Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Blur vinyl & cd's (53 geselecteerd van 56)

Blur is een Engelse rockband. De groep is een van de bekendste britpopbands en zorgde samen met zijn grote rivaal Oasis halverwege de jaren negentig voor het succes van dit genre. In tegenstelling tot het working class-imago van Oasis, leken de leden van Lees verder

1 2 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 53 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Blur

Db3141ce-b398-11e5-8582-010ae89074a5
Aantal items
56
Aantal curiosa items
Gerelateerd (3)
Oudste item
There's no other Way (1991)
Nieuwste item
Uncut 216 (2015)
Duurste item
Now That's What I Call Music 32 (€ 10,00)

Blur is een Engelse rockband. De groep is een van de bekendste britpopbands en zorgde samen met zijn grote rivaal "Oasis" halverwege de jaren negentig voor het succes van dit genre. In tegenstelling tot het working class-imago van "Oasis", leken de leden van Blur rechtstreeks uit de kunstacademie te zijn weggelopen.

De band werd opgericht door jeugdvrienden Damon Albarn en Graham Coxon. Blur begon zijn carrière in Londen onder de naam Circus. Later werd deze naam veranderd in Seymour, naar een personage uit het werk van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger. Toen de groep een platencontract kreeg, vroeg de platenfirma de naam te veranderen naar iets dat beter in de mond lag. Een van de suggesties was Blur.

In 1991 scoorde Blur enkele hitjes met She's So High en There's No Other Way en verscheen hun debuut Leisure. Daarna ging het wat minder met Blur, mede door een slecht management, een geflopte single en drankmisbruik. In 1993 sloeg Blur terug met Modern Life Is Rubbish, dat werd geproduceerd door Stephen Street. Dit album werd door pers en publiek lovend onthaald, maar de band scoorde pas echt in 1994 met het platina album Parklife. Met de hitsingles Parklife en Girls & Boys braken ze ook Europees door.

In die periode stonden ze volop in de schijnwerpers en hun vete met "rivaliserende" groep "Oasis" werd in de Britse boulevardpers breed uitgesmeerd. Het kwam tot een clash der titanen: in 1995 brachten beide groepen in hetzelfde weekend hun nieuwe singles uit. Blurs Country House won het van Oasis' "Roll With It" en stond die week op 1 in de hitlijsten. De overwinning was slechts tijdelijk en liet een wrang gevoel na; "Oasis" werd uiteindelijk de grootste en populairste groep en de verkoop van hun CD "What's the story (Morning Glory)" overschaduwde het matige succes van Blurs The Great Escape. Ook de Britse pers was eerder lauw over die pretentieus en wisselvallig genoemde LP.

In 1997 kwam Blur met een heel ander geluid; rauwer en ruiger. Van hun titelloze album werd vooral Song 2 een veel gedraaid -en later ook veel gecoverd- nummer, waarmee ze ook in de Verenigde Staten een hit scoorden.

Op 13 (genoemd naar de studio waar de opnames plaatsvonden) uit 1999 sloeg de groep nogmaals een totaal andere weg in. Het meer experimentele album werd geproduceerd door William Orbit.

Nadat ze tien jaar onophoudelijk met Blur bezig geweest waren, vonden de leden van de groep het tijd voor een adempauze en voor een tijdje hielden ze zich vooral bezig met hun diverse zijprojecten, zoals andere groepen, platenlabels en acteerwerk. Het meest opzienbarend in deze reeks is Damon Albarn die als zanger bij tekenfilmband "Gorillaz" bijklust.

In 2003 bracht de band Think Tank uit, een album dat nog steeds als de experimentele Blur klinkt, maar tevens invloeden van wereldmuziek en de "Gorillaz" in zich heeft. Het werd gedeeltelijk opgenomen in Marokko en geproduceerd door onder andere Fatboy Slim. Gitarist Graham Coxon speelt echter op slechts één nummer mee ("Battery In Your Leg"). Hij verliet de groep in 2002. Coxon had in zijn Blur-tijd al enkele solo-CD's uitgebracht en het platenlabel Transcopic opgezet. Daar richt hij zich nu verder op.

Er was sprake van een nieuw Blur-album in 2006, maar dat is er niet gekomen, mede doordat Albarn weer een nieuwe groep heeft gevormd genaamd: "The Good, The Bad And The Queen" (met de voormalige bassist van The Clash: Paul Simonon). Het gelijknamig album is op 8 januari 2007 uitgebracht.

Blur kwam terug met een reünie en gaf onder andere twee concerten op Hyde Park op 2 en 3 juli 2009. Blur heeft aangegeven geen plannen te hebben om muziek te maken in de nabije toekomst.

Op 17 april 2010 komt Blur met een limited edition one-sided 7 inch vinyl single met de naam Fool's Day. Dit nummer is het eerste dat de vier Blur-leden gezamenlijk hebben opgenomen sinds Battery In Your Leg in 2003. De single is enkel in Engeland verkrijgbaar in een zeer beperkte oplage van 1.000 exemplaren in het kader van Record Store Day en alleen te verkrijgen bij onafhankelijke/indie platenzaken. Tevens is de single gratis te downloaden van de officiële website www.blur.co.uk.

Op 10 februari 2012 liet Graham Coxen weten dat de band op de proppen komt met een achtste album. Inmiddels is de plaat The Magic Whip uitgekomen in april 2015. Het is een lange geschiedenis voor The Magic Whip, een plaat die zelfverzekerd klinkt en aanvoelt als een voortzetting van de ingeslagen weg en zeker niet kan gelden als een comeback.

Invoerdatum
05-01-2016 10:41:20
Ingevoerd door
Humphrey56