Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Sumner, Gordon vinyl & cd's (150 geselecteerd van 161)

Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II. Lees verder

1 2 3 4 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 150 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Sumner, Gordon

B7550558-0eb9-11e5-8c00-a714f4ecd7f2
Volledige naam
Gordon Sumner
Pseudoniemen
Sting
Geboren
Newcastle upon Tyne , 2 oktober 1951
Aantal items
161
Aantal curiosa items
Gerelateerd (11)
Oudste item
Outlandos d'Amour (1978)
Nieuwste item
Live In Japan 1994 (2012)
Duurste item
Ten Summoner's Tales (€ 30,00)

Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk. Deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II. Sting brak voor het grote publiek door met de band "The Police" maar ging midden jaren tachtig solo verder. Als soloartiest versmolt hij invloeden van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek in zijn eigen nummers. Zijn teksten zijn literair en bevatten betekenisvolle boodschappen. Dit benadrukt hij zelf ook regelmatig in de pers. Zijn muziek wordt door velen gezien als literaire, intelligente rock. Zijn critici vinden zijn werk vaak pretentieus. Sting is nog steeds actief als artiest en heeft een trouwe schare fans.

Sumner is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het leven niet gemakkelijk vanwege het harde klimaat en de economische recessie. De werkloosheid was er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Sumner had een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1969 mocht hij gaan studeren aan een universiteit in de Midlands, maar dat hield hij slechts een maand vol. Na enkele baantjes in de bouw, als buschauffeur en zelfs als belastingontvanger, besloot hij in 1971 iets van zijn leven te maken en begon een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, "Earthrise".

In 1974 richtte hij samen met drie vrienden de groep "Last Exit" op. In 1976 huwde hij met Frances Tomelty. Later dat jaar kregen zij hun eerste kind, Joe. Kort daarna besloot hij zijn baan als leraar op te geven en hij trok met "Last Exit" naar Londen om daar als rockband bekendheid te krijgen.

De bijnaam Sting kreeg hij in het begin van zijn carrière, toen hij bassist was bij een jazzbandje waarmee hij regelmatig optrad in Newcastle. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden. Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van "The Police" die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers.

Nog voordat "The Police" in 1984 op hun hoogtepunt de facto uit elkaar ging, begon Sting met het werken aan zijn eerste soloalbum "The dream of the blue turtles", dat in 1985 uit kwam. Als begeleidingsband nam hij jazzmuzikanten aan, onder andere: Branford Marsalis, Kenny Kirkland, Darryl Jones en Omar Hakim. Sting ruilde zijn basgitaar voor een gitaar in. De overstap naar meer jazz-georiënteerde muziek was niet helemaal verrassend, aangezien Sting in zijn jongere jaren met jazz en progressieve-rockbands had gespeeld. Het resultaat was meer volwassen en afwisselend dan zijn opnamen met "The Police". In 1984 deed Sting aan "Band Aid" mee, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de bestrijding van honger in Afrika. Kort na het verschijnen van "Nothing like the Sun" ging Sting zich inzetten voor Amnesty International. Ook zette hij zich in voor natuurbehoud – hij stichtte hiertoe de Rainforest Foundation om aandacht te vragen voor het Braziliaanse regenwoud.

Sting leverde in 1985 een bijdrage aan het nummer "Money for Nothing" van de Engelse rockband Dire Straits. Het is de stem van Sting die aan het begin van het nummer de tekst "I want my MTV" zingt. Verder zong hij in dit nummer alle hoge partijen (tweede stem).

In 1986 kwam "The Police" weer bij elkaar voor een reünie, waaruit een nieuw opgenomen versie van "Don't stand so close to me" ontstond.

In 1987 bracht Sting het ambitieuze studioalbum "Nothing like the Sun" uit,wederom met hulp van Branford Marsalis. Het album met hits als "Fragile" en "An Englishman in New York" werd goed ontvangen. De albums die volgden waren ook succesvol, maar niet zo succesvol als zijn eerste twee soloalbums. In 2006 scoorde hij een Amerikaanse top 10-hit met het nummer "Always On Your Side", een duet met Sheryl Crow.

In 1997 speelde Sting mee in de Royal Albert Hall, voor een goed doel; het helpen van mensen van Montserrat. Hij speelde met o.a. Paul McCartney, Elton John, Eric Clapton, Mark Knopfler en Phil Collins het liedje "Hey Jude".

In oktober 2006 kwam de CD "Songs from the labyrinth" uit met 16e-eeuwse luitmuziek van John Dowland (1563-1626) in samenwerking met de luitist Edin Karamazov.

In februari 2007 kondigden Sting, Andy Summers en Stewart Copeland geheel onverwacht een reünietournee van "The Police" aan: The Police Reunion Tour. Op 28 mei begonnen ze met een optreden in Vancouver.

In 2008 werkten Sting en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso.

Sting nam de vijfde editie van "Symphonica in Rosso" op zich. In 2015 staat een tour gepland samen met Paul Simon waarbij ook Amsterdam wordt aangedaan.

Invoerdatum
09-06-2015 15:10:51
Ingevoerd door
Humphrey56