Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Monopoly (379 items)

 

Thumb2_f5e70030-eb78-012b-4353-0050569428b1

  • Toevoegen Item aan catalogus

Monopoly "Junior"

1942

Monopoly: Informatie op Catawiki over het item Monopoly "Junior", 1942.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 2 verzamelaars. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 191629
Categorie: Spellen
Titel: Monopoly "Junior"
Algemene spelnaam: Monopoly
Fabrikant / uitgever: Perlstein & Roeper Bosch (v. P. & R.B. N.V.)
Soort spel: Bordspellen Algemeen
Reeks: Monopoly Junior, Monopoly Klassiek, Monopoly zwarte dozen
Nummer in reeks: Z4
Jaar: 1942
Aantal spelers: 2-6
Auteur / ontwerper:  
Thema:  
Taal: Nederlands
Afmetingen: 23,5 x 36,0 cm
Bijzonderheden:
Type Z4.

Afmeting van het bord: 35,0 x 35,0 cm

Voor een gedetailleerd overzicht van de verschillen tussen de Nederlandse zwarte dozen zie ook http://vlinden.com/monopoly.

Ná, of waarschijnlijk náást, de De Luxe spellen worden er vanaf ca. 1941 door de Smeets Drukkerijen in Weert de eenvoudiger "Junior" spellen gemaakt.
Er wordt gebruik gemaakt van het "Waddingtons locomotievenplaatje" dat ook nu weer voorzien is van een ƒ-teken door de O van MONOPOLY. Onder dit "locomotieven-plaatje" staat nog steeds alleen "Auteursrecht v.P.& R.B. N.V.", zonder enige patentnummer.
Op het plaatje van de versies vanaf 1942 staat het nummer K2507.

Deze K-nummers werden uitgegeven in de periode 1942 tot 1947. Het nummer K2507 is toegewezen geweest aan "Smeets Drukkerijen" in Weert.

Verder staat er op het deksel, tussen 2 sets van rode strepen, nog eens MONOPOLY "JUNIOR". Op de rand van de 2 lange zijden van het deksel staat: "Junior" MONOPOLY "Junior". Op de rand van één korte zijde staat het No.14043. De betekenis van ditnummer is hoogst waarschijnlijk een artikelnummer.

De binnendoos is geheel wit; de onderkant is niet beplakt. Het bord is geforceerd gevouwen, met de speelzijde naar buiten. Het heeft soms een rode, gele of blauwe rugzijde. Onder de linker locomotief van het locomotievenplaatje op het middenveld van het bord staat alleen "wettig gedeponeerd" vermeld.

Alleen op deze kleine bordjes is de locomotief op de velden van de stations FRONTAAL zichtbaar. In alle andere uitvoeringen wordt hij van terzijde getoond.

De lopers, huisjes en hotels zijn platte stukjes karton. De 6 lopers (niet op houten insteekvoetjes) zijn: boot, hoed, strijkijzer, schoen, auto en vingerhoed. De kleur van het karton waarop deze attributen werden gedrukt varieert.

De eerste versies van deze dozen werden voorzien van onbewerkte houten dobbelstenen. Latere versies werden uitgerust met een tolletje i.p.v. dobbelstenen (zie ook het afgebeelde exemplaar).

De Kans- en Algemeen Fonds kaartjes van deze variant zijn genummerd. Ze komen in zowel oranje/geel voor als in lichtblauw/lichtgeel.

Afmetingen van de:
bankbiljetten: 35 x 60 mm
eigendomsbewijzen: 45 x 57 mm
Kans- en AlgemeenFonds kaartjes: 43 x 55 mm

Het spel heeft ten tijde van de uitgave f 1,50 gekost.

(gegevens Monopoly Lexicon Albert Veldhuis)
Invoerdatum: 14-01-2009 20:04:56
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 12-09-2014 15:41:53
Laatst gewijzigd door: mortimer500
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 40,00
Redelijke staat: € 30,00
Dit item
  


meer informatie toevoegen