Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Dineur, Fernand (57 geselecteerd van 431)

Pionier van het Belgische beeldverhaal, geestelijke vader van de Baard en de Kale. Lees verder

1 2 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 57 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Dineur, Fernand

0c7733bc-9908-11e4-818a-debd2e700950
Volledige naam
Fernand Dineur
Geboren
Anderlecht (België) , 17 mei 1904
Nationaliteit
Belg
Overleden
april 1956
Specifiek beroep
Tekenaar, illustrator
Aantal items
431
Aantal curiosa items
Gerelateerd (1)
Oudste item
Roses de Noël (1937)
Nieuwste item
De Baard en de Kale op het oorlogspad (2015)
Duurste item
De stad der robijnen (€ 2.000,00)

Fernand Dineur wordt beschouwd als pionier van het Belgische beeldverhaal.

Na heel wat omzwervingen begint hij eind jaren dertig als illustrator voor enkele Belgische kranten. Voor Le Soir tekende hij enkele korte strips voor de "almanachs" en de gagstrip "Les Tribulations de Prosper". Via zijn werk voor Le Moustique / Humoradio valt het oog van Jean Dupuis op hem.

Vanaf het eerste nummer van Spirou mag hij dan ook zijn « Tif » (Kale) door het blad laten lopen. Op 21 april 1938 is deze kale, gewiekste schooier present in het weekblad. Enige tijd later komt een nieuw personage hem vergezellen. « Tondu » (Baard) wordt gevonden op een onbewoond eiland waar hij terechtgekomen is na, als kapitein, schipbreuk geleden te hebben. Zijn verwilderde haar is nooit meer verdwenen, ook zijn zeemanspet zal een bekend attribuut blijven.

Bij Dupuis verscheen bij leven maar één album van zijn hand (in 1942). Het album moest dan ook nog gedeeld worden met Janmaat en de Sinjoor (van Rob- Vel), maar het is wel het grootste album ooit en het eerste dat verscheen na voorpublicatie in het weekblad

Het dierenverhaal "Les Exploits de Bib, Rip, Fitt en Jop" verschijnt in Spirou, ook bij ons in het weekblad Robbedoes staat het raadseltje « Flup detective » (één prentje) waarin de misdaad moet worden opgelost aan de hand van de gegeven informatie.

Tientallen jaren is Baard en Kale een vaste waarde. In mei 1948 verschijnen er enkele verhalen in het weekblad Heroic. Uitgeverij Dupuis is hier niet over te spreken en koopt de rechten van de personages op. Will mag de reeks verder zetten. Dineur schrijft nog enkele scenario’s maar stopt na het verhaal "Baard en Kale in Midden-Amerika" (1952).

Na de oorlog was Dineur erg actief. "Poupoutte le Clochard" in Jeep (1945), "Furette" in Bimbo (1945), "Ric détective" en "Le Baron Louf" in Heroic (1948), "Cap Joc" in Prenez-Moi, … Zijn laatste werk stond in Heroic onder de naam "Les Confidences du détective Nant" eerst als illustratie bij teksten, daarna als strip (1956).

Invoerdatum
10-01-2015 20:34:17
Ingevoerd door
JozefK