Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Postzegel filter actief! Momenteel worden alleen Zegels, Series en Blokken getoond met gebruikstype Frankeer of Luchtpost. Klik hier om alles te zien.

Postzegels Chili [CHL] (1611 geselecteerd van 1786)

Chili heeft postzegels geproduceerd voor nationaal gebruik sinds 1853. Op de eerste postzegels van Chili werd "Colon Chili" vermeld. Lees verder

1 2 3 ... 41 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 1611 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Chili [CHL]

1d1d0128-ebf8-11e3-9bc6-150d327fc39a
Aantal items
1786
Oudste item
Christoffel Columbus (1853)
Nieuwste item
Doublure van 1726383 (9999)
Duurste item
Postzegeltentoonstelling (€ 90,00)

Chili heeft postzegels geproduceerd voor nationaal gebruik sinds 1853. Op de eerste postzegels van Chili werd "Colon Chili" vermeld.

Chili was echter een pioneer voor de eerste officiële "Air Mail Services". De eerste officiële luchtpostvlucht van Chili vond plaats tussen Santiago en Valparaiso in 1927. De eerste internationale vluchtroute gebeurde tussen de Verenigde Staten en Europa.

Deze verbindingen werden ontwikkeld door C.G.A. (Aeropostale - later Air France), Panagra en Condor/Lufthansa. Zowel de oostelijke als de westelijke Zuid-Amerikaanse routes zijn in de filatelie vertegenwoordigd door gelopen stukken (brieven) evenals de vroege Andes-vluchten die zowel als proefvluchten of als regelmatige vluchten plaatsvonden.

S.A.N.C. (Sociedad Aero Navigacion Commercial) - Verbinding De Valparaiso - Santiago. Luis Testart begon deze dienst op 3 mei 1927 tussen de twee steden De Valparaiso en Santiago met een DH Moth-vliegtuig. Dit was de eerste officiële luchtpostvlucht in Chili. Onuitgegeven Chileense postzegels werden als toeslag voor deze eerste luchtpostvlucht gebruikt. Het tarief bedroeg 40 centavos per eerste 20 gram met een aflopende waardebepaling daarna. Er vond slechts één vliegtuigongeluk plaats en dat was op 18 maart 1928. De dienst werd tijdelijk beëindigd en de resterende luchtpostzegels werden vernietigd.

L.A.S.A. (Linea Aeropostale Santiago Arica) - Verbinding De Valparaiso - Santiago. De luchtpostdienst werd hervat op 11 augustus 1928 tussen de twee steden De Valparaiso en Santiago met hetzelfde type vliegtuigen. Aanvankelijk werden deze gebruikt door de luchtmacht. Daarvoor werd een nieuwe serie overdrukte luchtpostzegels van 20 centavos tot 10 Pesos uitgegeven op 6 augustus 1928. De 3 Peso & 6 Peso toeslagzegels op 5c en 10c postzegels waren snel opgebruikt en dit heeft geleid tot een vroegtijdige terugtrekking van de waarden.

Doolittle (Curtis Aircraft Export Co) - Survey-vlucht Santiago - Buenos Aires. Tussen februari 1928 en mei 1928 werd aan Luitenant J.H. Doolittle toestemming gegeven om de mogelijkheid te onderzoeken voor een permanente luchtpostdienst tussen verschillende Zuid-Amerikaanse steden. Met behulp van een vliegtuig van het type "Curtis" maakte hij vijf vluchten voor Zuid-Amerikaanse regeringen en droeg luchtpost mee op elk van deze vluchten. Pan-Am was co-sponsor. De tweede vlucht vertrok ten zuiden van La Paz (Bolivia) naar Santiago (Chili). Een derde vlucht ging over de Andes, van Santiago (Chili) naar Buenos Aires (Argentinië).

C.G.A. (Compagnie Generale Aeropostale) Per spoor naar Mendoza - Met de luchtpost naar Brazil - Via de zee naar Dakar - Met de luchtpost naar Paris. Chileense luchtpost werd verzonden naar Europa vanaf 5 maart 1928. De luchtpost vertrok over de Andes per spoor naar Mendoza (Argentinië). Vanaf daar vloog ze op LATE 25-vliegtuigen naar Buenos Aires. Deze vluchten werden verzorgd door C.G.A. Vanuit Buenos Aires werd de post op een gewone vlucht naar Natal in Brazilië gevlogen. Het oversteken van de Atlantische Oceaan gebeurde dan weer per expresspakket naar Dakar (Senegal), waar de reguliere C.G.A.-dienst doorvloog naar Paris.

C.G.A. (Compagnie Generale Aeropostale) en Panagra (Pan American Grace Airways) - Eerste reguliere vluchten Chili - Argentinië. C.G.A. integreerde een trans-Andes-operatie in de geplande diensten voor Zuid-Amerika. Dit gebeurde met Potez 25-vliegtuigen. Piloten waren Jean Mermoz en Guillamet. Ze gebruikten de ??Santiago-Mendoza Andes oversteek op 18 juli 1929. De overdracht van de luchtpost gebeurde op Llate 26-vliegtuigen die verder vlogen naar Buenos Aires. Chileense brieven werden op deze vlucht vervoerd en kregen een speciale zwarte ronde afstempeling: "A expedier de Buenos Aires le 20 JUL 1929 Par AVION Compagnie Gale Aeropostale" (Te expediëren vanuit Buenos Aires op 20 juli1929 door de Avion Compagnie Gale Aeropostale).

C.G.A. verzorgde alle vluchten naar Brazilië - via de zee naar Dakar - per luchtpost naar Parijs. Een complete luchtpostdienst tussen Buenos Aires naar Natal in Brazilië voor doorgifte naar Europa, begon op 15 augustus 1929. Piloot Guillaumet vloog de ??post in een "Potez 25" naar Mendoza, dan in een LATE 26-vliegtuig naar Buenos Aires. Van Buenos Aires werd de post overgedragen op de gewone geplande Aeropostale-vlucht naar Natal in Brazilië. Het oversteken van de Atlantische Oceaan gebeurde per expresspakket naar Dakar in Senegal en vandaar verzorgt de C.G.A. de luchtpost naar Parijs.

Mermoz: CHILI - FRANCE - West-Oost Zuid-Atlantische survey-vluchten. C.G.A.-piloot Jean Mermoz vliegt, samen met twee bemanningsleden, met het watervliegtuig "Compte De La Vaulx" op de eerste commerciële Zuid- Atlantische oversteek in mei 1930. De terugvlucht vertrok vanuit Natal (Brazilië) op 12 juni en kwam aan in Dakar (Senegal) op dezelfde dag. Vandaar ging het naar Frankrijk op de regelmatige Dakar-Casablanca-Toulouse-vlucht van C.G.A.. Brieven die met deze vlucht meereisden kregen de afstempeling op de achterzijde van de brief: "Barcelona 17 juni 1930". Jean Mermoz probeerde een tweede oversteek in hetzelfde vliegtuig maar dat was geen succes. Vertrokken vanuit Natal op 9 juli voor Dakar kreeg het vliegtuig een motorstoring en moest het een noodlanding maken op het water op 400 km van de aankomstplaats. De luchtpost van deze vlucht werd later overgebracht op een lijnschip dat naar Dakar vaarde. Dan bracht C.G.A. de post naar Parijs. Deze stukken zijn afgestempeld op 16 juli 1930.

Panagra (Pan American Grace Airways) - Inwijding vlucht Chili-Kanaalzone. Om toegang tot de luchtroutes aan de westkant van Zuid-Amerika te krijgen werd Pan American Airways, in onderhandeling met de WR Grace Corp., gedwongen te fusioneren en een nieuwe luchtvaartmaatschappij te vormen die de naam "Pan American Grace Airways" (Panagra) kreeg. De uitbreiding van Chili - Cristobal naar de Kanaalzone werd gevlogen door Panagra met behulp van Fairchild FC2 cabinevliegtuigen die via Arica naar Santiago vertrokken op 21 juli 1929. Inaugurele vlucht Miami - Kanaalzone - Chili - Argentinië. De uitbreiding van Chili naar Buenos Aires (Argentinië) werd gevlogen door Panagra met Fairchild FC2 cabinevliegtuigen, met inbegrip van de trans - Andes-sector in oktober 1929.

Een andere vluchtroute van Panagra was Santiago - Cristobal - Miami U.S.A. - door Pan American. Deze route door Panagra en Pan American Airways werd bevlogen met een Ford Trimotor vliegtuig, dat de snelste reguliere luchtpostverbinding tussen Chili en de V.S. garandeerde.

Vluchten van Chili naar Nieuw-Zeeland werden uitgevoerd door Panagra (Pan American Grace Airways) en C.G.A. (Compagne Generale Aerpostale). Santiago - Luchtpost naar Cristobal - Post per stoomboot naar Nieuw-Zeeland en Santiago - Luchtpost naar Brazilië - Over zee naar Dakar - Luchtpost naar Marseille - Over de zee naar Nieuw-Zeeland.

Poging vlucht Frankrijk - Chili. Ter voorbereiding op hun poging om een wereldoverspannende afstandsvlucht te realiseren, proberen Paul Codos en Maurice Rossi een vlucht van Marseille naar Santiago te vliegen. Ze vertrokken vanuit Marseille in het vliegtuig "Joseph Le Brux" op 16 februari 1935 maar na het bereiken van de Kaapverdische Eilanden werden ze gedwongen te landen bij Porto Praia op 17 februari 1935. De verdere vlucht werd afgeblazen.

Lufthansa - Condor/Zeppelin - Alle luchtpost naar Duitsland - Luchtschip "Graf Zeppelin". De eerste Zuid-Amerikaanse vluchten met de Graf Zeppelin vonden plaats in mei/juni 1930. Er was geen post voor Chili want er was geen postale overeenkomst tussen Chili en Duitsland. De eerste Chileense post die met de Graf Zeppelin meekwam was telkens wel op één van de negen Condor/Zeppelin-vluchten naar Zuid-Amerika in 1932. Dergelijke mail is te herkennen aan de afstempeling op de brieven: "Via Graf Zeppelin".

Experiment "Catapult" (Lufthansa/Condor in 1933). Dit geslaagd experiment werd uitgevoerd door het schip de "Westfalen" dat gepositioneerd was in het midden van de Atlantische Oceaan tussen Amerika en Europa. Het bood de mogelijkheid om herstellingen uit te voeren, te tanken en had ook een Dornier Wal-vliegboot aan boord voor het verder vervoeren van de post.

Later werd alle luchtpost naar Duitsland verstuurd met de luchtschepen "Graf Zeppelin" & "Hindenburg".

Vanaf 9 oktober 1935 startte Condor haar Santiago - Buenos Aires-vluchten via Mendoza (met een verbinding naar Natal) zodat een volledige Duitse luchtpostverbinding vanuit Chili naar Duitsland mogelijk was. De verbinding maakte het ook mogelijk om Rio de Janeiro te verbinden met Recife door de Condor/Zeppelin-lijnen. Dergelijke luchtpost heeft ??geen specifieke kenmerken. Specifieke "Santiago 6.a.m."-afstempelingen bijvoorbeeld kunnen worden gekoppeld aan afwijkingen in het vluchtpatroon van het luchtschip naar Recife en zijn dus gekoppeld aan de Condor/Zeppelin vluchten.

Invoerdatum
04-06-2014 14:54:22
Ingevoerd door
Humphrey56