Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Alice Cooper vinyl & cd's (289 geselecteerd van 352)

Alice Cooper (geboren als Vincent Damon Furnier) is een Amerikaans rockzanger en muzikant. Lees verder

1 2 3 ... 8 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 289 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Alice Cooper

B43b77b2-91bd-11e5-9c00-9afd8540c74c
Volledige naam
Alice Cooper
Geboren
Detroit (Michigan) , 4 februari 1948
Aantal items
352
Aantal curiosa items
Gerelateerd (63)
Oudste item
Pretties for You (1968)
Nieuwste item
Live from the Astroturf (2016)
Duurste item
Alice Cooper handtekening foto (€ 70,00)

Alice Cooper (geboren als Vincent Damon Furnier) is een Amerikaans rockzanger en muzikant.

Alice Cooper is het alter ego van Vincent Furnier. De naam Alice Cooper was aanvankelijk de naam van Furniers band. Furnier begon na het uiteenvallen van de band aan een succesvolle solocarrière.

Vincent Furnier, van Franse afkomst (geboren in Allen Park (Detroit), maar in Arizona opgegroeid) en zwaar beïnvloed door "The Yardbirds" en "The Beatles", vormde een aantal bands in de jaren zestig, waarvan Earwigs de eerste was en daarna The Spiders en vervolgens Nazz. Furnier, die vernam dat Todd Rundgren ook met een band onder de naam Nazz werkte, wijzigde de naam van de band in Alice Cooper.

De band bestond uit de gitaristen Michael Bruce en Glen Buxton, bassist Dennis Dunaway en drummer Neal Smith. Na in 1968 verhuisd te zijn naar Californië, werd de band gekoppeld aan manager Shep Gordon, die een auditie regelde bij Frank Zappa. De band tekende een contract met het label van Zappa, "Straight Records" en bracht twee albums uit: Pretties For You (1969) en Easy Action (1969, uitgebracht in 1970). Deze twee platen werden in 1973 opnieuw uitgebracht onder de titel Schooldays. Pretties For You straalde de sfeer van een schoolbandje uit, maar met de gitaarpartijen van Bruce en de duistere en humoristische onzingedichten van Cooper ontwikkelde de band zich snel. Easy Action werd ondanks problemen met producer David Briggs als een meesterwerk ontvangen. Niettemin bleef commercieel succes uit. De band vertrok daarop naar Detroit. Bob Ezrin werd de nieuwe producer en via Love It To Death (1971) had de band met het album Killer (1971) zijn definitieve vorm gevonden. Met grote hits als I'm Eighteen, School's Out en Elected was de naam Alice Cooper binnen enkele jaren gevestigd.

Met het succesvolle album Billion Dollar Babies (1973) werd Alice Cooper zelfs de grootste rockband ter wereld.

Een voorliefde voor theater en musical klonk al vanaf het begin door in tekst en muziek. Geciteerd werd o.a. uit de "West Side Story" en "The Sound of Music". Deze voorliefde kwam ook naar voren in de theatrale optredens. De band introduceerde zo het muziektheater in de hardrock. Eind jaren zestig trad Alice Cooper op in "drag". Alice is voor de hoes van Pretties For You gefotografeerd in een glitterjurkje, waarmee de Amerikaanse glamrock werd ingeluid. Andere bekende exponenten van de Amerikaanse glamrock waren Lou Reed, Iggy and the Stooges, "The New York Dolls", "Kiss" en "Jobriath". Op het hoogtepunt van de glamrock, begin jaren zeventig, werd dit vervangen door een horrorshow waarmee Amerika een spiegel werd voorgehouden. Alice eindigde meestal op een elektrische stoel of aan de galg. Hiermee creëerde de band een nieuw genre: shockrock. In de beginjaren van de band ontstond de mythe dat Cooper op het toneel een levende kip de kop had afgebeten. Frank Zappa zag er een goede publiciteitsstunt in en adviseerde om het verhaal niet te ontkennen. Het werd voorpaginanieuws en Alice Cooper had meteen naamsbekendheid.

De band viel in 1974 uit elkaar vanwege onenigheid rond muziekrechten. Sindsdien werkt Furnier solo en gaat als Alice Cooper door het leven. Dick Wagner van de "Hollywood Vampires", die ook met Lou Reed werkte werd zijn vaste gitarist en Tony Levin vinden we terug als bassist. Cooper scoorde in Amerika meteen een enorme hit met Only Women Bleed. Dit nummer is later vele malen gecoverd, o.a. door Julie Covington, Elkie Brooks, "Favorite Angel" en "Guns N' Roses". Alice Cooper werd daarna door een breder publiek geaccepteerd. Hem werd gevraagd op te treden in "The Muppet Show". Bob Dylan verklaarde in een interview dat Cooper een onderschatte songwriter was en John Lydon noemde Killer het beste rockalbum uit de geschiedenis. In deze periode was zijn drankmisbruik naar ongekende hoogte gestegen en hij liet zich opnemen in afkickkliniek. Een weer nuchtere Alice Cooper beschreef zijn ervaringen in die kliniek op het album From The Inside, dat hij grotendeels met componist Dick Wagner en tekstschrijver Bernie Taupin schreef. Het nummer How You Gonna See Me Now van dat album werd een hit.

Tussen 1979 en 1983 sloeg Cooper een andere weg in. Het bombastische en theatrale werd verlaten en hij concentreerde zich meer op het schrijven van songs met cabareteske, humoristische teksten. In 1986 was hij weer terug met een shockrockact. Alice Cooper was intussen een cultfiguur geworden en de sterren stonden in de rij om op zijn albums te verschijnen, zoals Steven Tyler, Jon Bon Jovi en Richie Sambora op het album Trash (1989); Slash, Joe Satriani, Steve Vai en Ozzy Osbourne op het album Hey Stoopid (1991). In 1989 leidde de comeback tot een nieuwe wereldhit: Poison, enkele jaren later gevolgd door Hey Stoopid en Lost In America.

Na 1994 werd het een tijdje stil en leek Alice Cooper met pensioen te zijn. In 2000 volgde een comeback en een nieuwe bloeiperiode volgde met als voorlopig hoogtepunt de CD The Eyes Of Alice Cooper (2003), een van de beste platen uit zijn carrière, waarin hij is teruggekeerd naar zijn roots: de garage-rock. Opvolger Dirty Diamonds (2005) lijkt heimwee uit te stralen naar de beginperiode. Dat komt naast de teksten vooral tot uiting in het veelvuldig citeren van riffjes en melodielijnen die ons terugvoeren naar de dagen van "Black Sabbath" en "Ziggy Stardust".

In 2008 zong Cooper de leidende vocalen in, als gastzanger, op het album The Scarecrow van het heavy metal-operaproject "Avantasia", het nummer Toy Master.

In 2015 vormde hij met Johnny Depp en Joe Perry de band: Hollywood Vampires en zij brachten een ode aan de (te vroeg) overledenen van een oud drankclubje; o.a. Jim Morrison, Jimi Hendrix, John Lennon

Invoerdatum
23-11-2015 08:39:26
Ingevoerd door
Humphrey56
Laatst gewijzigd op
08-05-2017 11:16:12
Laatst gewijzigd door
Jilles