Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Op dit moment wordt een selectie getoond. Klik hier om alles van 'Jommeke' te zien.

Hoofdreeks | Alle Jommeke strips items tonen (278 geselecteerd van 3195)

Het ontstaan en de evolutie van Jommeke door de jaren heen Lees verder

1 2 3 ... 7 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 278 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Jommeke

Volledige naam
Jommeke
Aantal items
3195
Aantal curiosa items
Gerelateerd (253)
Oudste item
School en gezin (1956)
Nieuwste item
BM Mag - april-mei 2017 (2017)
Duurste item
De zwarte bomma (€ 750,00)

Jommeke is een Vlaamse stripreeks voor de jeugd die werd bedacht en ook oorspronkelijk werd getekend en geschreven door Jef Nys. Later werd zijn werk voortgezet door Gerd Van Loock, Hugo de Sterk en Philippe Delzenne (tekenaars), Jan Ruysbergh en Gerd Van Loock (schrijvers).

Jommeke verscheen voor het eerst op 30 oktober 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven . Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: de purpere pillen. Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.

De vervolgverhalen verschenen eerst in de krant (Het Volk en andere), losse eenpaginagags verschenen tot de jaren zeventig in 't Kapoentje en Ohee. Deze werden later gebundeld en verschenen mee in de normale albumuitgaves (bijvoorbeeld in het album Dolle fratsen ).

De Jommekesalbums werden door verschillende uitgeverijen uitgegeven. Album 1 tot 175 verscheen bij Het Volk. Album 176 tot 216 verscheen bij De Stripuitgeverij. Album 217 tot 228 verscheen dan weer bij Dupuis. Vanaf album 229 tot 241 vond Jommeke onderdak bij uitgeverij Mezzanine. En vanaf album 242 tot op heden bij uitgeverij Ballon-Media. Inmiddels zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht.

Jommeke mikt op een jonger publiek. De teksten waren vroeger altijd duidelijk in het Vlaams opgesteld. Kenmerkend hiervoor is het gebruik van ge in plaats van je. Vlaams wordt zeer lang (1959 - 1989) gebruikt in de reeks: Vanaf album 1 tot en met album 153. Nu is men van de gij-vorm afgestapt.

De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land (bestaand, zoals Peru of de Far West, of verzonnen, zoals Asnapije en Benistal), of een uitvinding van professor Gobelijn veroorzaakt problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden. De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool, de koningin van Onderland en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

Dieren spelen, anders dan in de andere Vlaamse krantenstrips, een prominente rol. Alle hoofdfiguren hebben een eigen huisdier, met elk een eigen bepaalde sterkte. Zij komen vaak van pas als hulp in redmiddel in heel wat verhalen.

In de eerste gagstrips was Jommeke een klein kereltje van ongeveer zes jaar, een directe concurrent van Bolleke van Marc Sleen. Omdat de krantenstrip in Vlaanderen per definitie een vervolgverhaal was, moest Jommeke ouder worden (om de overgang van gags naar avonturen te kunnen maken) en de cast uitgebreid worden. Zo komt professor Gobelijn er bij vanaf Purperen pillen . Vanaf album 57 maakt hij de huidige Vliegende Bol.

Kinderen baas is de favoriet van Jef Nys zelf, terwijl Paradijseiland door vele fans als het beste album wordt beschouwd.

Invoerdatum
18-03-2013 10:04:52
Ingevoerd door
lordernie
Laatst gewijzigd op
31-08-2014 13:23:12
Laatst gewijzigd door
JozefK