Alle veilingen
×

Welcome back! Whilst you were away we added the functionality to view auctions and bid in pounds.

We are hiring!

Demoneneiland + Monus, man van de maan + Patava, de holenjongen

2000

Bill Morris en George Young: Informatie op Catawiki over het item Demoneneiland + Monus, man van de maan + Patava, de holenjongen, 2000.
Het hart van Catawiki is een online catalogus met afbeeldingen en gegevens van alles dat verzamelaars verzamelen. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers onderhouden.

Verkopers

Nog niet te koop aangeboden. Je kunt dit item in je zoeklijst zetten met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm. Dan krijg je direct bericht als het te koop wordt aangeboden.

Verzamelaars
In zoeklijst van:
Dit item staat op de zoeklijst van 3 verzamelaars. Als je hen wilt bereiken dan kun je het aanbieden in je shop. De zoekers worden dan automatisch via e-mail gewezen op jouw aanbod (tenzij ze dat actief hebben uitgezet in Mijn Profiel). Je zet het item in je shop met het toevoeg-formulier aan de rechterkant van dit scherm.

sluit informatie
In verzameling van:
Bijna nieuwstaat:
sluit lijst
Ga naar de cataloguswaarde » Catalogus gegevens
Catawiki nummer: 237703
Categorie: Strips
Titel: Demoneneiland + Monus, man van de maan + Patava, de holenjongen
Serie / held: Bill Morris en George Young, Monus, man van de maan, Patava, de holenjongen
Reeks: Oudhout
Nummer in reeks: 3
Nummertoevoeging:  
Tekenaar: Sprenger, Henk, Zipper, Ferry
Scenarist: Hildebrand, A.D. (Frank van Duin)Icon-information, Sprenger, Henk, Wilkeshuis, C.
Uitgeverij: Boumaar
Jaar: 2000
Cover: Linnen hardcover
Druk: Eerste druk
Inkleuring: Ongekleurd
ISBN: 90-73836-24-7
Oplage:  
Aantal bladzijden: 138
Afmetingen: 21.50 x 29.70 cm
Soort: AlbumIcon-information
Taal / dialect: Nederlands
Bijzonderheden:
De strip Monus, Man van de Maan, met de tekst van A.D. Hildebrand, is gemaakt bij Hildebrand's bekende hoorspel Monus, de Man van de Maan (1951 - 1953) en zijn vier Monus-boeken (1952 - 1953). Door de uitgever wordt de strip ten onrechte op de omslag en elders aangeduid als Monus Man van de Maan (zonder ‘de’ voor ‘man’).

Deel 1 is getekend door Henk Sprenger, oorspronkelijk gepubliceerd in het blad Rob's Vrienden - A.D. Hildebrand blijkt hoofdredacteur van Rob's vrienden te zijn geweest. De strip werd aangekondigd in nr 27 dd 26-9-1952 en verscheen in de periode 3-10-1952 t/m 13-2-1953. Interessant is de timing van de publicatie van de strips. De eerste serie hoorspelen was uitgezonden van 28-10-1951 t/m 1-6-1952; het begin van de tweede serie die liep van 5-10-1952 t/m 5-7-1953, viel samen met het begin van de publicatie als strip eind september 1952. Slimme marketing.

Deel 2 is getekend door Ferry Zipper en werd oorspronkelijk gepubliceerd in het blad Rob's Vrienden 20-2-1953 t/m 31-7-1953.

Het album bevat tevens 2 andere strips van Sprenger, namelijk Demoneneiland en Patava de holenjongen. Patava was een boek van de bekende kinderboekenschrijver Wilkeshuis; deze schreef ook de tekst voor de strip.

Deel 1 van Monus komt overeen met het boek Monus de Man van de Maan en omvat 60 afleveringen (30 blz.). Deel 2 komt overeen met het boek Monus' avonturen op aarde en omvat 72 afleveringen (36 blz.) Rekenwerk wijst uit dat elke "aflevering" uit 3 episoden moet hebben bestaan.

Op blz. 45 staat een korte inleiding waaraan de bovenstaande gegevens zijn ontleend; onjuist is echter de volgorde van de Monus-boeken: Monus en de vliegende schotels is het derde boek en Monus naar Mars is het vierde boek. De laatste zin "Grote bekendheid verwierf Monus als hoorspel in de vijftiger jaren" doet geen recht aan het feit dat het hoorspel aan de boeken voorafging; de boeken zijn, zoals daarin vermeld, een bewerking van het hoorspel.

Op blz. 43 – 44 staan het omslag van het boek Monus' avonturen op aarde en illustraties uit het boek Monus de Man van de Maan. Ten onrechte wordt vermeld c.q. de indruk gewekt dat omslag én illustraties gemaakt zijn door Marten Toonder. Uitgeverij Boumaar heeft de omslag van het eerstgenoemde boek (dat het tweede van de serie is) afgedrukt bij de illustraties van het laatstgenoemde boek (dat het eerste boek is). De omslag van Monus' avonturen op aarde op blz. 43 is inderdaad van Marten Toonder maar de illustraties uit Monus de Man van de Maan zijn van Rein van Looy.

Op blz. 78 – 79 is het omgekeerde gebeurd. Hier vinden wij de omslag van het eerste boek Monus de Man van de Maan, inderdaad gemaakt door Rein van Looy maar de illustraties komen uit het tweede boek Monus' avonturen op aarde en zijn gemaakt door Marten Toonder.

Op blz. 119 vinden wij tenslotte de omslag van en illustraties uit het derde boek Monus en de vliegende schotels, alle gemaakt door Marten Toonder (wat niet wordt vermeld).

Enkele notities

1) Zipper wordt ook genoemd als de tekenaar van een serie Monus plakplaatjes die ooit (wanneer?) is uitgegeven door American Chewing Gum Cy [= Company], Breda. Ze waren bedoeld om in een album te worden geplakt maar onbekend is of dat ooit is verschenen en ook de kauwgomfabriek is onvindbaar. Gezien de Franse vertaling van de Nederlandse tekst op de achterkant is de uitgave ook bestemd voor de Belgische markt. Qua stijl stemmen de plaatjes overeen met de tekeningen van Zipper in deel 2 van de strip en niet met de stijl van Henk Sprenger, die deel 1 van die strip had getekend.

2) Over Monus werd door Leo Kindt op de SF-conventie Fryscon in Franeker in 2005 een lezing gehouden; een bewerking hiervan verscheen in Holland-SF #224 april 2006; in ditzelfde nummer van HSF een eerdere versie van dit Catawiki-artikel over de strip van Sprenger.

3) Onderzoek in het archief van de VARA heeft later geleerd dat er in het seizoen 1954 – 1955 nog een derde serie hoorspelen is geweest, op een andere weekdag nl. op de woensdagmiddag en met een andere regisseur en ook een andere acteur voor de rol van Monus. Van deze serie hoorspelen, die ook werd uitgezonden onder de titel Monus de Man van de Maan , is nooit een boek gemaakt.

4) Het eerste boek van Monus verscheen ook als pocket in 1967 bij de Arbeiderspers.

5) Een Duitse vertaling van het eerste Monus-boek verscheen (zonder jaartal maar waarsch. eind jaren '50; gebonden uitgave) onder de titel Monus der Mann vom Mond - eine utopische Erzählung für die Jugend bij Gebr. Weiss Verlag, Beriin-Schöneberg.
Invoerdatum: 07-02-2009 23:05:42
Ingevoerd door: Spirit
Laatst gewijzigd op: 27-09-2016 10:51:46
Laatst gewijzigd door: scar
Catawiki Cataloguswaarde
Nieuwstaat: € 30,00
Bijna nieuwstaat: € 22,50
Goede staat: € 15,00
Redelijke staat: € 7,50
Verhalen in dit Album
Verhaaltitel: Patava, de holenjongen
Verhaalnummer: V1
Serie / held: Patava, de holenjongen
Tekenaar: Sprenger, Henk
Scenarist: Wilkeshuis, C.
   
Verhaaltitel: Demoneneiland
Verhaalnummer: V1
Serie / held: Bill Morris en George Young
Tekenaar: Sprenger, Henk
Scenarist: Sprenger, Henk
   
Verhaaltitel: Monus, man van de maan - deel 1
Verhaalnummer: V1-1
Serie / held: Monus, man van de maan
Tekenaar: Sprenger, Henk
Scenarist: Hildebrand, A.D. (Frank van Duin)
   
Verhaaltitel: Monus, man van de maan - deel 2
Verhaalnummer: V1-2
Serie / held: Monus, man van de maan
Tekenaar: Zipper, Ferry
Scenarist: Hildebrand, A.D. (Frank van Duin)
   
Dit item
  


meer informatie toevoegen