Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Fripp, Robert vinyl & cd's (22 geselecteerd van 22)

Robert Fripp is een Brits gitarist en componist. Fripp werd geboren als zoon van een makelaar. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Fripp, Robert

Volledige naam
Robert Fripp
Geboren
Wimborne Minster (Dorset) , 16 mei 1946
Aantal items
22
Oudste item
Fripp & Eno (no pussyfooting) (1973)
Nieuwste item
Damage (2001)
Duurste item
Hope in a Darkened Heart (€ 20,00)

Robert Fripp is een Brits gitarist en componist. Fripp werd geboren als zoon van een makelaar. Op 24 december 1957 begon hij gitaar te spelen. Van zijn zestiende tot zijn negentiende werkte hij bij het makelaarskantoor van zijn vader, daarna ging hij naar de universiteit. Maar op zijn twintigste keerde hij terug naar het makelaarskantoor en besloot hij professioneel gitarist te worden in de band League of Gentlemen. Hierna vormde hij met Peter Giles en Michael Giles de band Giles, Giles & Fripp, waarvan in 1968 een album verscheen. Uit deze band kwam in 1969 King Crimson voort. Met deze band leverde hij een in de destijds progressieve, symfonische hoek bekendstaand meesterwerk af : In the Court of the Crimson King , gevolgd door In the Wake of Poseidon en kort daarna het meer avant-garde-getinte Lizard en het album Islands. Na deze relatief experimentele albums verschenen de rijpe werken Larks' Tongues in Aspic, Starless and Bible Black en Red, met o.a. slagwerker Bill Bruford. Na een aantal ingrijpende bezettingswisselingen kwam er in 1974 een einde aan deze band. Fripp richtte zich hierna op studiowerk en speelde onder meer op albums van David Bowie (Heroes) en Peter Gabriel. In 1972 en 1974 had hij al twee albums gemaakt met Brian Eno. Zijn eerste echte soloalbum, Exposure, verscheen in 1979. Aan deze experimentele plaat werd meegewerkt door onder anderen Peter Gabriel en Peter Hammill.

In 1980 werkte Fripp samen met bassist Busta Jones, drummer Paul Duskin en zanger David Byrne (Byrne onder pseudoniem Absalm el Habib) en produceerden God Save the Queen/Under Heavy Manners. Gelijktijdig stelde hij een tweede band genaamd League of Gentlemen samen met bassist Sara Lee, keyboardspeler Barry Andrews en drummer Johnny Toobad, die later vervangen werd door Kevin Wilkinson. The League of Gentlemen toerde in 1980.

In 1981 werd King Crimson heropgericht. Er werden diverse albums uitgebracht en de muziek werd gekenmerkt door de gelaagdheid van de verschillende gitaarpartijen. Bovendien speelde Fripp in deze periode korte tijd in een tweede band, die net als zijn allereerste band The League of Gentlemen heette. In 1984 werd King Crimson weer opgeheven, korte tijd later gevolgd door The League of Gentlemen. Fripp trok zich drie maanden terug uit de muziekwereld, ontmoette zijn vrouw, de zangeres en actrice Toyah Willcox en begon weer les te geven in de "Guitar Craft Course".

Met zijn leerlingen toerde hij van 1986 tot 1991 door Europa onder de naam League of Crafty Guitarists. In 1991 spande EG Records, zijn platenmaatschappij en management, een rechtszaak tegen hem aan. In 1993 ging Fripp op tournee met David Sylvian. King Crimson werd weer heropgericht in 1994 en bestaat, in wijzigende bezettingen, nog steeds. Hij maakte ook deel uit van de G3 Tour in 1997, waar hij solo optrad. In de jaren negentig werkte hij ook samen met enkele danceartiesten. Zo deed hij bijdragen aan albums van "The Grid" en "The Beloved". Ook nam hij met de leden van "The Orb" het album FFWD (1994) op.

Fripps solo-werk wordt gekenmerkt door een in samenwerking met Brian Eno ontwikkelde techniek die bekendstaat als "Frippertronics". Voor het eerst gebruikte hij deze techniek in 1975 op het album Evening Star. "Frippertronics" bestaat uit twee taperecorders die op enige afstand van elkaar staan opgesteld, waarbij de ene recorder opneemt en de andere dezelfde tape tegelijkertijd afspeelt. Het resultaat is een tape-echo met een zeer lange vertragingstijd, wat gelaagde muziek mogelijk maakt.

Fripp is beïnvloed door de muziek van Béla Bartók en Igor Stravinsky.

Bij de introductie van het besturingssysteem Windows Vista in november 2006 werd bekendgemaakt dat Fripp een aantal geluiden voor Vista gecomponeerd heeft. Onder andere het opstartgeluid, dat 4 seconden duurt en uit 4 akkoorden bestaat, is van zijn hand. Daarnaast componeerde Fripp nog eens 44 muziekjes en geluiden voor Vista.

Zijn meest recente studio-album heet Discretion dateert van november 2014 en is een samenwerking met Theo Travis.

Invoerdatum
08-01-2016 09:03:44
Ingevoerd door
Humphrey56