Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Monopoly (379 items)

 

Thumb2_f5e70030-eb78-012b-4353-0050569428b1

  • Toevoegen Item aan catalogus

Monopoly

1968

Monopoly: Informatie op Catawiki over het item Monopoly, 1968.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 1 verzamelaar. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
Goede staat:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 223555
Categorie: Spellen
Titel: Monopoly
Algemene spelnaam: Monopoly
Fabrikant / uitgever: Clipper, Smeets & Schippers (N.V. Smeets & Schippers)
Soort spel: Bordspellen Algemeen
Reeks: Monopoly blauw-witte dozen, Monopoly Klassiek
Nummer in reeks: (B1)
Jaar: 1968
Aantal spelers: 2-6
Auteur / ontwerper:  
Thema:  
Taal: Nederlands
Afmetingen: 26 x 51 cm
Bijzonderheden:
Type B1.
Op de deksel van de doos staat de vermelding: "Door de naam "MONOPOLY" is zowel het speelplan, als het gehele spel beschermd." (Deze vermelding duidt er waarschijnlijk juist op dat het op het bord genoemde copyright niet in Europa/Nederland (?) geldig is.)
Alle genoemde bedragen op de afbeelding van het bord op het deksel komen overeen met die van het speelbord, de lage waarden dus.

Rechts onder staat de afbeelding van (voor het eerst het "echte") Suikeroompje, in een rood vierkant, tussen 2 blauwe locomotieven. In het rode veld staat geen nummer. De rugzijde van het bord is blauw, onderbroken met wit. Hierop is een sticker geplakt met de afbeelding van de bovenzijde van het deksel.
Het bijzondere van deze versie is dat de huizen en hotels van wit plastic zijn, met resp. een groen en rood dak (net als die van de rode jubileum doos uit 1960).

Dat het hier een uitgave betreft uit 1968 blijkt uit de controlebon met rode rand, dat het nummer 68.015.108 P draagt.
Deze eerste uitgave van de "witte doos met groen en blauw veld" is tevens het laatste spel met de lage waarden, echter wel met de nieuwe bankbiljetten met de vermelding "Monopoly-Pat.appl.for No.3796-36".
Kenmerkend voor deze versie zijn verder:

De 6 lopers zijn van metaal, ondanks dat de rode inlage de pilonnetjes laat zien.

De spelregels met rode hoek tonen bij dit spel meestal het Clipperbootje. Het spel komt echter sporadisch ook voor met spelregels met rode hoek en de Clipper naam (zie opgevoerd item 380405 uit 1968 elders). Gezien de chronologie van de Clipper logos is het waarschijnlijk dat de 'Bootje-regels' een (mogelijke grote) restpartij waren uit de zwarte-dozen-periode, terwijl de 'Naam-regels' feitelijk bij het spel horen.

De dobbelstenen zijn rood en hebben witte stippen.

Voor een gedetailleerd overzicht van de witte en blauw-witte dozen uit de periode 1968-1979 zie ook http://vlinden.com/monopoly/wit

(Gegevens Monopoly Lexicon Albert Veldhuis)
Invoerdatum: 23-01-2009 19:52:36
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 30-07-2016 20:53:28
Laatst gewijzigd door: mortimer500
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 15,00
Redelijke staat: € 7,50
Dit item
  


meer informatie toevoegen