaar orkestrale album "The Forest" werden delen ook in de opera gebruikt. Een disco-opera stond op zijn eigen naam, uitgebracht in 2005 met "Fatboy Slim" over het leven van Imelda Marcos onder de titel "Here lies love - A song Cycle".

Byrne voelt zich aangetrokken tot film, wat heeft geleid tot eigen producties. Voorbeelden zijn de documentaire "Ile Ayé" uit 1981, over inheemse religies in Brazilië en Afrika, "True Stories" uit 1986, muziekclips (van de band "Talking Heads" en registraties van concerttournees). Voor de concertfilm "Stop Making Sense" van Jonathan Demme verzorgde Byrne de choreografie en het decor. Zijn liefde voor films leidde ook tot soundtracks. Voor de film "The Last Emperor" ontving hij samen met Ryuichi Sakamoto en Cong Su een Oscar voor beste muziek. In 2004 nam hij de soundtrack voor de film "Young Adam" voor zijn rekening.

In 2008 verscheen een tweede album met Brian Eno, "Everything That Happens Will Happen Today". Naar aanleiding van dit album ging Byrne op tournee, waarbij werk van zowel de twee albums die hij met Eno opnam alsook nummers van de drie Talking Heads-albums die Eno produceerde, worden gespeeld.

Verder is Byrne fotograaf en beeldend kunstenaar. Hij heeft solo-exposities in musea overal ter wereld. In 2003 kwam een hedendaags visueel project van Byrne tot uiting. Hij gebruikte Powerpoint als kunstzinnige methode en maakte daarmee een werk getiteld "Envisioning Emotional Epistemological Information".

Invoerdatum
23-10-2015 13:08:43
Ingevoerd door
Humphrey56