Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Creedence Clearwater Revival vinyl & cd's (226 geselecteerd van 228)

Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse rockband, die zijn hoogtijdagen kende in de periode 1968-1972. De bezetting bestond uit zanger, gitarist, songwriter John Fogerty (1945), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990; gitaar), Stu Cook (1945; bas) en Lees verder

1 2 3 ... 6 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 226 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Creedence Clearwater Revival

23eabb0c-937d-11e5-90fe-fc7551518fdf
Aantal items
228
Aantal curiosa items
Gerelateerd (2)
Oudste item
I Put a Spell on You (1968)
Nieuwste item
Travelin' band (2011)
Duurste item
Spirit Orgaszmus (€ 50,00)

Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse rockband, die zijn hoogtijdagen kende in de periode 1968-1972. De bezetting bestond uit zanger, gitarist, songwriter John Fogerty (1945), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990; gitaar), Stu Cook (1945; bas) en Doug Clifford (1945; drums). De groep speelt een karakteristieke swamp blues (moeras-blues), een mix van country, blues en rock n' roll.

De geschiedenis van Creedence Clearwater Revival (afgekort tot CCR) begint eind jaren ’50, wanneer de broers Fogerty de formatie Tommy Fogerty and the Blue Velvets oprichten. Ze treden voornamelijk op in het "San Francisco Bay Area" en vergaren zo regionale bekendheid. In 1964 krijgt de groep een contract bij platenlabel Fantasy Records, op voorwaarde dat zij haar naam wijzigt in The Golliwogs. Er worden enkele singles opgenomen, maar die hebben weinig impact. In 1967 wordt nogmaals besloten tot een naamswijziging en gaat de groep voortaan door het leven als Creedence Clearwater Revival. Deze 3 elementen komen respectievelijk van Credence Newball, een vriend van Tom Fogerty, Clearwater komt van een tv-reclame voor Olympia beer dat de smaak van helder water zou hebben, Revival staat voor de nieuwe opleving van de groep, de trouw die men elkaar zweert.

Rond deze tijd is het muzikale klimaat aan het veranderen en hier zal de herdoopte groep snel van gaan profiteren. Ze nemen hun titelloze debuutplaat op en brengen twee singles op hetzelfde moment uit. Het zijn covers van nummers uit de jaren ’50: I Put a Spell on You en Suzie Q. Beide nummers halen de Amerikaanse hitparade. Begin 1969 verschijnt het tweede album Bayou Country en met de bijbehorende single Proud Mary breekt de band definitief door. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands ter wereld en produceert hits aan de lopende band: Bad Moon Rising, Commotion, Down On The Corner, Who’ll Stop The Rain, Up Around The Bend en Long As I Can See The Light zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode scoort. Ook de albums Green River, Willy and the Poor Boys en Cosmo's Factory zijn succesvol.

John Fogerty ontpopt zich tot een hitschrijver van formaat. Hij is als zanger en tekstschrijver ook de allesbepalende figuur van CCR en dat zal uiteindelijk tot de nodige spanningen binnen de groep leiden. Na het zesde album Pendulum verlaat de experimenteel ingestelde Tom Fogerty de groep. Vervolgens eisen bassist Cook en drummer Clifford meer inspraak in het werk en de muzikale koers van de groep. Dit gaat welgeteld één album (Mardi Gras) lang goed, waarna de groep in 1972 definitief uit elkaar valt.

De leden starten alle vier een solocarrière, maar alleen die van John Fogerty is het vermelden waard. Zo schrijft hij in de jaren na CCR onder andere Rockin’ All Over The World, een nummer waarmee Status Quo later succesvol aan de haal gaat. Zijn eerste soloalbums worden redelijk ontvangen, zij het slechts door de critici. Commercieel gezien floppen ze genadeloos en Fogerty trekt zich langere tijd terug. Pas in 1985 en 1986 verschijnen er weer twee albums, waarvan het comeback album Centerfield het meest succesvol is. Van dit album komt de hitsingle The Old Man Down The Road. Het volgende album 'Eye of the Zombie' wordt slecht ontvangen waarna hij opnieuw een aantal jaren uit de schijnwerpers verdwijnt.

Hij worstelt die periode ook behoorlijk met het feit dat de rechten van zijn Creedence-songs in handen zijn van zijn vroegere platenmaatschappij. Er gaan verschillende rechtszaken overheen en het maakt Fogerty er niet gelukkiger op. Inmiddels zijn Fogerty en Fantasy Records weer verzoend met elkaar, wat Fogerty weer de gelegenheid geeft zijn oude repertoire op te pakken. De reden is dat Fantasy is verkocht en het nieuwe management de zaak met Fogerty schikt. In 2006 wordt onder het label van Fantasy een verzamelalbum uitgebracht van CCR-songs en songs van Fogerty zelf, genoemd "The Long Road Home".

Ook is hij niet echt gelukkig met Creedence Clearwater Revisited, een CCR-tributeband waarmee Cook en Clifford sinds midden 1995 het Gouwe-Ouwen-Circuit afstruinen. Fogerty spande in 1997 een rechtszaak aan die hij twee jaar later in hoger beroep verloor. Inmiddels heeft Fogerty zich over zijn problemen heen weten te zetten en treedt hij weer regelmatig op. In 2011 liet hij weten open te staan voor een reünie, maar dat zit er niet meer in. Tom Fogerty overleed in 1990 en wat Cook en Clifford betreft is het "twintig jaar te laat".

Invoerdatum
25-11-2015 14:02:19
Ingevoerd door
Humphrey56