Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Metapontum Vredesschaakspel (1 item)

 

  • Toevoegen Item aan catalogus

Metapontum Vredesschaakspel

Metapontum Vredesschaakspel: Informatie op Catawiki over het item Metapontum Vredesschaakspel, .
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
Nog niet in een verzameling
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 171009
Categorie: Spellen
Titel: Metapontum Vredesschaakspel
Algemene spelnaam: Metapontum Vredesschaakspel
Fabrikant / uitgever: Onbekend
Soort spel: Bordspellen Twee Spelers
Reeks:  
Nummer in reeks:  
Jaar:  
Aantal spelers:  
Auteur / ontwerper:  
Thema:  
Taal: Nederlands
Afmetingen:  
Bijzonderheden:
Terwijl schaak een overduidelijk oorlogsspel is, is Metapontum de volledige tegenhanger daarvan.
Je spreekt samen af wat de begin- en eindopstelling van de stukken is. Daarna ga je in overleg de zetten bepalen om de eindopstelling op zo efficient mogelijke wijze te bereiken. Efficient wil zeggen in zo min mogelijk zetten. Beide partijen zijn aangewezen op elkaars hulp om de stukken op de juiste eindpositie (thuis) te krijgen.

Metapontum is in feite een win-win-plus model omdat beide partijen altijd winnen, maar tegelijkertijd er ook een verhoging van diverse stukken aan beide zijden plaatsvindt.

Metapontum is een bijzonder cooperatief spel. Het spel is met meerderen te spelen, maar ook alleen. Alleen het spel spelen en toch cooperatief zijn is mogelijk door de samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft die Metapontum vergt. Het is een denkspel en vergt goede inzichtelijke capaciteiten. Metapontum biedt dus meer dan Schaak.

Het bord:
Het spelbord van Metapontum is opgebouwd uit 64 zeshoekige vlakken, in drie kleuren uitgevoerd, waardoor de bewegingsmogelijkheden van de stukken verruimd zijn in vergelijking tot de 64 vierkante zwart-wit vlakken van het schaakbord.
De hexagonale bordstructuur is gebaseerd op het honingraatmodel van de bijen, die in staat zijn om een uiterst complexe, multifunctionele samenleving in evenwicht te houden.

De stukken:
Iedere partij heeft 16 stukken; 8 pioniers, 2 tempeliers of wachters, 2 wijzen of geleerden, 2 ministers, 1 magister en 1 regent(es)

Het telraam:
Dit telraam met kralen dient voor het bijhouden van beurten. De eerste reeks kralen is voor de telling van beurten tot 10. Met de tweede reeks kralen worden de tientallen aangegeven. Met de derde reeks geeft men de behaalde 'ere-punten' aan, die verkregen zijn door een stuk van de andere partij op zijn plaats van bestemming te brengen, het zogenaamde 'verlossen'.

De staven:
Beide partijen maken gebruik van een staf om stukken of plaatsen aan te wijzen tijdens het onderlinge overleg over de volgende zetten. Is een stuk eenmaal met de hand aangeraakt, dan moet er worden gezet.

De kronen (coronetten):
Pioniers die aan de overzijde op de achterste rij van het spelbord terechtkomen met behulp van een bondgenoot worden gelauwerd en heten vanaf dat moment 'laureaat'. Zij worden verhoogd in rang en functie, ontvangen een kroon als herkenningsteken. Zij krijgen daarmee de bevoegdheden van een magister en kunnen zich als zodanig over het speelbord bewegen.

Aantal spelers: 2
Invoerdatum: 25-12-2008 20:51:07
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 30-12-2009 17:59:19
Laatst gewijzigd door: mortimer500
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 27,50
Redelijke staat:
Dit item
  


meer informatie toevoegen