We are hiring!

Forum (97526 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Postzegels algemeen > Thema Motief Vogels

58 berichten

Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Vogels is het meest verzamelde thema of motief. Schatting is dat er circa 30.000 postzegels zijn met vogels daarop. Op Catawiki zijn er op 1 july 2013 circa 15.000 ingevoerd. Het merendeel is voorzien van een afbeelding van een postfrisse zegel. Op Catawiki zijn een paar zeer actieve vogel verzamelaars. Zij hebben de doelstelling dat in 2014 bijna alle zegels met vogels in Catawiki zijn ingevoerd met afbeeldingen van postfrisse zegels.

Bij jij verzamelaar van zegels met vogels daarop en wil je mee helpen om zegels in te voeren, maar heb je daarvan niet de postfrisse afbeeldingen? Bespaar je de moeite met het inscannen van gestempelde zegels, stuur het lid MIRIS - Beheerder van het Thema Vogels, een bericht met daarin het land, jaartal en Michel of Gibbons nummer van de zegels die je wil invoeren. Binnen enkele dagen komen de scans naar je toe

Wil je op een ander wijze een bijdrage leveren aan het Vogel Thema of heb je suggesties om versneld de doelstelling te halen. Zoek maar contact met het lid MIRIS. 

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Dit weekend wordt de grens van 16.000 vogels in Catawiki doorbroken. Wie gaat mee helpen  van 16.000 naar 17.000? Ik kan zorgen voor de afbeeldingen.

Heb je zelf een thema die je naar grote aantallen wil brengen? Meldt het op het forum en we gaan het organiseren.

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Stand op 7 july 16051 ingevoerde Vogels. Stond dec 2012 op 10.000.

Daarnaast veel gestempelde en afbeeldingen met grote zwart rand of gefotografeerde afbeeldingen vervangen.

Gemiddeld nu 1000 per maand met postfrisse afbeelding.

Wij doen dit nu met drie actieve vogel verzamelaars. Als je mee wil doen om alle circa 27.000 ingevoerd te krijgen, neem maar contact met mij op. Ik zorg dan voor de scans, kunt u ze verder invoeren.

Andere thema's ook volledig krijgen? Zoek maar contact dan help ik graag met het organiseren.

Miris

 
DisneyMeentwijc Catalogus beheerder 2,520 berichten

Beste Miris,

Gefeliciteerd met de grote inspanning en bedankt voor je enorme bijdrage aan CataWiki. Het is wel de bedoeling dat de invoerder de zegels zelf heeft en dus ook afbeeldingen plaatst van zijn eigen exemplaar in de Catalogus en zijn verzameling als hij er niet in staat. Het opsturen van de afbeeldingen is dus eigenlijk niet de bedoeling van CataWiki. Als je zoveel afbeeldingen hebt, waarom voer je ze dan niet zelf in? Als je ze niet hebt, dan moet je ze ook niet invoeren en ook een ander moet geen gebruik maken met afbeeldingen die niet van hem of haar zijn.

We gaan uiteraard voor een zo compleet mogelijke Catalogus, maar ook voor een zo volledige correct mogelijk ingevoerde Catalogus. Om dat te doen, moet men wel de zegel(s) in eigen bezit hebben. Waarom zou zo iemand dan niet zijn eigen versie plaatsen?

 
RobAmse 386 berichten

Waar slaat dat nu weer op. Larie koek.

 Als ik een verzameling van een kennis wil invoeren dan heb ik op dat moment de zegels en daar gaat het om.

Kopieren uit andere bronnen dat is verboden.

En altijd die belerende toon van andere beheerders dort ook geen goed.

Als een ieder zich nu bij zijn eigen toko wil houden, graag.

 
pegag Catalogus beheerder 2,136 berichten Helemaal ongelijk heeft Disney echter niet. Zaken als tanding, papiersoort, druktechniek, luminiscentie en nog zo wat ga je niet uit een toegestuurde scan halen. Dus de kans op foutieve en onvolledige invoer neemt wel degelijk toe. En dat is niet te vergelijken met het invoeren van items die je fysiek geleend hebt.
 
DisneyMeentwijc Catalogus beheerder 2,520 berichten Als een ieder zich nu bij zijn eigen toko wil houden, graag.En daar heb je het dan helemaal verkeerd! CataWiki is er voor iedereen en een forum is ervoor om vragen te stellen, problemen te bespreken of andere stellingen te poneren. Iedereen die zich heeft ingeschreven bij CataWiki mag en kan daar dan op reageren.Het forum is ingedeeld in verschillende verzamelcategorieen, zodat je je bericht in de juiste categorie kan plaatsen. Op die manier kunnen de mensen die daar in geïnteresseerd of gespecialiseerd zijn er zo snel mogelijk op reageren.Het was niet de bedoeling om belerend over te komen, het was slechts bedoeld als opmerking met betrekking tot de regels voor het gebruik van afbeeldingen.Het streven naar compleetheid is niet verkeerd, maar de volledigheid en juistheid van de invoer is belangrijker. Zo zal het zeker een keer voorkomen dat er een (post) zegel is waarvan je weet dat hij bestaat, maar nog niemand heeft hem (en ingevoerd). Dan kan iemand die die zegel niet heeft, maar wel een scan hem niet alsnog gaan invoeren.
 
Arco Catalogus manager 8,839 berichten

zijn eigen toko

Wat is dat... mijn 'eigen toko'? Ik geloof niet dat ik je begrijp, Rob.

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

 

Rob, dank dat je dit draadje beschermt om de aandacht op het onderwerp  postzegels  en het thema vogels te houden. 

Mooi dat het Vogel Thema trending topic is bij Postzegels.

 

Echter het gaat nu niet meer over een thema ,vogels of postzegels.Maar over puristisch invoeren.

Hierdoor haken de vogel postzegel verzamelaars bij dit draadje af ......

Mijn verzoek is om  dialoog over de afbeeldingen te verplaatsen naar een nieuw ander onderwerp in de categorue Afspraekn over toevoegen gegevens, waar die hoort.. Ik noem het onderwerp ``Samen invoeren``  

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Moeten we gestileerde vogels op een postzegel, vaak tekeningen  waarvan je niet kan zien over welke vogel het gaat, ook coderen onder het thema vogels?

Er is een aparte rubriek gestileerde vogels. Hier zitter en nu slechts 300 in. Er zijn nu heel veel gestileerde vogels geplaatst onder het algemene thema vogels.

Wat vinden de  vogels verzamelaars hier van? 

 
az60 778 berichten

@ Miris

Ik ben van mening dat de gestileerde vogels er niet bij horen. Dezelfde ruis vinden we in heel veel dierenrubrieken terug. Naast gestileerde dieren zien we o.a. knuffeldieren, stripfiguren, tekenfilmdieren en televisiefiguren. Van mij mogen ze eruit. Maar ik kan me voorstellen dat als je alleen  giraffen of olifanten spaart, je ook de minder natuurgetrouwe afbeeldingen spaart. Hiervoor zouden m.i. aparte rubrieken moeten zijn. Maar het niet invoeren van deze zegels in dierenrubrieken is niet overeenkomstig de regels voor het invoeren. Een taak voor de beheerders?

In de praktijk valt het wel mee . Het zoeken kost nauwelijks meer tijd, behalve misschien bij Hongarije met een flink aantal turulvogels (mytisch, niet bestaand).  Misschien is het zinvoller om meer rubrieken aan te maken, zodat het zoeken sneller gaat. Verder beginnen een aantal gestileerde vogels erg natuurgetrouw te lijken, terwijl een flink aantal natuurgetrouwe afbeeldingen zo slecht zijn, dat ze wel gestileerd lijken. Er is dus een groot schemergebied. Die zijn lastig te plaatsen.

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Dank voor je  inhoudelijken en opbouwende goede input. Ik kom terug op je suggestie en opmerkingen.

 
stripspeldjes Catalogus beheerder 1,283 berichten

Ik hou me deze keer bij mijn eigen toko.

;-P

 
Sinbad-de-Zeema 1,900 berichten

Ik heb ook mijn eigen toko op catawiki, maar die is tijdelijk gesloten.

Maar DisneyMeentwijc had het toch ook niet over de toko's van Miris en RobArmse ?

Dit zijn jullie toko's en daar ben je de Keke (eigenaar) hoor

http://www.catawiki.nl/shops/Miris 

http://www.catawiki.nl/shops/RobAmse 

 

En waar RobArmse naar refereert als zijnde zijn toko (de hele postzegelafdeling) Mmm dus Ik en vele medevullers van ''Keke'' RobArmse zijn toko zijn dus gratis vakkenvullers, weet Rene wel dat jij als kraker een gedeelte van zijn website hebt bezet, of betaal jer netjes huur?, ik hoop dat je langzaam snapt dat de opmerking ''eigen toko'' als je het over de postzegel-afdeling hebt een beetje eng en narcistisch is en grenst aan niet realistisch grootheidswaanzin.

Ik hoop dat als je weer een beetje bij je positieven komt en weer met beide benen op aarde staat je je excusses aanbied aan DisneyMeentwijc voor deze totaal verknipte veeg uit de pan, DisneyMeentwijc verdient beter, om uit een toko gestuurd te worden door iemand die niet de Keke (Toko-eigenaar nu we toch Maleis spreken) is

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Het onderwerp is hier Thema Vogels.

Sinbad, als je een Thema Toko op postzegels wil, dan zal ik daar melding van maken bij een ander onderwerp op het postzegel formum: over "thema's op postzegels die zouden kunnen groeien"

 

Maar een verzoek voor Toko's op postzegels als apart Thema? Hebben jullie die dan bij de strips?

We  kunnen deze wel aanmaken als wij alle geopende eigen Toko's persoonlijke postzegels gingen uitgeven. Met de vele geleende Toko's kan je zo een collectie hebben van 1000-den zegels. 

Of bedoel je Tucan als apart Thema binnen vogels binnen. Er zijn thema verzamelaars die alleen roodbortjes, valken, duiven, ijsvogels, ect..   verzamelen. De lijst van speciale thema's binnen Vogels kunnen we op dit forum polsen.

Vogel verzamelaars welke zien jullie graag als apart thema? 

 
baronselderie-5 1,008 berichten

Toko betekent Winkeltje ,Zaak,Bedrijf,Enz

Sinbad bedoelt dus hij blijft bij zijn eigen Winkeltje,Verzameling,.................

 
Boekenmagazijn 3,086 berichten

Ironie gaat vaak verloren op forums.

(knipoog-emoticon)

 
ErikBoere 676 berichten

Vogels is het meest verzamelde thema of motief.

Volgens mij is het heel eenvoudig.

De begrippen 'thema' en 'motief' worden vaak door elkaar gebruikt en dat lijkt mij niet correct.

Bij het MOTIEF vogels horen alleen 'echte' vogels.

Het THEMA vogels in veel breder. 

Het filatelistische verschil tussen 'thema' en 'motief' wordt op catawiki echter niet duidelijk gemaakt,

Een aardig voorbeeld met paarden:

Een zegel met het paard van Troje of een hobbelpaard of een mozaíek van een paard  horen wel bij het thema paarden, maar niet bij het motief paarden..

Een zegel met Henry Ford of de afbeelding van een wankelmotor horen wel bij het thema auto's, niet bij het motief auto's.

Wellicht dus dat hetgeen bij Catawiki nu 'thema' heet filatelistich tot 'motief' moet worden herdoopt.

Of nog beter: Je zou zowel het thema als het motief moeten kunnen aangeven.

De 'motief'verzamelaar is de verzamelaar die vroeger wel eens laagdunkend (en onterecht)  'plaatjesverzamelaar' genoemd werd en waarvan de thematische verzamelaar zich graag onderscheidde doordat hij aan de hand van zegels 'een verhaal' vertelde.

Je kunt er dus verschillend over denken, dat neemt niet weg dat het wellicht zinvol is - zeker zolang er geen onderscheid is gemaakt tussen thema en motief- van een ruime definitie uit te gaan,zeker omdat er altijd rand- of twijfelgevallen blijven.

De verzamelaar is zelf best in staat om aan de hand van zijn eigen criteria te beslissen of iets al dan niet in zijn thematische of motiefverzameling moet worden opgenomen.

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

dank Eric,

Goede inhoudelijke bijdrage. Daar  kunnen wij op het forum wat mee.

Vervolg daarop: (ondesrtaand is ook voor bijvoorbeeld Flora te doen)

Dieren (Fauna)  is een Thema Laag 1

Een onderdeel van het Thema Dieren  Laag 2 is bijvoorbeeld

Vogels, Vlinders, Vissen, Reptielen, etc..

Een onderdeel van het Thema Vogels Laag 3 is bijvoorbeeld

Gestileerde vogels, Meeuwen, Roofvogels, Zangvogels etc ..

Een onderdeel van het Thema Roofvogels Laag 4 is bijvoorbeeld

Valken, Uilen, Arenden (Deze vierdel laag is er niet op Catawiki..)

Zo kan je voor veel soorten thema's lagen maken (Voertuigen, Auto's, Duitse Auto's, BMW's)

In welke laag een thema de naam motief krijgt, bepaald ook naar mijn mening iedere verzamelaar zelf als hij zijn verzameling samenstelt.

Voor het invoeren en het zoeken is het bewustzijn van het bestaan van  4 lagen (thema's / motief) belangrijk om te weten.

Als een zegel met een papagaai door iemand  wordt ingevoerd bij het thema papagaai en niet bij vogels en dieren, zal een zoeker op vogels of dieren  deze zegel niet vinden. (vergelijkbare voorbeelden kom ik veel tegen)

Het zou mooi zijn dat als je een zegel codeert bij het thema papagaai, dat de zegel dan ook automatisch bij de lagen daarboven wordt gecodeerd. Dus ook door het systeem onder vogels of dieren wordt geplaatst.

(Volgens mij zou het Catawiki team alle vogels in een keer onder dieren kunnen plaatsen!)

 

Andersom wordt lastig. Een pinguin die alleen onder het thema dieren wordt gecodeerd, zal gemist worden door de vogel en pinquin verzamelaar. Het automatisch naar beneden zetten zal niet lukken. Dat wordt een zaak van kennisoverdracht en voorlichting en veel beheerders correcties .....

Zou het een idee zijn om bij voldoende interesse een apart handboekje te maken voor het efficient coderen van thema's? En dan ook gelijk in het Engels?

Wie haakt er aan? Apart onderwerp op forum van maken?

 
Ted Moderator 1,032 berichten

Wie haakt er aan? Apart onderwerp op forum van maken?

Het aanbrengen van meer lagen in het thema veld is een van de aanpassing waar we binnen Catawiki over brainstormen. Dit is catalogus breed en kan daarom beter een algemene discussie worden. 

De aftrap is genomen door Miris. Wie geeft de eerste voorzet op subforum Suggesties voor de site?

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

http://forum.catawiki.nl/forums/35-suggesties-voor-de-site/topics/12213-meerdere-lagen-in-themaveld

Ik heb een apart onderwerp aangemaakt bij algemeen.

Dat is dan de tweede trending topic die een aparte weg gaat..

 http://forum.catawiki.nl/forums/195-afspraken-over-toevoegen-gegevens/topics/12201-samen-invoeren

Deze gaat over "samen invoeren"

 

Dan kan dit onderwerp zich blijven focussen over Motief  Vogels Postzegels en nog meer los maken.

 
az60 778 berichten

Ik vind het beter om de discussie zowel op het algemeen forum te houden als op het postzegelforum. Hier kan ik meer inhoudelijk reageren. Want dit voorstel tacklet niet alle problemen. Op de eerste plaats is 4 lagen niet genoeg. De eerste laag zal moeten zijn:

Natuur

onderverdeeld in b.v. planten, dieren, mineralen, natuurbescherming en bedenk maar verder. Ook aan de onderkant komt er wat bij. Zo kun je analoog aan het voorstel van Miris laag 3 gestileerde vogels (nu dus laag 4) onderverdelen in roofvogels en daar onder weer de laag arenden. Dat zijn al 6 lagen. Vind ik ook prima.

Verder gaat dit voorstel niet in op de opmerkingen van Erik.  Nu krijg je bijvoorbeeld in laag 2 bij vissen (Bij mij al laag 3) een onderverdeling. Je kunt indelen op 'families' zoals haaien, karopers en zeepaardjes, maar een themaverzamelaar kan  in de onderliggende laag ook hengelaars, vissersschepen, ijsvogels, zeehonden, visarenden, visetende vleermuizen, visgerechten, plankton als vissenvoer, sterrenbeeld vissen en nog veel meer willen onderbrengen. Voor een motiefverzamelaar, die hier alleen soorten vis verwacht, wordt het er niet duidelijker op.

Ik denk dus eerst een scheiding op thema en motief, bij beide een opbouw in lagen, waarbij je voor een mooie, consequente opbouw meer dan 4 lagen nodig hebt.

Verder heb ik nog wel wat aanmerkingen op de genoemde indelingen, maar dat zijn puntjes op de i.

 
tapir Catalogus beheerder 915 berichten

@Miris en andere beheerders

Deze discussie is al aan de orde geweest ongeveer een jaar geleden.

Zie: Beheerders algemeen / Themalijst

Voor mij geen bezwaar om dit op het algemeen forum te zetten, vermits het iedereen aanbelangt.

 
az60 778 berichten

En zo eindigt de discussie. (?). Iedereen heeft zich in zijn toko teruggetrokken. De vogel is  gevlogen, maar heeft zijn ei niet gelegd.

@Tapir

Je spreekt over een beheerdersforum. Ik wist niet dat dat bestond. Ik neem aan dat de info die hier staat niet toegankelijk is voor de vele vrijwilligers die geen beheerder zijn. Maar het zou wel handig zijn om de uitkomst van die gevoerde discussie kenbaar te maken. Dat kan een eindconclusie zijn, maar ok de verdeelde meningen. Door dit kenbaar te maken hoeven we de discussie niet overnieuw te voeren en geef je de discussie een boost.

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

dag Az60.

Er wordt niet gerefereerd naar een besloten forum. Maar juist naar het algemene forum. Dus voor alle toko's.

Tweede de vogel is zeker niet gevlogen. Maar zoals aangegeven gaat deze verder in een apart onderwerp op het algemene formum.

.http://forum.catawiki.nl/forums/35-suggesties-voor-de-site/topics/12213-meerdere-lagen-in-themaveld

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

16750 Vogels. We zitten bijna op 17.000. Wie helpt er mee?

 
Sinbad-de-Zeema 1,900 berichten Ik pas
 
aartinge 1,661 berichten

ik pas morgen

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

De 17.000 gehaald op 4 augustus. Iedereen bedankt Op naar de 18.000

 
Miris Catalogus beheerder 228 berichten

Wij zitten vandaag 11 augustus al weer op 17180.

Ondertussen laten we een collegasite die ook vraagt gebruikers in te voeren ver achter ons.  11.200 per vandaag.

Op het totaal zitten ze voor postzegels op 375.000. Wij op 399.000 .......

Een te klein verschil...

 

 

Reageer op onderwerp