Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Sudoku (25 items)

 

Thumb2_c253f590-ecb0-012b-dd0d-0050569439b1

  • Toevoegen Item aan catalogus

Sudoku - Het Bordspel

2005

Sudoku: Informatie op Catawiki over het item Sudoku - Het Bordspel, 2005.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers
Conditie Verkoper Prijs  
Nieuwstaat € 4,50 bekijk
Nieuwstaat € 8,00 bekijk
Nieuwstaat € 10,00 bekijk
Nieuwstaat € 12,50 bekijk
Goede staat € 5,25 bekijk
Goede staat € 9,99 Deze shop heeft eigen foto's toegevoegd bij het aangeboden item bekijk
Bekijk alle 6 items te koop: Nieuwstaat 4x, Goede staat 2x
Verzamelaars
In zoeklijst van:
Nog niet in een zoeklijst
In verzameling van:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 172217
Categorie: Spellen
Titel: Sudoku - Het Bordspel
Algemene spelnaam: Sudoku
Fabrikant / uitgever: 999 Games
Soort spel: Bordspellen Algemeen
Reeks:  
Nummer in reeks:  
Jaar: 2005
Aantal spelers: 2-4
Auteur / ontwerper: Knizia, Reiner
Thema: Cijferspel
Taal: Nederlands
Afmetingen: 25x25x6 cm
Bijzonderheden:
Van alle varianten die momenteel op de markt zijn, is dit ongetwijfeld de beste. Met als auteur Reiner Knizia (een doctor in de wiskunde) kan je overigens niets anders verwachten.

Hoe slaagt Knizia erin om van een solitaire puzzel een spel voor 4 spelers te maken?
Heel eenvoudig:

Hij vertrekt van een blanco speelbord van 9 op 9 vakjes. Een set goudgekleurde kaartjes met de cijfers 1 tot 9 wordt over de speelvakjes verspreid zodat er in elke rij en in elke kolom precies 1 geel kaartje ligt. Dit vormt de startopstelling van de Sudoko-puzzel. Naast het speelbord liggen de overige 8 sets van negen cijfers verdekt klaar.

Wie aan de beurt komt, neemt een cijferkaartje, bekijkt het getal en probeert dit volgens de Sudokuregels op een leeg vakje te plaatsen. In elk vierkant van 3 op 3 mag elk cijfer maar 1 keer voorkomen en in elke rij en in elke kolom mogen de cijfers 1 tot 9 ook maar 1 keer staan.

De score wordt als volgt bepaald: de speler telt hoeveel andere kaartjes reeds in het vierkantje liggen en hoeveel andere kaartjes er in deze rij en kolom reeds voorkomen. Deze som bepaalt zijn score. Deze punten worden met een pion aangeduid op een scorebaan rondom het speelbord. Voor alle duidelijkheid: de cijferkaart die je net geplaatst hebt, telt niet mee.

Het komt er dus op aan om een plaats uit te kiezen waar je het meest aantal punten kan scoren. Het spel kent een gezonde dosis geluk. Wie op het juiste moment de juiste kaart trekt, kan heel veel punten scoren.

Als iemand een cijferkaartje plaatst waar het niet mag en de medespelers merken dit op dan wordt het kaartje uit het spel verwijderd (het gaat dus niet terug naar de voorraad) en de speler moet zijn beurt beeindigen zonder punten te scoren.

Kan de startpuzzel opgelost worden? In theorie wel, maar in de praktijk zal dit zelden gebeuren. Maar dat geeft niet. Het spel eindigt zodra iemand voor zijn getrokken kaartje geen geschikte plaats meer vindt. De speler die op dat moment de meeste punten scoort, wint het spel.

De rugzijde van het speelbord toont een Sudoku-variant van 6 op 6 vakjes die onderverdeeld worden in 6 rechthoekjes. Bij de junior-editie wordt niet met cijferkaarten gewerkt maar met afbeeldingen van 6 verschillende dieren. Ook deze variant speelt vlot maar heeft een groter gelukselement.

Wie dus dagelijks zijn Sudokuutje in de krant oplost en dit puzzelfenomeen eens wil uitproberen met meerdere spelers, moet niet twijfelen. Dit spelconcept speelt goed, daagt genoeg uit en biedt tot 4 spelers genoeg spanning om zoveel mogelijk punten te scoren.


Aantal spelers: 1 - 4

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Spelduur: ca. 45 minuten

Inhoud:
- 1 dubbelzijdig speelbord
- 81 getallenfiches
- 36 dierfiches
- 16 rondefiches
- 4 scorepionnen
- spelregels
Invoerdatum: 26-12-2008 10:19:10
Ingevoerd door: mortimer500
Laatst gewijzigd op: 25-02-2017 21:24:52
Laatst gewijzigd door: Schatgraver
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat:
Goede staat: € 12,50
Redelijke staat:
Dit item
  


meer informatie toevoegen