Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

EP vinyl 7" (6234 geselecteerd van 6234)

7" grammofoonplaatje dat veel lijkt op de "gewone" 7" single (vinyl), maar een wat langere speelduur heeft. Vaak bevat een EP vier songs/nummers. Lees verder

1 2 3 ... 156 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 6234 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

EP vinyl 7"

Aantal items
6234
Oudste item
Andre Previn at the Piano (1952)
Nieuwste item
Gradas Puentes Calles Aceras (2015)
Duurste item
Out of vogue (€ 180,00)

Eind jaren 40 waren zowel Columbia (later CBS) als RCA op zoek naar opvolgers van de 78 toeren grammofoonplaat. Columbia introduceerde de eerste Long Play- grammofoonplaat op 33 1/3 toeren in 1948 (in die periode werd ook de eerste 7 inch, 45 toeren single uitgebracht). RCA koos voor een 7 inch, 45 toeren plaatje, dat meerdere nummers per kant bevat. Mogelijk koos men voor 45 toeren, omdat die snelheid in principe een betere geluidskwaliteit oplevert dan 33 1/3 toeren. In 1952 werd de eerste EP ("Extended play") geïntroduceerd. De bloeiperiode van de EP ligt ongeveer tussen 1955 tot 1970. Door de toegenomen welvaart in diverse westerse landen was de LP rond 1970 niet langer een luxe-artikel. Hierdoor werd de relatief dure EP steeds minder populair (de verkoop van singles nam eveneens af).

Verschillen tussen EP en single vinyl:

  • De EP had een langere speelduur, meestal meer nummers dan één per kant. De single (vinyl) had 1 nummer per kant met, in de jaren 50 en 60, een speelduur van rond de 3 minuten per kant;

  • De EP had een variabele "spoed" (afstand tussen de groeven) ; de single vinyl had oorspronkelijk een vaste "spoed". Door de afstand tussen de groeven te verkleinen was een langere speelduur mogelijk.

  • Het hoesje van een EP was gemaakt van dikker papier, vaak voorzien van een laagje cellofaan. Veel EP's hadden eveneens een blanco papieren of plastic binnenhoes. Bij tweedehands exemplaren is de binnenhoes vaak verdwenen. De single (vinyl) had meestal een kwetsbaar papieren hoesje (vaak een fabriekshoesje dat het label openlaat). Helaas zijn er ook - zeldzame - uitzonderingen: EP's met een papieren fabriekshoes. Een voorbeeld van een vroege EP met een (stevige) papieren fabriekshoes is Catawiki nr. 5462145;

  • De EP had vaak een releasenummer, waarin EP of PE is verwerkt.

  • De verkoopprijs in de jaren 50 en 60. In Nederland kostte de EP doorgaans f 6,25 ; de prijs van een single was f 4,95.

Let op!

  • Vanaf eind jaren 60 tot halverwege jaren 70 werden 7" plaatjes uitgebracht met 1 nummer op de A-kant én 2 op de B-kant. Die werden "maxisingle" genoemd.

  • Er werd ook 7" plaatjes op 33 1/3 toeren geproduceerd, die 3 of 4 nummers per kant bevatten. In Nederland (en misschien ook in België) werd dit formaat " Mini-LP " genoemd. Voorbeeld: de grammofoonplaatjes van de Populaire Platen Kring. Tegenwoordig bedoelen we met mini-LP meestal de 10"(25 cm) LP om deze te onderscheiden van de 12"(30 cm) LP. In de catalogus van Catawiki worden de 7", 33 1/3 toeren plaatjes ingedeeld bij de EP.

  • De vroege EP's werden in het Nederlandse taalgebied dikwijls "45 toeren langspeelplaat" genoemd. Voorbeeld van een hoestekst van een vroege EP van His Master's Voice: " De voordelen van de 17 cm 45 toeren langspeelplaten zijn: een speelduur van bijna acht minuten per kant, een brilliante weergave, een ruisvrij oppervlak en zeer kleine afmetingen. Indien gewenst kan het plaatje met een ietwat vochtige - bijna droge - doek worden gereinigd. Deze plaat heeft een zgn. "Optional Centre". Hiermede kunt U deze plaat op alle afspeelapparaten draaien. Heeft Uw draaitafel een grote spindel dan drukt U met de duimen het binnenste rondje uit de plaat. "

Invoerdatum
05-03-2014 21:15:19
Ingevoerd door
vertigo