Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Niki 't konijn strips (3 geselecteerd van 3)

Het zeldzame debuutalbum van Max Mayeu (Sirius) met de verschillen tussen het eerste druk (Birnbaum) en de tweede druk (Genval) album. Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Niki 't konijn

F5aae332-5221-11e3-9a2f-b831d6cea751
Aantal items
3
Oudste item
Niki 't konijn (1941)
Nieuwste item
Niki Lapin (1942)
Duurste item
Niki 't konijn (€ 150,00)

Voorpublicatie gebeurde in 1941 in 'Vandaag' en zijn Franse zusterblad 'Arc en ciel'.

Sirius zeldzame debuutalbum verscheen datzelfde jaar (28 oktober) bij Birnbaum in een oplage van vermoedelijk 5000 exemplaren. Hij gebruikte hier eenmalig het pseudoniem Badour.

Doordat het niet vanzelfsprekend was om in die oorlogsjaren te publiceren moest Sirius (Max Mayeu) zijn best doen om een uitgever te vinden.

De eerste druk verscheen bij F. Birnbaum in het Nederlands op vermoedelijk 1000 exemplaren (Niki ‘t Konijn) en in het Frans (Niki lapin) op vermoedelijk 4000 exemplaren.

Bij Papeteries de Genval verscheen, vermoedelijk in 1942, de tweede druk in het Frans (Niki Lapin) en ook in het Nederlands (Niki 't konijn) op een onbekend maar vermoedelijk klein aantal exemplaren.

De Genval versie is steviger uitgegeven dan de Birnbaum versie, hoewel ze beide een softcover hebben.

Er zijn meerdere verschillen waar te nemen;

  • Allereerst staat er natuurlijk een andere drukkerij op de achterkant vermeld.

  • Ook is er het formaat dat een beetje anders is (Genval 22.5 x 30.40 cm en Birnbaum 22.80 x 30.00 cm).

  • De cover bij Birnbaum is op een dunner en witter soort papier gedrukt, met veel minder pixels, dan het bruinere stevigere papier voor de Genval uitgave waar de kleuren veel beter uitkomen.

  • De bladzijdes zijn in de Birnbaum versie op dun 'krantenpapier' gedrukt terwijl dit in de FGenval stevig bruin papier is.

  • Op de laatste pagina van de Birnbaum uitgave staat reclame voor 'Vandaag'. Deze reclame is bij Genval niet terug te vinden.

Hierdoor komt men van de Genval versies regelmatig nog een mooi Franstalige exemplaar tegen. De Birnbaum exemplaren hebben veel sneller kreuken en plooien.

Niki 't konijn is zeer zeldzaam in de Birnbaum versie, en quasi onvindbaar in de Genval herdruk versie. Voor de Franstalige exemplaren lijkt de oplage van de herdruk voldoende groot te zijn geweest, gezien het aantal albums dat wordt aangetroffen. De eerste Franstalige druk is dat weer bijna onvindbaar, en zelfs niet terug te vinden en de Franse catalogussen.

Het verhaal speelt zich af in de eerder licht gestoorde fantasiewereld van Sirius. De teksten staan nog onder de tekeningen, dus zonder tekstballon.

Invoerdatum
20-11-2013 20:21:46
Ingevoerd door
JozefK