Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Postzegels Veurne (16 geselecteerd van 16)

Veurne is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Veurne is een typische provinciestad en ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Veurne

7be2d094-c4b5-11e3-8da9-cb892fd6b8f7
Aantal items
16
Oudste item
Diverse onderwerpen (1915)
Nieuwste item
Folklore - Veurne (1987)
Duurste item
Diverse onderwerpen (€ 1.500,00)

Veurne is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Veurne is een typische provinciestad en ondanks het in verhouding lage aantal inwoners, een regionaal centrum voor de Westkust en Westhoek.

Het gebied, waar de stad nu is opgetrokken, was vroeger een zoutwinningsgebied.

Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. In de 17e eeuw vernieuwde Vauban de versterkingen. Zodoende werd Veurne één van de versterkte steden in het Barrièretractaat van 1715. Al deze versterkingen werden door keizer Jozef II in 1783 ontmanteld, nadat hij eenzijdig het barrièretractaat opgezegd had.

De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht. De 17de-eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was in de stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.

Thans is Veurne een kleine provinciestad, met een centrumfunctie voor de Noordelijke Westhoek en de Westkustgemeenten. Er is een station met een trein naar De Panne en naar Brussel. Ook is Veurne een knooppunt van bussen en in de toekomst rijdt er een tram tot aan het station van Veurne. Daarnaast is er een Gerechtshof, een algemeen ziekenhuis en zijn er een aantal kleuter-, lagere en middelbare scholen aanwezig in de stad. Veurne heeft ook twee winkelstraten met een divers aanbod aan winkels. De wekelijkse markt op woensdag trekt nog altijd veel volk. Verder ontwikkelt Veurne zich steeds meer als toeristische uitvalsbasis in de Westhoek en Westkust.

De gemeente Veurne bestaat uit 11 deelgemeenten. Veurne zelf is de grootste kern en telt de meeste inwoners. De andere deelgemeenten zijn kleine polderdorpen; dit zijn Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem en Zoutenaaie.

In 1971 werden de gemeenten Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, Eggewaartskapelle, Steenkerke, en Zoutenaaie bij Veurne gevoegd. In datzelfde jaar werd De Moeren bij de toen nog steeds zelfstandig gemeente Houtem gevoegd en werden de tweelingdorpen Vinkem en Wulveringem samen de nieuwe gemeente Beauvoorde. In 1977 werden die vier voormalige gemeenten uiteindelijk ook bij Veurne aangehecht.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Veurne.

Invoerdatum
15-04-2014 15:49:10
Ingevoerd door
Humphrey56