Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Postzegel filter actief! Momenteel worden alleen Zegels, Series en Blokken getoond met gebruikstype Frankeer of Luchtpost. Klik hier om alles te zien.

Postzegels Indonesië [IDN] (3915 geselecteerd van 5060)

Na de capitulatie van Japan in de tweede wereldoorlog wordt de Repoeblik Indonesia uitgeroepen. Vanaf 1950 komt een eigen postzegelproductie op gang. Verschillende thema's keren regelmatig terug. Ook komen er veel blokken uit. Lees verder

1 2 3 ... 98 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 3915 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Indonesië [IDN]

Cd926be6-8bd4-11e6-9d8b-9d99d71aeceb
Aantal items
5060
Aantal curiosa items
Gerelateerd (3)
Oudste item
Opdruk 'Repoeblik Indonesia' met 3 strepen door Ned. Indië (1945)
Nieuwste item
Totale zonsverduistering (2016)
Duurste item
Opdruk R.I.S. (€ 775,00)

Vrijwel meteen na de capitulatie van Japan in de tweede wereldoorlog wordt de Repoeblik Indonesia uitgeroepen. Vanaf 1945 tot en met 1949 geven zij hun eigen postzegels uit, vaak oude zegels van Nederlands-Indië of van de Japanse bezetting met opdruk. Omdat Nederland haar voormalige kolonie opnieuw bezette en weer postzegels met Nederlandsch-Indië en later Indonesia uitgaf, ontstond er een complexe situatie. Die werd nog complexer door de uitgifte van de zogenaamde Weense drukken, uitgaven die balanceren op het randje van Cinderella en gebruikte postzegels. Na de tweede politionele actie werd de hoofdstad van de repoeblik veroverd en de politieke leiding gevangen genomen. Militair was de repoeblik echter actief als guerrillabeweging. Hierdoor, maar vooral door grote internationale druk werd Nederland gedwongen Indonesië te erkennen. Onderhandelingen leiden in december 1949 tot de soevereiniteitsoverdracht. Een van de overeenkomsten in de onderhandelingen was de instelling van de verenigde staten van Indonesië, de Republik Indonesia Serikat. In die tijd vinden we de ‘opdruk’ RIS op de zegels. Al gauw heft de regering de deelstaten op en verdwijnt de opdruk van de zegels. In 1963 vindt de overdracht van Nederlands Nieuw Guinea plaats en verschijnen er Indonesische postzegels met de ‘opdruk’ Irian Barat. In eerste instantie worden vooral postzegels uitgegeven ter behoefte van het normale postverkeer. Daarna worden de postzegels ook steeds meer gebruikt als propagandamiddel en als reclame voor het land. Terugkerende items zijn de herdenking van de revolutie, badminton, toerisme, scouting, conferenties, vijfjarenplannen, gezinsplanning. Door de uitgifte van postzegels met afbeeldingen van sport en dieren zijn de zegels ook interessant voor de thematische verzamelaar. Ook geeft Indonesië veel blokken uit, soms in verschillende varianten.

Gerelateerde gebieden: Nederlands-Indië, Japan – Bezetting van Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw-Guinea, Indonesië – Irian Barat, Indonesië – Riau, Indonesië – Weense drukken, Zuid-Molukken.

Invoerdatum
25-09-2014 08:10:21
Ingevoerd door
az60