Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Monopoly (379 items)

 

Thumb2_f5e70030-eb78-012b-4353-0050569428b1

  • Toevoegen Item aan catalogus

Monopoly mini-doosje met los bord

1936

Monopoly: Informatie op Catawiki over het item Monopoly mini-doosje met los bord, 1936.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 1 verzamelaar. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 185621
Categorie: Spellen
Titel: Monopoly mini-doosje met los bord
Algemene spelnaam: Monopoly
Fabrikant / uitgever: Waddington
Soort spel: Bordspellen Algemeen
Reeks: Monopoly Klassiek, Monopoly zwarte dozen
Nummer in reeks: Pat. app. for No. 3796-36
Jaar: 1936
Aantal spelers: 2-6
Auteur / ontwerper:  
Thema:  
Taal: Engels, Nederlands
Afmetingen: 16,3 x 19,2 x 2,8 cm
Bijzonderheden:
Mini doosje met los bord, type M1.
Afmetingen van het bord: 45 x 45 cm

Buiten Amerika was Engeland het eerste land dat in de dertiger jaren ook Monopoly spellen op de markt ging brengen.
Voor de Nederlandse markt werd dit spel (met de straten van London) ook geleverd met één handleiding in 2 talen: Engels en Nederlands. Het werd door de firma Perry geïmporteerd.

Net als in het land van oorsprong verschenen de eerste Engelse spellen als een los bord met een "mini doosje" voor de attributen.
Op het zwarte doosje staat het zwart/rode plaatje met 2 zwarte locomotieven, 2 huisjes en het £-teken door de middelste O, met de "voorloper van Suikeroompje" daarboven. Onder de 2de locomotief staat "Pat. app. for No. 3796-36", dat wil zeggen dat het een patent aanvraag van 1936 betreft.

De bankbiljetten (afm.: 55 x 100 mm) zijn al herkenbaar als Monopoly geld, met in het midden een ellips met een groot getal dat daarbuiten nog 2x in een rechthoekje staat. Verder komen er nog een locomotiefje en een huisje in een rechthoekje op voor.
De eigendomsbewijzen (afm.: 62 x 80 mm) zijn rechthoekig, de gele Chance en roze Community Chest kaartjes (afm.: 50 x 85 mm) hebben ronde hoeken.
De 6 metalen lopers zijn de bekende verschijningen: boot - hoed - schoen - strijkijzer - auto en vingerhoed. Op de rand van de vingerhoed staat: "For a good girl". De groene huisjes en rode hotels zijn van geverfd hout.

Dit spel komt ook voor met een oranje "Perry" sticker op de voorkant van de doos (voor een voorbeeld zie het Monopoly Lexicon van Albert Veldhuis). Daarnaast bestaan er versies met uitsluitend een Nederlandse vertaling met de vermelding F.L.V. soms vergezeld van een aparte vertaling van de "Community Chest" teksten naar het Nederlands. De afkorting staat voor "Frederik Louis Verster", kleinzoon van de oprichter van Perry & Co waarvan hij tot 1934 directeur was. Daarna (tot 1941) was hij directeur van Perry Engros, gevestigd aan het Frederiksplein 44 in Amsterdam. Op dit bewuste adres werd Monopoly 'vertaald' in het Nederlands.

De prijs van dit spel bij de introductie bedroeg ca Fl. 4,50.
In 1999 werd dit spel verkocht voor Fl. 200,-.

(Gegevens afkomstig van het Monopoly Lexicon van Albert Veldhuis.)
Invoerdatum: 07-01-2009 19:04:54
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 09-01-2017 10:24:32
Laatst gewijzigd door: mortimer500
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 125,00
Redelijke staat: € 50,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen