We are hiring!

Forum (97150 berichten)

Populaire forums

Overige forums

Nieuws > Forumreglement (Afgesloten)

1 bericht

Ted Moderator 1,016 berichten

Er wordt op het Catawiki internetforum vaak druk en levendig gediscussieerd. Het forum leeft bij de Catawiki gebruikers en bijna een ieder weet zich te gedragen tijdens het posten.

Nu en dan gaat het er net iets te heftig aan toe en wordt het taalgebruik iets minder. Ook zetten gebruikers in al hun onschuld persoonlijke contactgegevens op het forum zonder er bij na te denken wat hier die gevolgen van zijn.

Voordat het helemaal de spuigaten uitloopt of om de onwetende posters te beschermen wordt er ingegrepen door de forummoderators. Dit is niets nieuws, dit wordt al gedaan sinds de oprichting van het forum. De moderators zijn de bewakers van de goede zeden op het forum.

Momenteel zijn dat;

Arco, rikMooren, Collectioneur en Ted.

Wil je iets kwijt over het forum zonder dit via het forum te uiten dan kan je een van ons altijd via Catawikiberichten bereiken.

Ter verduidelijking,  wij zijn er niet om de boel te censureren,  maar om de boel beschaafd te houden.

Om onze taak enigszins te verlichten hebben wij enige regels en tips samengesteld om het reilen en zeilen op het forum in goede banen te houden. Mocht er door een moderator ingegrepen worden in een bericht dan zullen wij aan de hand van dit reglement duidelijk maken waarom het bericht is aangepast. Lees deze regels en tips eens op je gemak door en probeer je er aan te houden. Dat maakt onze taak een stuk simpeler. 

 

Registreren en de forumregels.

Het Catawiki internetforum is een open informatiebron. Dat wil zeggen dat een ieder met toegang tot het internet kan lezen wat er op het forum wordt geplaatst. Houdt dat altijd in gedachten als je een bericht plaatst op het forum. Deelnemen aan een gesprek (posten) kan uitsluitend als je geregistreerd gebruiker bent van Catawiki.

Als je, als geregistreerd gebruiker, actief bent op het forum gaan wij er van uit dat je akkoord gaat met onze forumregels.

Forum moderators

Het gebruik van het forum wordt gecontroleerd door forum moderators.

Forum moderators kunnen en mogen geplaatste berichten aanpassen, verwijderen en topics afsluiten (op slot zetten).

Ook kunnen zij leden die zich niet aan de forumregels houden:

 • waarschuwen, 
 • tijdelijk toegang tot het forum ontzeggen,
 • definitief van het forum verbannen.

Aansprakelijkheid

Het is voor de forum moderators onmogelijk om berichten op alle aspecten te controleren. Daarom nemen wij geen enkele verantwoordelijkheid voor de juistheid, (on)volledigheid of wettelijke toelaatbaarheid van berichten. 

Ieder lid is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen bericht!  

Berichten plaatsen

 • Gebruik als titel een duidelijk onderwerp (topic). Dit draagt er aan bij dat een topic gemakkelijk te vinden is via de zoekfunctie van het forum.
 • Voordat je een nieuw topic opent, zoek dan eerst op het forum of er al eerder discussies zijn geweest over dit onderwerp. De kans bestaat dat het antwoord op je vraag al gegeven is.
 • Bijna elk verzamelgebied op Catawiki heeft zijn eigen subforum. Zorg er altijd voor jouw topic op het juiste subforum te plaatsen. 
 • Ben je nieuw op het forum, stel je dan eerst voor. De andere gebruikers leren jou zo een beetje kennen en zullen eerder bereid zijn tijd te steken in het zoeken naar antwoorden op jouw vragen. Begin niet gelijk met vragen als ‘hoeveel is het waard’. Ervaren forum gebruikers zullen hier meestal niet op antwoorden.
 • Het is vervelend om een vraag te stellen op het forum en daar geen antwoord op te krijgen. Maar nog vervelender is het een vraag te stellen en als daarop gereageerd wordt, vervolgens niet meer aan het gesprek deel te nemen.
 • Als je op het forum een vraag gesteld hebt en daar wordt door anderen op geantwoord, wees dan zo beleefd om daarvoor een bedankje te plaatsen. Dit werkt stimulerend en forumgebruikers zullen zich vaker geroepen voelen om vragen te beantwoorden. 
 • Meldt als een probleem is opgelost dit samen met de oplossing in het betreffende topic. Hier kunnen anderen weer van leren en het motiveert mensen om te blijven helpen.
 • Let op de leesbaarheid van je bericht. Het gebruik van hoofdletters is alleen voor het begin van een regel of een afkorting. Teksten plaatsen met overdadig gebruik van hoofdletters wordt op het forum gezien als schreeuwen en ongepast. Ook het plaatsen van meerdere aanhaling- en vraagtekens achter elkaar is erg storend. Wil je iets in je tekst accentueren, zet je tekst dan cursief.
 • Lees voordat je het gaat plaatsen je bericht nog eens rustig door en controleer het op taalfouten, punten, komma's en hoofdletters. Dit bevordert de leesbaarheid. Op een goed leesbaar bericht wordt eerder en zinniger gereageerd.
 • Mocht je, na plaatsing, nog wat aan je bericht wijzigen dan is dat tot 24 uur na plaatsing nog mogelijk.
 • Als je reageert op een vraag/bericht/opmerking blijf dan wel on-topic. Een beetje gekheid mag altijd maar ga nooit op de persoon spelen.
 • Plaats hetzelfde bericht niet meerdere keren in verschillende subforums / topics (crossposten). 
 • Heb je een nieuwe vraag, open dan een nieuwe thread. Neem niet de thread van een ander over door een vraag te stellen die niets met het onderwerp van de thread te maken heeft.
 • Heb je een privévraag of aanbod aan een lid, doe dit dan via PM (Persoonlijke Mail). Ga geen persoonlijke discussies voeren op het forum.
 • Gebruik bij je bericht geen aanhef en sluit je bericht niet telkens af met een groet. Dat is heel aardig, maar onnodig op een forum. Eindig je bericht ook niet met je (nick)naam.

Posten naar aanleiding van een aankoop/verkoop via Catawiki

Mocht je na het ontvangen of de afhandeling van een bestelling uit een Catawikishop niet tevreden zijn ga dan niet direct een boos bericht plaatsen op het forum. Neem eerst contact op met de (ver)koper en leg hem/haar uit waar het probleem zit en probeer er samen uit te komen. Mocht dit niet direct lukken vraag dan aan de moderators / Catawikiteam om te bemiddelen. 

Catawiki forum en de Catawiki veilingen

Dit is het forum van de verzamelaarscommunity. Wij kunnen geen oplossingen aandragen die te maken hebben met problemen rond de Catawiki veilingen. Vragen over veilingen kunnen gesteld worden aan betreffende veilingmeesters of via de link naar Klantenservice onderaan bijna iedere pagina op Catawiki.

Als contact via info[at]catawiki.nl echt niet lukt, dan kan er een melding worden geplaatst in het sub-forum ‘Enige plaats voor melden van problemen met veilingen’. Deze melding, alleen bedoeld ter kennisgeving en niet om een discussie te beginnen, wordt daarna door een moderator afgesloten. De melding zal door de catalogus manager doorgegeven worden aan de juiste persoon binnen Catawiki.

Nieuwe berichten over veilingen op andere plaatsen zullen worden verwijderd.

Hoewel wij als moderators vrij alert zijn kunnen we niet 24/7 het forum in de gaten houden. Reacties op topics geplaatst in het hier bovengenoemde forum kunnen door ons, zonder verdere kennisgeving, verwijderd worden

Fatsoensregels

Op dit forum gelden de normale fatsoensregels, niet toegestaan zijn daarom:

 • het gebruik van scheldwoorden of schuttingtaal
 • iemand beledigen of op ordinaire wijze aanvallen
 • het plaatsen van iemands of eigen privégegevens, zoals telefoonnummer (email)adressen etc.
 • Het citeren op het forum uit persoonlijk mail verkeer met andere gebruikers is, zonder toestemming van de verzender, niet toegestaan.
 • racistische uitlatingen
 • bedreigingen

Beheerders zijn vrijwilligers die een deel van hun tijd inzetten om Catawiki te ondersteunen. Wij zijn hen daar zeer dankbaar voor en zullen het daarom niet tolereren als onze beheerders op welke wijze dan ook op het forum worden beledigd of aangevallen. Dit kan resulteren in tijdelijke of definitieve uitsluiting. 

Bezwaren

 • Als je vindt dat er in een topic iets aangepast moet worden, plaats dan niet zelf opmerkingen en/of waarschuwingen, maar waarschuw een moderator via een PM. Geef een duidelijke omschrijving van het bezwaar. Iedere klacht wordt bekeken en indien noodzakelijk wordt er actie ondernomen.
 • Bij een ingrijpen door een moderator zal deze in de meeste gevallen de opsteller van het bericht een mail sturen met een uitleg waarom hij deze stap genomen heeft. 
 • Ben je het niet eens met een beslissing die is genomen door een moderator dien je via PM de moderator een bericht te sturen met een duidelijke omschrijving waarom je het er niet mee eens bent. Doe dit nooit openlijk via het forum!
 • Bezwaren zullen niet altijd worden beantwoord, maar wel altijd ter kennisgeving worden aangenomen.

Verboden

Verboden is:

 • Alles dat door wetgeving verboden is,
 • het werven voor wat dan ook (veilingen, shops, andere websites, goede doelen, crowdfunding etc.), plaatsen van reclame en het promoten van producten (spammen) m.u.v. zaken waarvoor door Catawiki expliciet toestemming is gegeven. Bij bewust spammen wordt een account, zonder waarschuwing vooraf, direct verwijderd,
 • iets te koop aanbieden via het forum, hiervoor heb je op Catawiki je eigen shop, 
 • het plaatsen van links naar andere sites die stroken tegen de principes van Catawiki.

Terminologie

Wie nieuw is op fora worstelt steeds vaker met afkortingen en termen die voor de ervaren forumbezoeker normaal zijn. Hier een aantal termen met hun verklaringen:

 • PM: persoonlijk bericht, via het mailsysteem van Catawiki
 • Thread, topic of draad: forumonderwerp
 • Post, reply, reactie: reactie in een forumonderwerp
 • Crossposting: een bepaalde vraag op meerdere subfora binnen één forum stellen     
 • Mod, moderator, admin, webmaster: beheerder van het forum, die berichten kan verwijderen, verplaatsen, aanpassen, wanneer de inhoud ongepast is.
 • Nick, nickname: pseudoniem van een gebruiker
 • Avatar: afbeelding die bij de gebruikersnaam past, dit kan een foto zijn, maar ook een illustratie.
 • Quote: overnemen (citeren) wat iemand anders getypt heeft
 • Slotje: afsluiting van een forumonderwerp zodat er niet meer op gereageerd kan worden. Wordt vooral toegepast bij problemen die opgelost zijn en topics die ‘uit de hand’ dreigen te lopen.

Reageer op onderwerp