Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Op dit moment wordt een selectie getoond. Klik hier om alles van 'Bruno Brazil' te zien.

Hoofdreeks | Alle Bruno Brazil strips items tonen (11 geselecteerd van 245)

Bruno Brazil is een spionagethriller geschreven door Michel Regnier (ook wel bekend als Louis Albert of Greg). De hoofdpersonages van Commando Kaaiman, zoals Bruno’s groep heet, beleven overal ter wereld allerlei verschillende avonturen als geheim agenten Lees verder

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Bruno Brazil

00b96fb0-4ed9-0130-e551-00505694738d
Aantal items
245
Aantal curiosa items
Gerelateerd (7)
Oudste item
Kuifje 3 (1967)
Nieuwste item
Bruno Brazil integraal 2 (2016)
Duurste item
Reproductie Vance expo (€ 1.700,00)

Bruno Brazil is het hoofdpersonage welk aan het hoofd staat van een kleine speciale eenheid van de Amerikaanse geheime dienst, WSIO (World Security International Organisation) genaamd. Zijn eenheid, Commando Kaaiman, bestaat uit 6 man die elk hun eigen specialisatie hebben om de hun toegewezen opdrachten tot een goed einde te brengen. Denk maar aan de “gewraakte tekening” waarin de eigenschap van Whip Rafale weergegeven wordt. Een ander lid, Texas Bronco, is dan weer een revolverheld, Big Boy Lafayette gebruikt een stalen jojo om de tegenstanders uit te schakelen, …

Ook was de reeks Bruno Brazil de eerste waar een hoofdpersonage komt te overlijden. In album 7 (‘Kaaimannen in het rijstveld’) werd een eerste teamlid, Big Boy Lafayette, neer gekogeld. Een ongeziene plotwending in de jaren zeventig! Op het einde van dit verhaal, maar buiten beeld, trouwde onze held met een schone, de Française Gina Loudeac, dewelke hij in het begin ervan ontmoette. Dit is te zien in het begin van het volgende verhaal, ‘Storm op de Aleoeten’, waar hij haar met Mevr Brazil aanspreekt. En werd hij meteen ook papa door het jongetje, Maï genaamd, te adopteren. William Vance kreeg voor zijn nauwkeurig tekenwerk en zijn uitzonderlijk realisme de prijs Saint-Michel op de boekenbeurs van de stad Brussel in 1972.

Trouwens, de helft van het team legt het loodje amper 2 albums verder, in hun laatste lange avontuur. Bruno houdt er dan ook een stevig dipje aan over.

De start van deze reeks was niet zo vanzelfsprekend! Begin 1967 verscheen er een eerste van vijf kortverhaaltjes van een nieuwe held in Kuifje. Een reeks hetwelk het midden hield tussen een spionagereeks en een politieserie. Een beetje tot ieders verbazing behaalde deze nieuwkomer de zevende plaats in de opiniepeiling van dat jaar. De jonge lezertjes konden de moderne opvattingen wel smaken, niet in het minste door de gedetailleerde tekeningen en de revolutionaire bladindelingen van een tot dan toe onbekende striptekenaar en schrijver (Louis Albert!). Ook het in beeld brengen van actiescènes werd zeer goed onthaald. Datzelfde jaar volgden nog enkele kortverhalen, en het jaar nadien verscheen er al een volwaardig langverhaal.

En net zoals elke stripheld heeft Bruno Brazil ook een erfvijand, de onversmade Rebelle (…) aan wiens brein allerlei fantastische uitvindingen ontspruiten. Vanaf het vijfde verhaal verdwijnt ze echter, om plaats te maken voor meer modernere vijanden zoals de maffia.

We waren eind de zeventiger jaren als op een cocktailavond, dewelke De Lombard regelmatig organiseerde zodat auteurs met hun onbekende collega’s kennis konden maken, Greg William Vance uit het bonte gezelschap nam. Onder de grootste geheimhouding vertrouwde hij William toe dat hij naar de USA gestuurd werd door Dargaud om er de Franco-Belgische strip te lanceren. En dat hij hierdoor geen tijd meer ging hebben om veel nieuwe scenario’s te schrijven. Ook stelde Greg William voor aan Van Hamme om de reeks verder te zetten, maar hun gemaakt afspraakje daarover vond echter nooit plaats. Vlak voor Greg naar de USA vertrok gaf hij alvast de teksten voor de eerste 20 platen voor het nieuwe verhaal ‘De rode ketting’, met de belofte dat de overige 25 snel volgden. Na het uitwerken van de eerste 6 platen voelde Vance al nattigheid en laste een pauze in tot de resterende platen daadwerkelijk aankwamen. Daar ze uitbleven ondernamen hij en de uitgever een poging om de rechten van Greg over te nemen. Als ze op een njet stootten van Greg verdwenen de 6 platen en de overige teksten uit de belangstelling.

Pas 18 jaar na het laatste album, en ter gelegenheid van het heruitbrengen van de serie in een nieuw jasje, komt er een nieuw album in de rekken. Toepasselijk genaamd 'Het einde … !??'! Beide auteurs legden de weg open voor een doorstart na 'Het Dossier', maar door de vele andere series waar ze aan werkten is dat er nooit meer van gekomen. En blijkbaar vonden zowel William Vance als Greg het ook not done om na zovele jaren afwezigheid het nieuwe verhaal ('De rode ketting'), waarvan de eerste afgewerkte 6 pagina’s werden opgenomen in het elfde album, verder af te maken. Enkel met de opname van de drie kortverhalen die eerder verschenen in Super Kuifje-bundelingen, bleven de fans wel degelijk op hun honger zitten …

Invoerdatum
01-02-2013 20:08:01
Ingevoerd door
Vance-ke