Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Bessy strips (1513 geselecteerd van 1765)

Toelichting over de ontstaansgeschiedenis, herkennen van eerste drukken en de indeling van de reeks. Lees verder

1 2 3 ... 38 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 1513 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Willy Vandersteen maakte, in navolging van de bekende TV- reeks Lassy, de Bessy albums. Vandersteen kreeg zijn Bessy niet gepubliceerd tot het (klein)kind van een Franstalige uitgever de tekeningen zag.

Eerst verscheen dus de Franstalige krantenversie: Voorgepubliceerd in "La Libre Belgique" onder de titel "Les Aventures de Bessy". Daarna bracht Vandersteen het eerste album in eigen beheer op de markt = "Les Editions Bessy" (in het Frans dus: iets groter formaat waar de tekeningen beter uitkomen).

Door het succes draaide men aan de andere kant van de taalgrens toch bij en het verscheen toen ook in het Nederlands. Zoals toen de gewoonte was, werd het album pas uitgegeven als de voorpublicatie in de krant had gestaan. De Franstalige versie zat toen al aan 4 albums.

Ze brachten dus de albums uit die al in het Frans gelopen hadden, behalve het eerste verhaal 'De Pioniers', want dat verscheen op dat moment nog in de krant. De albums 2, 3 en 4 verschenen, maar men nummerde deze 1, 2 en 3. 'De pioniers' stond in hun krant en 'Het stalen ros' liep al in de Franstalige krant.

De eerste drie albums werden samen uitgebracht en bevatten op de achterkaft alle drie de titels ('Het geheim van Rainy Lake', 'De laatste diligence' en 'Het geheimzinnige spoor'). In voorbereiding staat er 'De pioniers' en 'Het stalen ros'.

Dan is het eerste verhaal in de krant afgelopen en verschijnt 'De pioniers' datzelfde jaar nog als nummer 4 in de reeks. Er is een Nederlandse en Vlaamse versie met of zonder drukkersimprint op de cover.

Wilt u de verhalen in de juiste volgorde lezen, dan leest u best dus nr 4 (hier worden de figuren voorgesteld) dan nr 1, 2, 3, 5, 6, ...

Vanaf dan (nr 5) kan men de eerste druk normaal herkennen aan dezelfde titel op de cover als laatst op de achterkant (met hier en daar een uitzondering op de regel zoals bij nr 6, daar staat titel 7 er ook al bij ...)

De reeks kan grofweg ingedeeld worden in drie delen (naargelang de cover). De eerste twee delen zitten in de 'Standaard uitgaven ongekleurd'.

  1. Vandersteen startte de reeks op met Karel Verschuere (= WIREL wat staat voor Willy en Karel). De eerste 28 albums vermelden als auteur WIREL.

  2. Het tweede deel vermeld Studio Vandersteen en heeft een vernieuwde cover (nr 29 tot en met 68).

  3. Daarna komt de 'Standaard uitgaven gekleurd' en bevat verhalen die in grote hoeveelheid voor de Duitse markt bestemd waren waar Bessy zeer populair was (nr 69 tot en met 164).

Te vermelden zijn ook nog de zes uitgaven in de Collectie Fenix die een aanvulling zijn op de ongekleurde uitgaven. De Adhemar uitgaven zijn op hun beurt dan weer een aanvulling op de gekleurde uitgaven.

Invoerdatum
22-08-2014 20:41:40
Ingevoerd door
JozefK