Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Gillain, Henry (19 geselecteerd van 34)

Scenarist voor Dupuis, met een persoonlijke relatie met de grootmeester Jijé. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Gillain, Henry

0ff7d794-684d-11e4-8208-06b87282d622
Volledige naam
Henry Gillain
Pseudoniemen
Jean Darc, Luc Bermar, J. Darc
Geboren
1913
Nationaliteit
Belg
Overleden
10 augustus 1999
Specifiek beroep
Leraar wiskunde, scenarist, schrijver
Aantal items
34
Oudste item
De avonturen van Janmaat en de Sinjoor (1938)
Nieuwste item
Le tresor d'alaric (2014)
Duurste item
De avonturen van Janmaat en de sinjoor - De Baard en de Kale (€ 1.500,00)

Henri Gillain (broer van Joseph Gillain = Jijé) heeft als scenarist in de beginperiode van het weekblad Robbedoes regelmatig een scenario geleverd. In het dagelijks leven was hij wiskundeleraar.

Vol bewondering volgde hij zijn broer en de mensen rond hem, die samen als pioniers het beeldverhaal tot bloei lieten komen.

Hij overhandigde Franquin bijna een volledige roman, in schoonschrift geschreven. Het bevatte een te gek verhaal over een gekke uitvinder die zijn uitvindingen op basis van paddenstoelen maakte. Dit in het ondertussen bekende en geëerde universum van Rommelgem. De inspiratie kwam van zijn dagelijks schoolleven waar hij een didactische plaat over de cryptogamen aan de muur had zien hangen. Het dorp, het kasteel, de graaf van Rommelgem, de burgemeester en de bevolking, … Rommelgem (Champignac in het Frans, dat verklaart de relatie van de graaf met paddenstoelen beter.) is geïnspireerd op Henry’s eigen dorp Corbion, niet ver van Bouillon. Franquin laat dit alles tot leven komen in het Robbedoes en Kwabernoot album “Er is een tovenaar in Rommelgem” uit 1951.

Henri is diegene die geregeld met ideeën op de proppen komt om een verhaal af te maken, zoals bij ‘De blanke neger’ van de Blondie en Blinkie reeks van zijn broer Jijé (1951).

Ook voor Will, nog zo’n ‘leerling’ van Jijé, helpt hij in 1952 aan één van zijn eerste scenario’s voor Baard en Kale (De schat van Alarik).

Met Lambil maakt hij de serie Sandy en Hoppy waarvan het eerste verhaal van zijn hand is. ‘Avontuur in Australië’ verscheen in 1959 in het weekblad Robbedoes.

Onder de naam Luc Bermar schreef hij tussen 1947 en 1951 verschillende teksten voor het weekblad Robbedoes die werden geïllustreerd door Will of René Follet. Hij bleef geregeld voor Dupuis werken; zo verscheen er af en toe een roman voor Bonnes Soirées. Ook kwamen er enkele reportages voor diverse Belgische kranten, meestal onder het pseudoniem Jean Darc.

Bij gebrek aan een foto van Herni Gillain staat er een stuk uit de cover van "Er is een tovenaar in Rommelgem". Als uitvinder van dit universum, is hij een beetje de tovenaar van Rommelgem.

Invoerdatum
09-11-2014 20:14:51
Ingevoerd door
JozefK