Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Op dit moment wordt een selectie getoond. Klik hier om alles van 'Baard en Kale' te zien.

Hoofdreeks | Alle Baard en Kale strips items tonen (45 geselecteerd van 976)

Baard en Kale, bedacht door Dineur, groot geworden onder de hoede van Will. Lees verder

1 2 Volgende naar pagina:

Filter:
Icon-shop Te koop
Fotogalerij / Lijst / Vitrine
 
Afbeelding 1 | 2

Tip: wil je alle 45 items toevoegen, selecteer dan geen enkel item en klik op bulk toevoegen.

Baard en Kale

2e3ec1b0-b7b0-11e4-96d1-417f5ad5dfca
Aantal items
976
Aantal curiosa items
Gerelateerd (52)
Oudste item
De Baard en de Kale bij de gangsters (1938)
Nieuwste item
Bedrieglijke streken (2016)
Duurste item
De stad der robijnen (€ 2.000,00)

Baard en Kale werd uitgevonden door de Belg Fernand Dineur. In 1938 verscheen de Kale in het eerste nummer van het weekblad Robbedoes. De originele Franstalige naam is “Tif et Tondu”. Tif betekend zoveel als “behaard” en was oorspronkelijk (en nu nog steeds) de benaming van het kale personage. Iets later kwam het personage “Tondu” (geschoren) hem vergezellen. Zijn haar en baard was een wilde bos, door op een eiland schipbreuk te hebben geleden. Blijkbaar was hij kapitein, zo geeft zijn pet aan. Deze omwisseling van namen is nooit in het Nederlands doorgevoerd. Bij Dupuis verscheen maar één album van Dineur’s Baard en Kale (in 1942) maar het werd nooit herdrukt en niet in de reeks opgenomen.

Tientallen jaren is Baard en Kale een vaste waarde in het weekblad Robbedoes. In mei 1948 verschijnen er enkele verhalen in het weekblad Heroic. Uitgeverij Dupuis is hier niet over te spreken en koopt de rechten van de personages op. Will mag de reeks verder zetten. Dineur schrijft nog enkele scenario’s maar stopt na het verhaal "Baard en Kale in Midden-Amerika" (1952).

Will als tekenaar bleek een schot in de roos. De albums die in de reeks zijn opgenomen zijn grotendeels van zijn hand. De vrienden Baard en Kale lossen er alle problemen op in een fantasierijke wereld vol criminaliteit.

Eerst neemt Henri Gillain het scenario voor zijn rekening, daarna Albert Desprechins. In 1954 wordt Maurice Rosy aangesteld om het verhaal te schrijven. Het is Rosy die "Stomp", de vaste antagonist in de stripreeks verzint. Deze internationale gangster vinden ze steeds terug op hun weg, steevast gekleed in smoking en een middeleeuwse helm.

In 1990 komen Denis Lapière (scenario) en Alain Sikorski (tekenaar) aan het roer te staan. De strip wordt meer een “gewone” detectivestrip. Vijf albums later in 1997 valt het doek.

Invoerdatum
18-02-2015 20:53:24
Ingevoerd door
JozefK