Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Monopoly (379 items)

 

Thumb2_f5e70030-eb78-012b-4353-0050569428b1

  • Toevoegen Item aan catalogus

Monopoly de Luxe Nederlandsche Uitgave

1941

Monopoly: Informatie op Catawiki over het item Monopoly de Luxe Nederlandsche Uitgave, 1941.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 1 verzamelaar. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
Nog niet in een verzameling
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 190639
Categorie: Spellen
Titel: Monopoly de Luxe Nederlandsche Uitgave
Algemene spelnaam: Monopoly
Fabrikant / uitgever: Perlstein & Roeper Bosch (v. P. & R.B. N.V.)
Soort spel: Bordspellen Algemeen
Reeks: Monopoly Klassiek, Monopoly zwarte dozen
Nummer in reeks: Z3
Jaar: 1941
Aantal spelers: 2-6
Auteur / ontwerper:  
Thema:  
Taal: Nederlands
Afmetingen: 25,5 x 49,2 cm
Bijzonderheden:
Type Z3.

Voor een gedetailleerd overzicht van de
verschillen tussen de Nederlandse zwarte dozen zie ook http://vlinden.com/monopoly.

Deze De Luxe spellen hebben de vermelding "Nederlandsche Uitgave", waarmee de oude spellingwijze weer wordt gebruikt, in tegenstelling tot de eerste Nederlandse uitgave Z1, waarop "Nederlandse Uitgave" staat. Er zijn uitvoeringen in diverse kleuren, waarschijnlijk het gevolg van materiaalschaarste in de oorlog.
De dozen bevatten de vermelding "Auteursrecht v.P.& R.B.N.V." hetgeen staat voor de toenmalige in- en export firma Van Perlstein & Roeper Bosch nv, gevestigd in het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein in Amsterdam.

De schrijfwijze met -sche gold tot 14/2-1947, hetgeen reeds een indicatie is uit welke periode deze spellen stammen.

Op het deksel staat, in een wit/rode band "MONOPOLY DE LUXE". Het zwart/rode plaatje met MONOPOLY, 2 locomotieven en de "voorganger van Suikeroompje" boven een ƒ-teken, is zowel op het bord als op het deksel geplakt.

Het bord is 47,5 cm lang en op het plaatje staat géén nummer 14034. De beide bordhelften zijn met een zwarte band aan elkaar geplakt. de tekst "De Luxe" staat hier op het plaatje vermeld in tegenstelling tot bij het deksel. Bij sommige exempolaren, o.a. een exemplaar in het bezit van Rob de Jong, is dit plaatje ook op de doos zelf geplakt. Daar er twee verschillende plaatjes zijn, één mét de tekst "de Luxe" en één zonder die tekst, is het aannemelijk dat het voorkomen van het plaatje mét de tekst een slordigheid tijdens de assemblage is geweest.

Er staat bij de meeste uitgaves van dit exemplaar géén zwarte streep boven de tekst op de velden "Inkomsten Belasting" "Extra Belasting" (type Z3.1). Er bestaan echter exemplaren (het reeds genoemde exmplaar van Rob de Jong) waarbij die zwarte streep er wél is en ook het nummer 14034 op het plakplaatje op het bord staat (type Z3.2).

De 6 lopers zijn van karton en staan op zwarte houten voetjes. De roze Kans- en gele Algemeen Fonds kaartjes hebben ronde hoeken en zijn niet genummerd.

Afwijkend van de latere dozen uit de jaren '50, die alleen een mahoniekleurige buitenrand van de doos hadden, heeft deze doos ook een mahoniekleurige rand langs de vakken in de doos.

In één uitgave is een drukfout op een Algemeen Fonds kaartje ontdekt: "U hebt de twede prijs in een schoonheidswedstrijd gewonnen."

(gegevens Monopoly Lexicon Albert Veldhuis)
Invoerdatum: 12-01-2009 21:10:40
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 08-07-2016 15:22:41
Laatst gewijzigd door: mortimer500
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 50,00
Redelijke staat: € 30,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen