Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Corai, Felicimo (145 geselecteerd van 315)

Nadat het gezin Corai naar Bilbao uitweek, en nadat zijn zus daar verliefd werd op een jonge Belgische vakantieganger, is de stripcarrière van Felicimo Corai (beter bekend onder het pseudoniem Coria) in een stroomversnelling terecht gekomen. Lees verder

1 2 3 4 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 145 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Corai, Felicimo

03501fe0-6611-0130-ac94-005056960004
Volledige naam
Felicimo Corai
Pseudoniemen
Coria, Felicisimo Coria
Geboren
Palencia (Spanje) , 10 januari 1948
Nationaliteit
Spaans
Specifiek beroep
Striptekenaar
Aantal items
315
Aantal curiosa items
Gerelateerd (55)
Oudste item
De versteende stad (1971)
Nieuwste item
Bruno Brazil intégrale 2 (2013)
Duurste item
Tentoonstelling William Vance (€ 100,00)

Toen de ouders van de in Palencia geboren Felicimo Corai (in de oeroude provincie Castilla-la-Vieja, thans Castilla y Léon – zie Ramiro!) uitweken naar het Baskische Bilbao was hij welgeteld 10 jaar oud. Een leeftijd waarop hij, naast boeken, ook vele strips las. Was het toeval of was het ’t lot, maar uitgerekend hier maakte een nog jonge snaak, luisterend naar de naam William van Cutsem die hier zijn vakanties doorbracht, zijn zus Petra het hof. Nadat deze beiden in het huwelijksbootje gestapt waren en zich in Brussel vestigden, is niet veel later ook Filicimo hun achterna gereisd.

Samen met, of beter gezegd werkend naast William Vance leerde hij beetje bij beetje het vak van striptekenaar, en nam het pseudo ‘Coria’ aan. Terwijl hij zodoende de decors voor Vance’s reeksen ‘Ringo’, ‘Bruno Brazil’ en ‘Bob Morane’ verzorgde, volgde hij ook een striptekencursus van ABC in Amerika via correspondentie. Met Vance en scenarioschrijver Lucien Meys creëerden ze samen de strip ‘Mongwy’ die werd voorgepubliceerd in Het Rijk der Vrouw in 1971.

En net als zo vele beginnende striptekenaars moest ook Coria eerst leren stappen alvorens te mogen lopen. Via Vance kwam hij in 1976 in contact met Kuifje. Hier tekende hij op scenario van Yves Duval zijn eerste volledig (kort)verhaal, genaamd ‘La Nuit de Bikbachis’ (‘De nacht der bikbasjis’ - in nr 9 in 1977 in Kuifje). Er volgden nog een 20-tal geschiedkundige kortverhalen van telkens 4 platen, meestal op scenario van Duval, maar ook van Desberg, Schetter, Gossart, en Saint-Hilaire. Enkele van deze kortverhalen van Duval, naast een kortverhaal van ‘Bob Morane’, zijn in 2002 door uitgeverij Editions Loup in albumvorm uitgebracht (getiteld ‘Flashback’). En in 2005 verscheen bij dezelfde uitgeverij deel 2 (getiteld ‘Flashback II’) met daarin een kortverhaal van Desberg, getiteld ‘Vega’, naast 2 kortverhalen van 'Bob Morane'. In 1980 wordt zijn laatste kortverhaal in Kuifje gepubliceerd.

Als Vance in 1979 dan aangaf te willen stoppen met 'Bob Morane', wegens andere plannen en dus minder tijd, werd Coria door hem aan Le Lombard voorgesteld als zijn opvolger. Als dan ook Henri Vernes zijn fiat gaf start voor Coria eindelijk een reeds lange tijd goed lopende serie. Voor hem begon alles met ‘Operatie Wolf’, in 1979 in Kuifje en het jaar nadien in albumvorm. En zo werd Coria de 4de officiële 'Bob Morane'-tekenaar.

In 2012 raakte het nieuws bekent dat Henri Vernes de fakkel definitief heeft doorgegeven aan het nieuwe schrijversduo Luc Brunschwig en Aurélien Ducoudray, met als tekenaar Dimitri Armand. Ze moeten garant staan voor avonturen van de held in de 21ste eeuw. Het worden telkens verhalen in een tweeluik zoals 'Largo Winch' en 'I.R.$.' Het eerste album wordt tegen eind 2014 verwacht.
Hierdoor werd Coria een beetje aan de kant geschoven, na 30 jaar trouwe dienst. Maar de verkoop liep zienderogen achteruit, de laatste albums werden zelfs niet meer vertaald.

Vandaag de dag verblijft de familie Corai in het Spaanse Santander, waar ook de familie van zijn schoonbroer verblijft. Naast strips tekenen is Felicimo ook gepassioneerd door de fotografie en de schilderkunst. Vervelen zal hij zich wel niet nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt…

Invoerdatum
03-03-2013 09:16:54
Ingevoerd door
Vance-ke